Wet- en regelgeving
4 april 2023

Nog even voor je op een rijtje: 4 wetswijzigingen voor de zzp’er per 1 januari 2023

Sinds 1 januari 2023 heb je te maken met nieuwe wetten en regels als zzp’er. Soms wordt een wet of wetswijziging aangekondigd en wordt deze doorgevoerd, maar soms blijkt dat deze niet doorgaat of dat de ingangsdatum schuift. Een aantal belangrijke doorgevoerde wetswijzigingen voor jou als zzp’er zetten wij in deze blog nog eens voor je op een rijtje.

Omdat dit het moment is dat we massaal aan de slag gaan met onze inkomstenbelasting, willen we nog enkele wetswijzigingen die per 1 januari 2023 zijn ingegaan, benadrukken.

 1. Zelfstandigenaftrek
  Werk je minimaal 1225 uur per jaar in je onderneming? Dan kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Dit jaar bedraagt de zelfstandigenaftrek € 5.030,00. Deze aftrek is met € 1.280,00 omlaaggegaan, wat betekent dat je dus meer belasting gaat betalen. Met deze rekentool van de KVK bereken je of je er dit jaar op voor- of achteruitgaat.

 2. Kinderopvangtoeslag
  Heb jij jonge kinderen? Per 1 januari 2023 bepaalt het aantal maanden waarin de minst werkende ouder heeft gewerkt de hoogte van de kinderopvangtoeslag. Voorheen hing de toeslag af van het aantal gewerkte uren. Deze wijziging is met name voor de ouders die onregelmatig werkten, zoals de zzp’ers. Het was niet altijd goed in te schatten hoeveel uren per maand er werd gewerkt, waardoor er soms hoge bedragen terugbetaald moesten worden.

 3. Oudedagsreserve
  Sinds dit jaar kan je de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) niet meer opbouwen. De eerder opgebouwde FOR-reserves blijven staan en mogen volgens de oude regels worden afgewikkeld. Door het gebruik van de FOR hoefde je over een deel van je winst geen belasting te betalen. Stop je met ondernemen en heb je nog een FOR op de balans staan? Dan dien je belasting te gaan betalen over het FOR-bedrag.
  In dit supportartikel lees je hoe je de FOR verwerkt op jouw balans in Rompslomp.

 4. Onbelaste kilometervergoeding
  Dit jaar is (voor het eerst sinds 2006) de onbelaste reiskostenvergoeding van €0,19 naar €0,21 gegaan. Volgend jaar gaat deze zelfs naar €0,22 per kilometer. Deze bedragen zijn voor reiskosten tijdens het werk en voor woon-werkverkeer. Als zzp’er mag je, wanneer je met een privéauto (of motor of fiets) zakelijke kilometers rijdt, deze onbelast declareren. Vanwege stijgende brandstofprijzen en hoge energieprijzen is deze wijziging doorgevoerd.

Wil je weten wat er allemaal nog meer verandert voor zzp'ers? Neem dan een kijkje bij de KVK.

Twijfel je nog?

We hebben je nu herinnerd aan deze wijzigingen. Ga jij aan de slag met je aangifte inkomstenbelasting? Houd met bovenstaande punten dan rekening.
Het is natuurlijk mogelijk dat er in de toekomst nog nieuwe wetswijzigingen worden doorgevoerd. We raden je aan om de ontwikkelingen op dit gebied in de gaten te houden en advies in te winnen bij een boekhouder of accountant, mocht je twijfelen.

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.