Grip op je agenda– een betere werk-privébalans als zzp’er
Zzp’en voelt soms alsof je alle ballen in de lucht houdt terwijl je op een eenwieler over een trapezekoord rijdt, boven een kooi Siberische tijgers. Alles en iedereen vraagt je aandacht. En tijd voor jezelf schiet er vaak bij in. Dat kennen we bij Rompslomp maar al te goed. Daarom delen we hier tips om zelf de baas te worden en te blijven over je agenda. Tips die je nergens anders hoort, recht uit de grillige praktijk van het ondernemerschap.

Wat is eigenlijk een goede werk-privébalans?
De juiste balans ziet er voor iedereen anders uit. De één wil na 17.00 uur niet meer gestoord worden, terwijl de ander het heerlijk vindt om ’s avonds te werken. Bedenk hoe jouw ideale indeling eruit ziet en bespreek dit met het eventueel aanwezige thuisfront. Wanneer je de steun hebt van je partner en/of je gezin voel je meer vrijheid om te ondernemen en heb je minder schuldgevoel als je werk om aandacht vraagt.
Met onderstaande tips krijg je grip op je agenda en is het makkelijker om jouw ideale balans te vinden én behouden.
Voorkom dat je altijd ‘aan’ staat
De meeste zzp’ers zijn ook ’s avonds of in het weekend actief. Dat is niet altijd te voorkomen, zeker als je ook nog in loondienst werkt. Probeer hier een balans in te vinden, zodat je niet altijd ‘aan’ staat. Plan ook eens een avond vrij en voorkom dat je ongewild gestoord wordt door je werk.
Zet bijvoorbeeld de notificaties uit op je telefoon of pak het nog rigoureuzer aan en zet je werkmail helemaal uit op je telefoon. Je kunt de mailtjes dan nog wel handmatig ‘ophalen’, maar het scheelt stress omdat je dit op een zelfgekozen moment doet. Zo voorkom je dat je tijdens een spannende film wordt afgeleid door een binnenkomende mail en jij je de rest van de film afvraagt waarom de klant ‘morgen even wil bellen’. Ben je bang dat je klant wel een reactie verwacht? Dan kun je een autorespons instellen en de klant een automatische mail sturen waarin staat wanneer jij weer beschikbaar bent en je mail checkt.
Stel grenzen
Communiceer met je klanten wanneer je werkt en kom deze afspraken na. Kijk ook uit dat je niet de verkeerde indruk wekt. Als jij besluit ’s avonds te werken dan is dat jouw keuze. Maar als je regelmatig om 21.30 uur nog een e-mail stuurt naar een klant, dan is het niet gek dat je klant het normaal vindt om jou ’s avonds te storen. Om dat te voorkomen is het slimmer om zo’n mail al wel uit te typen, maar pas de volgende ochtend te versturen. Vaak kun je via je mailprogramma instellen dat je e-mail automatisch wordt verstuurd op het door jou gekozen moment. Door dat te doen voorkom je onrealistische verwachtingen.
Bedenk ook hoe je klanten contact met jou op mogen nemen. Haalt een telefoongesprek jou uit je concentratie? Dan is het een optie om geen telefoonnummer op je website te vermelden. En ontvang je liever geen appjes? Geef dit dan eerlijk aan. De klant is misschien wel koning, maar wel in een land waar jóuw regels gelden.
Je kunt natuurlijk ook je telefoon op ‘niet storen’ zetten. Voor de klant is het fijn als je dan een duidelijke voicemail hebt waarin je uitlegt wat de klant van jou kan verwachten. Bijvoorbeeld dat je aan het eind van de dag een ‘beluurtje’ hebt, of dat de klant beter een e-mail kan sturen.
Zorg voor een vangnet
Iedereen heeft een vangnet nodig. Mensen of middelen die je overeind helpen als het even tegenzit. Verzamel de juiste mensen om je heen. Mensen die je aanmoedigen en je successen met je vieren. Of die je boodschappen doen of je kinderen opvangen zodat jij ongestoord kunt werken. Zo krijg jij meer gedaan en kun je ook eens ‘echt’ vrij zijn.
Werk slimmer, niet harder
Het is verleidelijk om alles zelf te willen doen. Je ‘normale’ werk voor klanten, de administratie, klantenservice, je marketing, schoonmaak en inkoop. Dat geeft controle en bespaart geld. Maar klopt dat wel? Want in de tijd dat jij één social media post schrijft, maakt een specialist er drie. Dat kost geld, maar in de bespaarde tijd doe jij betaald werk voor een klant. En je administratie bijhouden in Excel is dan wel gratis, maar zet dat eens af tegen de tijd die je bespaart als je een online boekhoudprogramma gebruikt. Die paar euro per maand heb je zo terugverdiend. Ondernemen betekent slimme keuzes maken. En soms betekent dit dat je moet investeren om meer tijd en/of geld over te houden.
Gaat uitbesteden een stap te ver? Onderzoek dan waar tijdwinst te behalen is. Laat bijvoorbeeld een AI-assistent meeluisteren tijdens je gesprekken en samenvattingen schrijven. Of laat een tool als ChatGPT je helpen bij het schrijven van je offertes of een social mediaplan.
