Niet meer achter je geld aan rennen
“Sorry, degene die moet tekenen voor jouw factuur is op vakantie” kreeg een klant van mij te horen. “Over drie weken is ze terug”. Ik verslik me bijna in de koffie wanneer hij me dat vertelt. “Wát zeg je?” vraag ik hem.
Altijd blut
Een tijdje geleden heeft deze klant, laat ik hem Dirk noemen, mij gevraagd hem te helpen bij het op orde krijgen van zijn financiën. Deze klant mist handvatten voor het organiseren van de geldstromen in zijn bedrijf en ook binnen zijn privé financiën. Er komt genoeg binnen, maar het geld vliegt er ook uit. Hij heeft geen idee hoe zijn uitgaven te managen. Hierdoor is hij altijd blut en heeft geen regie over zijn financiën. ‘Waar gaat het allemaal aan op?” vraag ik. Hij weet het niet precies. Wat hij wel weet, hij wil nooit meer die paniek voelen van het ontvangen van een hele hoge belastingaanslag waarvoor geen geld op de plank lag.
Ach, het komt wel goed
Ik stel hem vooral veel vragen en de verhalen komen boven water. De gedachte ‘ach dat kan wel, dat komt wel goed’ is als een verhaal begonnen, wat hij zichzelf heeft verteld. Die ‘ach het komt wel goed’ houding heeft ervoor gezorgd dat zijn korte termijn uitgaven altijd boven de langere termijn doelen zijn gegaan. En dat kwam als een boemerang weer terug toen de belastingaanslag op de mat viel.
Een verschuiving van perspectief
Dat besef komt bij Dirk in ons eerste gesprek. Er verschuift iets in zijn gedachten. Ik zie het gebeuren. Dat is geweldig, want nu kunnen we aan de slag. We bespreken wat zijn doelen zijn en betrekken de lange termijn erbij. We praten over wat belangrijk voor hem is. Het is niet verwonderlijk dat een buffer voor de belastingen prioriteit nummer 1 is. Een goede nummer 2 is het toewerken naar een buffer van minimaal drie maanden voor zijn salaris. De gedachte dat hij geld op de plank heeft liggen voor dat moment wanneer er even geen inkomsten zijn, geeft hem nu al een gevoel van rust. En zo benoemt hij zijn doelen voor dit jaar en volgend jaar. Maar ook voor later wanneer hij wil stoppen met werken.
So far so good
Na de inventarisatie maken we een plan. Uitgangspunt is de hoeveelheid geld dat maandelijks binnenkomt. We bepalen welk deel van dat binnengekomen geld voor belastingen gespaard moet worden. Welk deel is voor salaris. Wat is er nodig voor zakelijke kosten en investeringen en als laatste de vraag hoeveel wil hij sparen voor een buffer. De doelen zijn helder. Dit alles heb ik voor Dirk berekend in percentages. Dirk opent bankrekeningen voor al zijn doelen en doet een eerste verdeling van zijn huidige banksaldo. Hij is echt waanzinnig blij want hij ziet hoe het kan gaan werken voor hem. So far so good.
Afhankelijk van het betaalgedrag van je opdrachtgever
Wanneer je als zzp ondernemer op uurbasis werkt, factureer je vaak na afloop van een afgesproken periode. Meestal doe je dat eens per maand. Zo ook Dirk. Hij doet opdrachten bij verschillende opdrachtgevers, maar slechts één daarvan is echt een grote klus. Daar hangt nogal wat van af.
Ik vraag hem hoe het betaalgedrag van deze opdrachtgever is. Daarvoor wordt de bankapp geraadpleegd. Het blijkt nogal onregelmatig te zijn en vaak te laat. Ik voel een knoop in mijn maag ontstaan. Je wilt niet afhankelijk zijn van een opdrachtgever die onregelmatig en laat betaalt. Want alle mooie uitgewerkte plannen ten spijt, die gaan dan niet meer werken. “Maar” zegt hij “maandag komt de betaling binnen van een hele grote factuur, dat hebben ze beloofd”.
Ken je de mop van de factuur die betaald zou worden?
Je voelt ‘m al. De factuur werd die maandag niet betaald en de nieuwe verdeling naar de verschillende bankrekeningen kon niet worden gedaan. Sterker nog, hij moest drie weken wachten op z’n geld terwijl zijn uitgaven doorgingen. Ook hier heeft de gedachte ‘ach het komt wel goed’ hetzelfde boemerangeffect met vervelende gevolgen.
We kunnen onszelf veel wijsmaken om ons gedrag te rechtvaardigen. Door onhandige overtuigingen te hebben, geen actie te ondernemen of niet voor jezelf op te komen. Soms heb je een eyeopener nodig, die de boel aan het rollen brengt. Waardoor je een andere kijk krijgt op de zaken. Je gaat jezelf een ander verhaal vertellen en komt in actie.
Dirk is inmiddels goed onderweg en heeft weer de regie over zijn financiën. Hij melde mij onlangs vol trots: “ik wist niet dat ik zoveel kon sparen. Het is bijna een sport geworden.”
Anita Udink
Zij & Cijfers
Misschien vind je dit ook interessant ...
De KOR: een zegen of een vloek?
BTW wel of niet? Dus ik mailde Chantal. “Jouw factuur klopt niet. Er staat geen btw op. Zou je mij een juiste factuur kunnen sturen?” Ze antwoordde: “oeps, guilty! Ik reken geen btw, want ik zit nog in de KOR.” Ik had al zo’n vaag voorgevoel. En ...
Is ondernemerschap van alle leeftijden?
Ondernemend bezig in loondienst Ik deed mijn middelbare school en ging op mijn 18e aan het werk. Ik had verschillende banen in loondienst. Tot twee jaar geleden. In al die jaren heb ik nooit overwogen ondernemer te worden. Ik kende ook geen ...