Boekhouden
16 augustus 2017

Vijf alternatieve financieringsvormen voor startende ondernemers

Steeds meer ondernemers geven aan dat de bank helaas niet kan helpen bij hun financieringsaanvraag. Zeker voor starters is de bank lang niet altijd meer bereid om een financieringsbehoefte te vervullen. Zo is er nog geen historie, waardoor de bank er maar beperkt een risicoanalyse op kan loslaten. En omdat het bedrijf net begonnen is, zijn zekerheden als onderpand meestal niet mogelijk. Je moet op zoek naar een alternatief.

1. Qredits

Qredits is in 2009 opgericht in samenwerking met de overheid en steun van enkele grote Nederlandse banken. Afgelopen jaren is deze organisatie uitgegroeid tot een van de grootste financierders voor startende ondernemers. Je hebt een gedegen ondernemingsplan nodig en er gelden strenge voorwaarden. Maar los daarvan is Qredits een goede match voor jonge mkb’ers.

2. Lenen bij bekenden

Verreweg de meest populaire manier om de start te financieren is door het lenen van vrienden, familie of andere bekenden. Voorheen werd dit ook wel eens een Tante Agaath-lening genoemd. Tegenwoordig is het bij de belastingdienst bekend als durfkapitaal. Sinds 2011 zijn er geen fiscale voordelen meer mee mogelijk, maar nog altijd wordt er veel gebruik van gemaakt.

3. Zoeken naar een investeerder

Is er niemand in jouw netwerk van wie je het benodigde geld kunt lenen? Bijvoorbeeld omdat je in een keer wat meer wilt lenen. Denk aan een overname, machines, voorraad of andere grotere uitgaven? Dan zal je op zoek moeten naar een informele investeerder. Waar je een investeerder kunt vinden is helemaal afhankelijk van jouw bedrijf, product of dienst en netwerk. BAN Nederland verwijst regelmatig naar organisaties die netwerkbijeenkomsten of pitch-events organiseren.

4. Crowdfunding

Als je zelf geen mensen met geld kent en ook niet op zoek wilt naar investeerders, is crowdfunding misschien een optie. Afgelopen jaren stond het redelijk in de kinderschoenen, maar in 2016 werd er aan crowdfunding in Nederland al voor zo’n 170 miljoen euro gefinancierd en het eerste halfjaar van 2017 was al bijna goed voor 100 miljoen. Niet iedereen heeft direct succes, maar dat komt ook door de verdeeldheid. Er zijn in Nederland al zo’n 75 platformen actief. Van kleine goede doelen-sites tot regionale of branchespecialisten. Zoek dus goed naar welk platform het beste bij je past!

5. Leverancierskrediet

Om geld te verdienen moet je geld uitgeven, maar als je geen geld hebt kun je het toch soms zonder proberen. Heb jij een machine nodig, maar kun je die niet betalen? Vertel de leverancier eerlijk dat je kampt met een liquiditeitsprobleem. In sommige gevallen is het onderhandelbaar om in termijnen achteraf te betalen. Hetzelfde geldt voor voorraad, kantoorhuur of veel andere zaken.
Het lijkt leven op de bonnefooi, maar is eigenlijk helemaal niet zo gek! Bestaande ondernemers noemen het simpelweg crediteuren en maken enorm vaak gebruik van in termijnen achteraf betalen. Leverancierskrediet is een van de motoren van de economie, waarom zou jij er geen gebruik van maken?

Geschreven door Team Rompslomp

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.