Leer (en durf) nee te zeggen
Nee zeggen kan ontzettend lastig zijn als ondernemer. Je wil volgende maand ook nog werk hebben, dus zeg je ‘ja’ tegen een opdracht waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. Dit maakt iedere ondernemer mee. Het wordt een probleem als je hierdoor continu jezelf voorbij loopt. Vraag jezelf dan af waar je bang voor bent. En is je angst realistisch? Want als je een constante stroom aan nieuwe klanten hebt, kun je er best één afwijzen. En als je al weet dat een klant helemaal niet bij je past, dan doe je jezelf juist een plezier door ‘nee’ te zeggen.
Als je niet gewend bent om nee te zeggen, dan vraagt dit om oefening. Bespreek je uitdaging met bevriende ondernemers. Hoe pakken zij dit aan? Welke tips hebben zij voor je? En onthoud: een ‘nee’ hoeft geen harde ‘nee’ te zijn. Je kunt ook zeggen ‘ik heb nu geen tijd, maar ik kan het wel dan en dan inplannen.’
Creëer een aparte werkplek
Volgens de KvK werken de meeste zzp’ers (zo’n 800.000) vanuit huis. Hierdoor lopen werk en privé al snel door elkaar. Sommigen vinden het heerlijk om tussendoor te sporten of boodschappen te doen. Terwijl anderen balen als hun werktijd opgaat aan het ophangen van de was. Bedenk wat voor jou werkt en richt je leven hiernaar in. Voor veel zzp’ers is een aparte werkplek onmisbaar. Dat kan ook een hoekje op zolder zijn. Zo’n aparte werkplek biedt jou en je huisgenoten duidelijkheid. Je werkplek is om te werken, de rest van het huis om te ontspannen. Dit helpt jou om niet altijd ‘aan’ te staan en privétijd ook echt als privé te laten voelen.
Plan een evaluatiemoment in met jezelf
Sommige dingen sluipen er langzaam in. Stiekem heb je steeds minder tijd voor jezelf. Of beantwoord je toch mailtjes op je vrije avond. Jouw ideale werk-privébalans staat zo steeds meer onder druk. Het helpt om regelmatig te evalueren hoe het gaat. Kijk bijvoorbeeld bij iedere btw-aangifte terug op het afgelopen kwartaal. Wat ging er goed? Wat kan er beter?
Wees je eigen businesscoach en stel doelen voor het komende kwartaal. En nee, dit zijn niet alleen omzetdoelen. Stel juist ook doelen als ‘iedere week een middag vrij voor mijzelf of ieder kwartaal minimaal een week vakantie’. Want de meeste mensen zijn gaan ondernemen vanwege de vrijheid die het je geeft en niet om je (eventuele) kinderen te horen zeggen ‘Wie is toch die man/vrouw/x die op zondag het vlees snijdt?’.
Vier je successen
En wordt ondanks alle tips de druk je toch even te veel? Denk dan aan alles wat je al hebt bereikt. Vaak staan ondernemers daar onvoldoende bij stil. Wel op het begin, als het ondernemen nog nieuw is en je bij iedere nieuwe klant de spreekwoordelijke champagne open knalt. Maar op een gegeven moment gaat dit normaal voelen. Het is goed om regelmatig stil te staan bij wat er goed gaat. Natuurlijk zitten er ook dingen tegen. Maar kijk eens hoe ver je al bent gekomen. Je successen vieren geeft nieuwe energie. En met een positieve vibe voelt je werk een stuk minder zwaar.
Tips voor en door ondernemers
In dit blogbericht las je tips voor en door ondernemers. Niet bedacht door psychologen of mensen met een 9 tot 5-baan, maar rechtstreeks afkomstig uit de praktijk. Het ondernemersleven is grillig en voor iedereen ziet de ideale werk-privébalans er anders uit. Bedenk hoe jij het voor je ziet en doe je best om die ondernemersdroom uit te laten komen. Stel doelen en wees ambitieus. Juist ook als het op je privéleven aankomt. Dat maakt dat je extra geniet van je ondernemersavontuur.
Als je doet waar je goed in bent, voelt je werk een stuk lichter. Wie zijn tijd efficiënt besteedt, houdt meer tijd over voor leuke dingen. Wil jij minder tijd kwijt zijn aan je administratie? Dan is een onlineboekhoudprogramma ideaal.

Misschien vind je dit ook interessant ...
Welke verzekeringen heb ik nodig als zzp’er?
Deze 4 verzekeringen heeft elke zzp’er nodig Je bent als zelfstandig ondernemer niet verplicht om jezelf te verzekeren. En dat zie je duidelijk terug in de cijfers. Een aanzienlijk deel van de zzp’ers heeft bijvoorbeeld geen ...
Een hypotheek aanvragen als zzp’er? Dan is dít jouw echte inkomen volgens hypotheekaanbieders
Met in dit blog: · Jouw inkomen als zzp’er · Waar vind je jouw inkomen? · Je inkomen als je bedrijf sterk groeit · Een hypotheek als je nog maar 1 jaar zzp’er bent · Een hypotheek als je ook nog in loondienst bent · Andere cijfers die ook belangrijk ...