Webinar: Wet DBA - Ben jij zelfstandig ondernemer of schijnzelfstandig?
In dit webinar over de Wet DBA legt Philip van der Weijde, Legal Counsel bij Visma, uit wat de Wet DBA voor jou als zzp'er betekent. Hij bespreekt de veranderingen vanaf 2025 en geeft praktische tips om je positie als ondernemer te versterken. Benieuwd of de Belastingdienst jou als echte zelfstandig ondernemer ziet? Download onze checklist en luister naar de Rompslomp podcast voor tips over het voorkomen van Schijnzelfstandigheid.
Het webinar
In dit webinar geeft Philip van der Weijde, Legal Counsel van Visma, uitleg over de Wet DBA. Wat betekent de Wet DBA voor zzp'ers en hoe je ervoor kunt zorgen dat je aan de regels voldoet? Hij gaat in op de veranderingen die op stapel staan, zoals de actieve handhaving vanaf 2025, en geeft praktische tips om je positie als zelfstandig ondernemer te versterken. Daarnaast deelt hij inzichten over de rol van de Belastingdienst en het nieuwe wetsvoorstel dat bij de Raad van State ligt.
Wil je meer weten en goed voorbereid zijn op de veranderingen? Bekijk dan zeker het volledige webinar!
Download de checklist - Ben jij zelfstandig ondernemer of schijnzelfstandige?
Bekijk de vragen op de gratis checklist en zet een vinkje als het antwoord “ja” is. Veel vinkjes? Dan kan het zijn dat je meer een schijnzelfstandige bent dan een echte ondernemer. Ga het gesprek aan met je opdrachtgever(s) en voorkom problemen!
Check direct of jij risico loopt
Hoe zorg je ervoor dat je veilig bent?
De belangrijkste manier om te zorgen dat jij en je opdrachtgever geen risico lopen, is door goed te letten op hoe je samenwerkt.
Hier zijn een paar praktische tips om veilig te blijven:
- Gebruik een modelovereenkomst: Zorg ervoor dat jullie samenwerken op basis van een goedgekeurde modelovereenkomst. Let daarbij op dat jullie ook echt werken zoals in de overeenkomst beschreven staat.
- Wees zichtbaar als ondernemer: Werk je aan meerdere opdrachten tegelijk, heb je eigen bedrijfsinvesteringen gedaan of promoot je je diensten actief? Dit zijn allemaal tekenen van echt ondernemerschap. Hoe meer je je profileert als zelfstandige, hoe beter.
- Zorg voor afgebakende opdrachten: Werk aan duidelijke projecten met een begin- en eindpunt. Een voortdurende samenwerking zonder duidelijke grenzen lijkt al snel meer op een dienstverband.
- Controleer je werkwijze regelmatig: Blijf kritisch kijken naar de manier waarop je werkt en blijf op de hoogte van veranderingen in de wetgeving. De regels veranderen, en het is aan jou om bij te blijven.
Wat kun je nu al doen?
Het is nu het moment om je arbeidsrelatie nog eens goed onder de loep te nemen. Ga samen met je opdrachtgever na of jullie op een juiste manier werken en bekijk welke aanpassingen er mogelijk nodig zijn. Ook is het handig om je in te lezen over de nieuwe regels en wetsvoorstellen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
We weten dat dit voor veel zelfstandigen een spannende tijd is. De onzekerheid die de Wet DBA en de komende wijzigingen met zich meebrengen, kan voor stress zorgen. Maar met de juiste voorbereidingen en het volgen van de regels, kun je blijven doen waar je goed in bent: ondernemen.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de Wet DBA? Of wil je weten hoe je jouw specifieke situatie kunt aanpakken? Bekijk ons webinar voor nog meer inzicht in de veranderingen die eraan komen.
Meer weten? Check ook de Rompslomp podcast!
In de videopodcast 'Hoe voorkom je schijnzelfstandigheid als zzp'er?' legt geldstroomexpert Janine van Vliet je haarfijn uit wat schijnzelfstandigheid precies is en wat per 1 januari 2025 de gevolgen zijn van de Wet DBA. Ze geeft je praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt en zo problemen met de Belastingdienst voorkomt.
Misschien vind je dit ook interessant ...
Voorkom met Factuur Financiering een tekort aan cash op je rekening
Rompslomp maakt het graag makkelijk voor jou als zzp’er. Daarom werken we onder andere samen met Factuur Financiering van de Rabobank. Hiermee laat je uitstaande facturen online voorfinancieren en beschik je binnen 24 uur na goedkeuring over het ...
Profit First: de slimme manier om je financiën te beheren én jezelf nooit tekort te doen
Wat is de Profit First Methode? Profit First is een financieel systeem ontwikkeld door Mike Michalowicz. Hij schreef er in 2014 een boek over. Hierin deelt hij zijn ideeën, gebaseerd op zijn eigen ervaringen als ondernemer. Femke Hogema bracht ...