Gastblogs
2 februari 2024

Niet een pensioengat, maar een complete sinkhole!

“Als je zo doorgaat heb je een gat van €350.000 op het moment dat je met pensioen gaat.”
Ik verslik me nog net niet in mijn kop thee. €350.000. Dat is een complete woning! Machteld heeft zojuist voor mij uitgerekend wat mijn pensioengat is op mijn 67e. Ik voel de frustratie en woede in me naar boven komen. En die frustratie wil ik allemaal uiten richting Machteld. Gelukkig weet ik me in te houden. Zij kan er ook niks aan doen.

De harde waarheid

Ik wist dat ik niet meer automatisch pensioen ging opbouwen toen ik in 2020 ondernemer werd. In loondienst adviseerde ik startende ondernemers eerst een jaar te gaan ondernemen en na dat jaar te gaan kijken naar pensioenopbouw. Ik volgde volledig mijn eigen advies.

Dat ene jaar werd anderhalf jaar en toen moest ik  dan toch echt aan de bak. Want ja, het is heel fijn om nu een salaris te hebben. Maar er komt ooit een moment dat je stopt met werken. En dan wil je ook nog een fatsoenlijk inkomen hebben. Om alle lasten door te kunnen blijven betalen.

Nu heb ik een hoop verstand van financiën, maar het pensioengebeuren was toch een ver van mijn bed show. Geen idee waar ik moest beginnen. Dus ik trok collega Machteld aan haar jasje en vroeg haar of ze mij wilde helpen met het in kaart brengen van mijn pensioen.

Een paar weken later zat ik met al mijn gedane huiswerk bij haar aan tafel. En toen kwam de harde waarheid op tafel. Als ik zou blijven doen wat ik nu deed, eindigde ik met een fiks tekort van €350.000. Niks geen leuke oude dag. Er was werk aan de winkel!

Vrijheid blijheid

Tja, het ondernemerschap. Het is fantastisch. Het geeft heel veel vrijheid. Zelf beslissen wat je doet en waar je je geld aan uitgeeft. Dat is heerlijk. Maar er is niemand die je op de vingers tikt als je iets niet regelt. Geheel terecht vind ik, want daar heb je zelf voor gekozen.

Wist je dat 25% van de werkenden in Nederland geen pensioen opbouwt? Dat bestaat uit 10% van de werkenden in loondienst en 90% (!) uit ondernemers.

Ik was dus niet de enige. Maar ik ben wel de enige die zelf de touwtjes in handen kan nemen om het goed te gaan regelen.

Ik houd heel erg van omdenken. Je kunt wel denken: ik heb het niet goed geregeld. Maar je kunt ook denken: als ondernemer heb ik alle vrijheid om het zelf goed te regelen. Geen pensioenmaatschappij die voor jou bepaalt hoe jouw oude dag eruit gaat zien. Dat bepaal ik wel lekker zelf!

En met die mindset ben ik vorig jaar gestart met pensioenopbouw. Eigenlijk vermogensopbouw. Want ik kwam ook tot het inzicht dat het toch wel heel handig is om wat breder te gaan kijken. En ik werd fanatiek. Begin 2024 heb ik ruimschoots het tekort ingehaald. 1 jaar pensioenopbouw als ondernemer staat bij mij nu gelijk aan 3 jaar pensioenopbouw in loondienst. Kun je nagaan als ik dit de komende jaren volhoudt. Misschien kan ik dan al met 60 stoppen met werken!

Al vind ik wat ik doe nog veel te leuk! Maar het is toch heerlijk als je zelf aan het roer zit om te bepalen wanneer je zou willen stoppen. En niet dat je nog door moet, omdat er anders niet genoeg geld binnenkomt.

Een wijze les voor de toekomst 

Bouw jij als ondernemers nog geen pensioen op? Denk dan niet net zoals ik: dat komt morgen wel. Maar start per vandaag. Je kunt echt heel veel zelf. Bijvoorbeeld inzicht krijgen in wat je nu hebt opgebouwd. Log eens in via www.mijnpensioenoverzicht.nl. Dan weet je hoe je er nu voor staat. Hoe heerlijk is het dat je zelf jouw eigen toekomst in handen hebt!

Janine van Vliet
Koken met Cijfers

www.kokenmetcijfers.nl

Janine van Vliet
Geschreven door Janine van Vliet

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.