Koppelingen Wet- en Regelgeving
13 juni 2023

Het urencriterium en het belang van een goede urenregistratie bijhouden.

Netjes bijhouden hoeveel uren je aan je onderneming besteedt heeft meerdere voordelen. Natuurlijk helpt het om inzicht te krijgen in waar je over het algemeen je tijd aan besteedt, maar werk je op uurbasis voor klanten of opdrachtgevers? Dan moet je ook je uren bijhouden om uit te kunnen leggen waar ze je voor betalen. Daarnaast kan het bijhouden van je uren je mogelijk ook een financieel voordeel opleveren bij de Belastingdienst!

Als ondernemer moet je namelijk voldoen aan verschillende criteria om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen en regelingen. Eén daarvan is het urencriterium. Dit criterium bepaalt dat je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar moet besteden aan je onderneming om te kunnen profiteren van bepaalde aftrekposten en voordelen. In dit blog leggen we uit wat het urencriterium inhoudt en hoe je makkelijk en snel een goede urenregistratie bijhoudt.

Het urencriterium

Als je een zelfstandig ondernemer bent, heb je er hoogstwaarschijnlijk al van gehoord: het urencriterium. Als je 1.225 uur in een kalenderjaar (januari t/m december) aan je onderneming hebt gewerkt, dan kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek bij de inkomstenbelasting.

Het urencriterium staat vast. Werk je parttime of start je halverwege het jaar met ondernemen? Dan moet je voor 31 december alsnog 1.225 uur hebben gewerkt om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek. Alleen als je deels arbeidsongeschikt bent dan kan er een verlaagd urencriterium toegepast worden.

Daarnaast moet je -als je langer dan 5 jaar onderneemt- meer tijd besteden aan je onderneming dan andere werkzaamheden (zoals loondienst) om aftrek te kunnen krijgen. Als je minder dan 5 jaar ondernemer bent dan hoef je hier niet aan te voldoen. Ook moeten je uren “aannemelijk” zijn. Zo is het niet realistisch om 1.225 uur te maken en bijna geen omzet te draaien. Vooral als je al wat langer onderneemt.

Wil je weten wat voor uitzonderingen er nog meer zijn voor het urencriterium? Raadpleeg dan de website van de Belastingdienst.

Welke uren mag je meetellen om aan de heilige 1.225 te komen?

Alle uren die je voor je onderneming maakt. Dus de kernactiviteit die je voor klanten of opdrachtgevers uitvoert (directe uren), maar ook de tijd die je besteedt aan overige activiteiten (indirecte uren). Denk bij indirecte uren bijvoorbeeld aan: nieuwe klanten werven, de administratie doen, zakelijke reistijd of een website voor je onderneming maken.

De uren die je registreert moeten wel geloofwaardig zijn. Houd ze dus nauwkeurig van uur tot uur bij. Elke maandag “eigen administratie doen” van 9 uur ‘s ochtends tot 6 uur ‘s avonds, is bijvoorbeeld niet erg geloofwaardig. Om in aanmerking te komen voor belastingvoordeel moet je namelijk de uren die je opgeeft, kunnen verantwoorden. Hoe doe je dat? Door een urenregistratie bij te houden. Dat kan op verschillende manieren:

Zelf je uren bijhouden met Excel of een app

Het is mogelijk om je uren bij te houden via Excel of een gratis urenregistratie-app. Let op dat alle nodige informatie erin staat:

  • Datum
  • Voor welke klant/opdrachtgever de uren zijn gemaakt
  • Omschrijving van de activiteit
  • Directe of indirecte uren
  • Uurloon
  • Aantal uren
  • Omzet

Werk je op projectbasis? Dan is het ook handig om aan te geven voor welk project de uren zijn gemaakt. Daarnaast kan de Belastingdienst naar verdere verantwoording vragen. Bewaar daarom bijvoorbeeld ook e-mails met klanten, afspraken in je agenda of een factuur van de opleiding die je hebt gevolgd. Let op: controles van de Belastingdienst kunnen tot 7 jaar teruggaan. Bewaar daarom je administratie voor minstens 7 jaar, ook al ben je gestopt met ondernemen.

Wil je graag zelf je uren bijhouden in Excel, maar ben je nog niet zo handig met het programma? Dan heb je geluk. Wij hebben namelijk een template voor je ontworpen! Download hem via deze pagina. Je uren en omzet worden automatisch per maand bij elkaar opgeteld, zodat je in 1 oogopslag ziet hoe je onderneming ervoor staat.

Houd je uren bij met Rompslomp!

Wil je het toch liever meteen goed doen en je uren op een slimme en makkelijke manier bijhouden? In boekhoudprogramma’s zoals Rompslomp, kun je uren bijhouden en direct een factuur versturen van je declarabele uren. Zo heb je de administratie, de urenregistratie en je favoriete factuurprogramma in één pakket. Handig wanneer de Belastingdienst voor de deur staat!

Rompslomp biedt je de mogelijkheid om achteraf uren te registreren óf een timer aan te zetten wanneer je begint met werken. Zo hoef je zelf niet op de tijd te letten. Ook kan je uren toewijzen aan verschillende projecten of medewerkers als je met meerdere collega’s aan een opdracht werkt.

Heb je je uren netjes bijgehouden en ben je klaar om te cashen? Met Rompslomp maak je met je geregistreerde uren in een paar klikken ook meteen een factuur aan. Vervolgens stuur je de factuur direct door naar je klant!

Wil je alles weten over de urenregistratie in Rompslomp? Neem een kijkje op onze supportpagina’s.

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.