Ik wil niet met cijfers bezig zijn
Ik spreek haar op een tweede netwerkbijeenkomst. Ze loopt doelgericht naar me toe en zegt, “wij moeten even praten straks.”
We zitten toevallig aan dezelfde tafel bij het tafelgesprek. De tafelgesprekken zijn een vast onderdeel bij deze netwerkclub. De deelnemers worden volgens een lijst samen aan tafel geplaatst. Zo komen we nog meer van elkaar te weten. De voorzitter heeft een leuke wijze voor een voorstelrondje bedacht. Ze geeft opdracht: “schrijf op een papiertje; wat weet niemand van je?”
De papiertjes worden als Sinterklaaslootjes gevouwen en in het midden op tafel gelegd. Iemand pakt een gevouwen papiertje en leest een antwoord voor. De overige deelnemers raden wie het antwoord heeft geschreven. Hilariteit. “Echt, ging jij bungeejumpen? Dat het ik niet achter je gezocht.” Er ontstaan zo hele leuke gesprekken. Gesprekken die overgaan in haar serieuze vraag. “Ik heb hulp nodig, wil jij me helpen?”
Ik weet eigenlijk helemaal niet wat ik aan het doen ben
Een paar dagen later hebben we telefonisch contact. Zij, ik noem haar Marjet, timmert flink aan de weg met haar coachpraktijk. Ze helpt klanten succesvol van burn-out en stress klachten af te komen.
Ze zegt, “Het loopt verder prima, maar mijn boekhouding is een rommeltje. Ik geef ook echt privé te veel uit. Ik weet eigenlijk helemaal niet wat ik aan het doen ben.”
Ik vraag hoe ze het nu heeft georganiseerd. Dat blijkt in Excel te zijn. “Hoe zou je het georganiseerd willen hebben?” vraag ik. “In een boekhoudprogramma” is haar antwoord. “En dat ik dan ook slim kan boekhouden, zonder gedoe. En je weet wel, handige tips kennen en toepassen om belasting te besparen. Dat wil ik ook graag.”
Boekhouden zonder gedoe
Op basis van ons gesprek doe ik een voorstel. Ik ga haar drie maanden begeleiden. Zodat zij slim kan boekhouden zonder gedoe. Zodat zij haar geld kan beheren. Zodat ze inzicht en overzicht heeft in het financiële reilen en zeilen van haar business. De drie maanden worden uitgesmeerd over een iets langere periode. Vakanties willen wel eens roet in de voortgang gooien. Hiermee hou ik rekening. Ik vind het namelijk belangrijk dat ze de vaardigheid om de regie over haar boekhouding en financiën goed in de vingers krijgt. Geen half werk.
Ik wil helemaal niet met cijfers bezig zijn
Dan ontvang ik een mailtje. Ze heeft een andere keuze gemaakt en kan daardoor niet met mijn voorstel verder. Ze hoopt op mijn begrip. Ze wil even bellen om haar besluit toe te lichten.
We bellen de volgende dag. Marjet vertelt dat mijn voorstel aanleiding is geweest voor een gesprek met haar partner. Hij heeft ook een eigen bedrijf. Hij besteedt zijn boekhouding uit aan een administratiekantoor. Met het geld dat ze anders in mijn begeleiding steekt, kan ze ook volledig ontzorgd worden door een administratiekantoor. Hetzelfde administratiekantoor waar haar partner zijn administratie regelt. Het grote voordeel is dat daar ook hun gezamenlijke aangifte inkomstenbelasting gedaan kan worden. Ze zegt, “dat ik daar helemaal niet bij stil heb gestaan, dit is zoveel makkelijker. Ik wil helemaal niet met cijfers bezig zijn."
Zelf boekhouding doen of ontzorgd worden?
De keuze is al gemaakt en ik ben blij voor deze ondernemer dat deze keuze haar rust geeft. Het is voor elke ondernemer een andere afweging. De keuze of je zelf je boekhouding doet. Hiermee de regie houden, zodat je weet wat er speelt in je bedrijf. De huidige slimme boekhoudpakketten maken dit gemakkelijk voor de ondernemer. Of in het geval bij Marjet, volledig ontzorgd worden. Je levert je bonnen aan en hebt er verder geen omkijken naar. Zeker makkelijk.
Realtime informatie voor grip op je business
Er zijn natuurlijk ook tussenvormen. Eén ervan is ontzorgd worden in je boekhouding, maar wel realtime weten hoe het ervoor staat. Met de informatie die jij als ondernemer nodig hebt. Voor grip op jouw business. En dat is waar het vaak aan schort bij veel administratiekantoren. Daar ligt niet de prioriteit. Er wordt gewerkt met de deadlines van de belastingdienst. Niet van de ondernemer. Je leest in dit blog meer over de voor- en nadelen van het uitbesteden van je boekhouding.
Een andere tussenvorm is het doen van je eigen boekhouding. Maar dan met een boekhouder op de achtergrond. Jij weet dan wat er speelt in jouw bedrijf. Jij hebt de touwtjes in handen. Een expert kijkt met je mee en adviseert bij complexere zaken. Of checkt gewoon even hoe het loopt.
Ik zou zeggen een win-win.
Anita Udink
Zij & Cijfers
Misschien vind je dit ook interessant ...
Werk en vakantie combineren. Wat zegt de Belastingdienst?
Samen naar Parijs “Nou”, zei ze, “We gaan in september naar Parijs om stoffen in te kopen. En dat is gelijk onze vakantie. Gezellig er zo samen tussenuit en dat op kosten van de zaak.” Een alarmbel ging af in mijn hoofd. Ik dacht, daar moeten we het ...
Je boekhouding en je boekhouder begrijpen
Het heft in eigen handen De gezondheidspraktijk van deze ondernemer groeit gestaag en ze is de fase voorbij waarin ze elke klant verwelkomt. Ze wil meerwaarde bieden aan gemotiveerde klanten die zichzelf en hun gezondheid serieus nemen. Ze neemt ook ...