Inkomstenbelasting
18 december 2018

Inkomstenbelasting berekenen met alle belastingvoordelen in 2018

Het einde van het jaar is bijna in zicht en dat betekent dat de inkomstenbelasting weer om de hoek komt kijken. In dit blog geven we je een update van alle zzp belastingvoordelen die jij in 2018 kunt toepassen. Ook laten we je zien hoe jij zelf kunt berekenen hoeveel inkomstenbelasting je moet gaan betalen, wel zo handig toch?

Houd rekening met alle belastingvoordelen als zzp’er

Om een berekening te maken van je inkomstenbelasting is het van belang om te weten welke kortingen je allemaal kunt toepassen. We zullen een globaal overzicht geven van de belangrijkste belastingvoordelen die je mogelijk kunt toepassen en die invloed hebben op je inkomstenbelasting. Deze informatie is daarnaast ook te vinden op de website van de Belastingdienst, zie hier de info over de ondernemersaftrek.

De Ondernemersaftrek

Zelfstandigenaftrek

Dit bedrag is eigenlijk al jaren onveranderd gebleven. Vandaag de dag is het dan nog altijd mogelijk om een bedrag van €7.280 van je winst af te trekken. Let op, de aftrek kan nooit hoger zijn dan de winst die je hebt behaald.

Startersaftrek

De zelfstandigenaftrek wordt verhoogd met de startersaftrek. Deze kun je 2x toepassen in de eerste 5 jaar na de opstart van je bedrijf. Het bedrag is in 2018 nogmaals vastgesteld op € 2.123.

Kleine ondernemers regeling (KOR)

Deze kun je elk jaar toepassen mits je aan het urencriterium voldoet.
Lees hier hoe je de KOR inboekt in Rompslomp.

De investeringsaftrek

Er zijn verschillende investeringsaftrekken waaruit je voordeel kunt halen. Lees hier alle investeringsaftrekken. De meest voor de hand liggende investeringsaftrek is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Je komt hiervoor in aanmerking als je meer dan € 2.301 hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen.

Mkb-winstvrijstelling:

De Mkb-winstvrijstelling is een percentage van de behaalde winst in je onderneming. Je krijgt deze vrijstelling als je ondernemer bent. In 2018 bedraagt de mkb-winstvrijstelling 14% van de winst. Let op: je moet de winst eerst verminderen met de ondernemersaftrek (zie boven).

Algemene kortingen, ook voor zzp’ers

Daarnaast heb je als ondernemer ook gewoon recht op algemene heffingskorting en arbeidskorting. Zou er hier iets veranderd zijn de afgelopen jaren? 

Jazeker, de algemene heffingskorting kan in 2018 namelijk oplopen tot een bedrag van € 2.265. Dit is bijna €200,- meer dan 3 jaar terug. Het bedrag is afhankelijk van je belastbaar inkomen en vormt een directe korting op het bedrag dat je moet betalen aan de belasting.  Een korting die ook geldt voor zzp’ers.  

De arbeidskorting is een korting die iedereen krijgt als hij werkt. Als zzp’er is het wel duidelijk dat je arbeid verricht en kom je hier dus voor in aanmerking. Let er op dat deze korting berekend wordt op basis van de winst uit onderneming vóór ondernemersaftrek en mkb-winstvrijstelling. De arbeidskorting is inkomensafhankelijk!

Bekijk hier meer info over de algemene heffingskorting en arbeidskorting.

Dit moet je niet vergeten: de bijdrage Zorgverzekeringswet

Als ondernemer heb je ook de plicht om bij te dragen aan de zorgverzekeringswet (Zvw). Als je in loondienst bent wordt dit elke maand gewoon netjes ingehouden op je loon. Als ondernemer moet je dit na het einde van het jaar betalen aan de Belastingdienst, dit kan een vervelende verrassing zijn als je hier niet van af weet.

Handig om te weten dus dat deze premie zorgverzekeringswet in 2018 weer is gestegen naar 5,65%.

Lees hier meer over de Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw betalen

Inkomstenbelasting berekenen, hoe doe ik dat?

Je kunt natuurlijk meteen op 1 januari je inkomstenbelasting indienen zodat je een grof inzicht hebt in hoeveel belasting je moet gaan betalen. In praktijk blijkt het echter toch vaak dat veel ondernemers pas op een later tijdstip de inkomstenbelasting indienen. Je kunt hiervoor ook uitstel aanvragen tot wel anderhalf tot 2 jaar na dato.

Het is hierbij wel van belang je te realiseren wat je te wachten staat. Een goede inschatting van hoeveel belasting je moet gaan betalen kan dus erg handig zijn om je verdere financiële planning hierop af te stemmen. 

Wij geven je hier graag een voorbeeldberekening:

Stel je hebt in het jaar 2018 €30.000 bruto winst uit onderneming, dan is dit dus het bedrag voor alle aftrek van kortingen. Je bent net begonnen als startende onderneming en kunt dus nog startersaftrek toepassen.

Omschrijving Bedrag
Bruto winst € 30.000
Zelfstandigenaftrek € 7.280
Startersaftrek € 2.123
Subtotaal

€ 20.597
MKB Winst vrijstelling 14% € 2.884
Subtotaal

€ 17.713
*Inkomstenbelasting 36.55%; € 6.474 
** Algemene heffingskorting € 2.265
*** Arbeidskorting € 3.249
Subtotaal inkomstenbelasting €960
   
Premie Zorgverzekeringswet 5,65% van winst na aftrek & vrijstellingen € 1.001
   
Netto winst na alle belastingen en kortingen € 28.039(1*) Dit is inkomensafhankelijk. In dit voorbeeld is het laagste tarief van toepassing, bekijk de tarieven box hier.

(2**) Het belastbaar inkomen is niet hoger dan €20.142 en daardoor mag je de maximale korting van €2.265 hanteren.

(3***) We kijken in dit geval naar het belastbaar inkomen vóór ondernemersaftrek en mkb-winstvrijstelling. Dit is het bedrag van €30.000 vandaar dat er een korting van €3.249 wordt berekend.

In bovenstaand voorbeeld hebben we geprobeerd zoveel mogelijk de werkelijkheid na te bootsen, maar het blijven schattingen. Het biedt in ieder geval een voorbeeldrekening die je op je huidige situatie toe kunt passen.

Inkomstenbelasting betaling en je boekhouding

Heb je eenmaal je inkomstenbelasting betaald of heb je een bedrag teruggekregen? Veel ondernemers denken dat ze dit in hun boekhoudprogramma moeten inboeken. Een logische gedachte gezien de basis van je inkomstenbelasting ook uit je boekhoudprogramma komt, denk aan je winst-en-verliesrekening en je balans.

De betaling van je inkomstenbelasting is echter een prive ding en hoef je niet in je boekhouding te verwerken. Heb je de betaling met je zakelijke bankrekening gedaan dan dien je uiteraard deze betaling wel in te boeken in je boekhouding. Je kunt dit dan inboeken als een privé onttrekking, of als je geld ontvang een privé storting.
Lees hier hoe je in Rompslomp gemakkelijk deze privé storting of onttrekking kunt inboeken.

Geschreven door Carlijn Damen

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.