Prinsjesdag 2024: Wat betekent het voor zzp'ers?
17 september was het weer zo ver: Prinsjesdag! De dag waarop de koning zijn troonrede voorleest en de financiële plannen voor het komende jaar worden gepresenteerd. Ook voor zzp'ers is dit een belangrijk moment. Wat kunnen we verwachten en wat betekent het voor zelfstandige ondernemers? In dit blog brengen we je op de hoogte van de belangrijkste veranderingen die invloed hebben op jouw onderneming.
Belangrijke punten uit de troonrede van 2024
Dit jaar stonden er enkele opvallende onderwerpen op de agenda. Klik op een onderwerp om er meer over te weten te komen.
Inkomstenbelasting
Box 1: Inkomen uit arbeid, uitkering, eigenwoningbezit
De eerste schijf van box 1 wordt opgedeeld in twee delen. Box 1 bestaat dan uit drie schijven in plaats van twee. Het belastingtarief van de eerste schijf wordt lager maar schijf 2 wordt iets hoger. Lagere inkomens zullen dus meer voordeel hebben dan hogere inkomens. Het tarief van schijf 3 blijft hetzelfde.
Box 2: Inkomen uit aandelenbezit
Heb je inkomen uit aanmerkelijk belang? Dan betaal je in box 2 minder belasting in het bovenste tarief. Zo wil het kabinet de belastingtarieven voor aanmerkelijkbelanghouders, zzp’ers en werknemers recht trekken.
Schenk- en erfbelasting bedrijven
Krijg je een bedrijf via erfenis of schenking? Dan betaal je erf- of schenkbelasting. Je kunt gebruik maken van een vrijstelling om minder belasting te betalen: de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Dan moet je wél minstens 5 jaar doorgaan met het bedrijf onderhouden voordat je het verkoopt.
Voor 2025 is het voorstel om de voortzettingseis voor de BOR te verlagen van 5 naar 3 jaar. Dit betekent dat je je bedrijf al 3 jaar na de schenking of erfenis het bedrijf mag verkopen.
Algemene belastingen die omhoog of omlaag gaan
- De energiebelasting op aardgas gaat omlaag om de energiekosten betaalbaar te houden.
- De btw op overnachtingen (in bijvoorbeeld een hotel of vakantiehuis) wordt verhoogd van 9% naar 21% per 2026. Hierdoor kan kort verblijf duurder worden.
- De btw op culturele goederen en diensten (musea, muziek, toneel, boeken en sport) wordt verhoogd van 9% naar 21% per 2026. Hierdoor kunnen toegangskaartjes en boeken duurder worden.
Lees op de website van de Rijksoverheid een samenvatting van alle belangrijkste plannen van Prinsjesdag 2024. Een uitgebreidere uitleg van relevante belastingplannen lees je bij de KvK.
Overige veranderingen voor 2025 die niet zijn benoemd tijdens Prinsjesdag, maar wel belangrijk zijn voor zzp’ers:
Ondernemersaftrek
De mkb-winstvrijstelling gaat in 2025 omlaag van 13,31 procent naar 12,7 procent. De zelfstandigenaftrek gaat ook omlaag zoals eerder aangekondigd: in 2025 is dit nog 2.470 euro en dat daalt de komende jaren verder. Door deze verlagingen stijgt je belastbare inkomen en betaal je dus meer belasting.
Verandering KOR
Vanaf 2025 komen er wijzigingen in de Kleineondernemersregeling (KOR). De Nederlandse KOR wordt flexibeler. De verplichte deelnameperiode van 3 jaar komt bijvoorbeeld te vervallen, waardoor je je op elk moment kunt afmelden. Je kunt je ook makkelijker weer aanmelden voor de KOR. Daarnaast komt er een Europese KOR voor ondernemers die in meerdere landen btw-vrijstelling willen krijgen.
Wet DBA
De Belastingdienst gaat vanaf 2025 handhaven op de Wet DBA. Deze wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Dat is wanneer je als zzp’er staat geregistreerd maar eigenlijk in dienstverband bent. De Wet DBA moet ervoor zorgen dat hier duidelijk onderscheid in komt en kan invloed hebben op jouw werk als ondernemer.
Meer lezen over Prinsjesdag 2024?
Via het ondernemersplein van de KVK blijf je op de hoogte van de kabinetsplannen 2025.
Wat is Prinsjesdag?
Prinsjesdag is een jaarlijkse Nederlandse traditie die op de derde dinsdag van september wordt gevierd. Het markeert de opening van het nieuwe parlementaire jaar en is een belangrijk moment in de Nederlandse politiek.
Op Prinsjesdag rijdt de koning in de Glazen Koets naar de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, waar hij de troonrede voorleest. Deze rede bevat de plannen van de regering voor het komende jaar en wordt voorgelezen in een Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal. Onder andere de leden van de Eerste en Tweede Kamer zijn aanwezig bij de troonrede.
Na het voorlezen van de troonrede biedt de minister van Financiën om 15.30 uur een koffertje aan in de Tweede Kamer. Dit koffertje bevat de Miljoenennota en de Rijksbegroting, waarin financiële plannen en begrotingen voor het komende jaar worden gepresenteerd.
In de week na Prinsjesdag vinden de algemene beschouwingen plaats. Tijdens deze bijeenkomsten bespreken de leden van de Tweede Kamer de Miljoenennota en de Rijksbegroting. De regering heeft daarna de mogelijkheid om plannen aan te passen. Voor 1 januari van het volgende jaar moeten zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer instemmen met de Rijksbegroting.
Misschien vind je dit ook interessant ...
Belastingvoordelen voor zzp'ers in 2016
Vind hier de zzp belastingvoordelen inclusief voorbeeldberekening van 2018 Welke belastingvoordelen heeft een zzp'er? We zullen je een globaal overzicht geven van de belangrijkste belastingvoordelen die je kunt toepassen en die invloed hebben op je ...
Nog even voor je op een rijtje: 4 wetswijzigingen voor de zzp’er per 1 januari 2023
Omdat dit het moment is dat we massaal aan de slag gaan met onze inkomstenbelasting, willen we nog enkele wetswijzigingen die per 1 januari 2023 zijn ingegaan, benadrukken. Zelfstandigenaftrek Werk je minimaal 1225 uur per jaar in je onderneming? ...