11 augustus 2023

Update nieuwe Visma bankkoppeling

De afgelopen maanden zijn er regelmatig problemen geweest met de bankkoppeling via Open Banking. Misschien heb je het zelf ook wel ervaren.

We hebben heel veel tijd moeten besteden aan het oplossen van die problemen. Onze ontwikkelaars konden daardoor niet werken aan het verder verbeteren van Rompslomp.nl. Ook onze support toppers hebben daardoor minder snel kunnen reageren op vragen.

Snel de problemen oplossen, zodat we weer tijd hebben voor andere dingen

Daarom hebben we gekozen om een andere leverancier in te schakelen. Visma SecurePay heeft veel ervaring en een heel betrouwbare geschiedenis als het gaat om bankkoppelingen. De nieuwe koppeling hebben we zo snel mogelijk beschikbaar gemaakt. Klanten hebben daardoor een veel betrouwbaardere koppeling gekregen. Dat scheelt heel veel frustraties.

Ruim 25% is al overgestapt

We snappen heel goed dat overstappen gedoe met zich meebrengt voor je. Daarom doen we ons stinkende best te zorgen dat het zo makkelijk mogelijk gaat. In nog geen vier weken tijd is al meer dan 25% van onze klanten overgestapt naar de nieuwe bankkoppeling. Dat gaat dus razendsnel.

Bij het overstappen zijn ook wat problemen naar voren gekomen. De technische problemen zijn allemaal opgelost. Er zijn bij de overstap ook wat vragen naar voren gekomen die goed zijn om vooraf te weten. Tussen de banken zitten namelijk wat verschillen.

De koppeling is afhankelijk van je bank

Er zijn twee soorten koppelingen.

De PSD2 koppeling

  • Deze kan alleen transacties downloaden. Dit gebeurt 4 keer per dag.
  • Deze moet je iedere 180 dagen opnieuw activeren (consent geven).
  • Na het afronden van de aanmelding is deze direct actief. Het duurt gemiddeld 2 uur voor de eerste transacties verschijnen.
  • Er worden géén historische transacties geladen. Dit kun je oplossen door bankmutaties via een bestand te importeren. Let daarbij goed op dat je géén overlappende periode selecteert!
  • Banken die met een PSD2-koppeling werken zijn: Knab bank, ASN, SNS, Regio Bank, Van Lanschot. Banken mogen hier geen extra kosten voor in rekening brengen.

De premium koppeling

  • Ook deze koppeling kan transacties downloaden (en biedt extra mogelijkheden die verderop beschreven staan). Hoe vaak dit gebeurt verschilt per bank. ING, ABN AMRO en Triodos doen dit 1 keer per dag. Rabobank en BUNQ Deze worden 4 keer per dag aangeleverd.
  • Je hoeft maar één keer te activeren en dan ben je klaar voor zolang je de koppeling wilt gebruiken. Je hoeft dus niet elke keer toestemming te geven om de koppeling actief te houden.
  • Afhankelijk van je bank is de koppeling meteen actief of moet je langer wachten. Rabobank en bunq koppelingen zijn direct na het afronden van de aanmelding actief. Het duurt gemiddeld 2 uur bij de Rabobank voor de eerste transacties geladen worden. Bij bunq is het wachten op je eerstvolgende transactie. Triodos zal binnen 24 uur de koppeling activeren. Dan worden ook de eerste transacties geladen. ING zal binnen 48 uur de koppeling activeren. Dan worden ook de eerste transacties geladen. ABN AMRO werkt met een handmatig proces, waardoor het een week kan duren voordat de koppeling actief is en de transacties geladen worden.
  • Er worden géén historische transacties geladen. Dit kun je oplossen door bankmutaties via een bestand te importeren. Let daarbij goed op dat je géén overlappende periode selecteert!
  • Banken die met een premium koppeling werken zijn: ING, ABN AMRO, Rabobank, Triodos en bunq. Banken kunnen hier extra kosten voor in rekening brengen.

Extra voordeel bij de premium koppeling: geen verschillen meer tussen bank en boekhouding

Wanneer je deze koppeling gebruikt, kunnen we er in Rompslomp automatisch voor zorgen dat je niet meer per ongeluk een handmatige boeking op dit rekeningnummer verwerkt. Dat voorkomt verschillen waardoor de koppeling automatisch verbroken zou worden en het scheelt je een hoop uitzoekwerk.

Met de premium koppeling kunnen we nieuwe functies ontwikkelen in Rompslomp

De premium koppelingen bieden mogelijkheden om extra functies te ontwikkelen. Betaalbatches vanuit je boekhouding klaarzetten bijvoorbeeld. Of een IBAN check voordat je een factuur betaalt, zodat je zeker weet dat je de juiste persoon betaalt.

Dat kost natuurlijk nog wel een flinke berg werk, maar je gaat er vast plezier van hebben. Doordat het je minder tijd en minder moeite kost. En de kans op fouten wordt steeds kleiner. Minder gedoe. Daar doen we het voor. Ook al levert het op dit moment dan extra werk op voor onze toppers van klanten en onze toppers in team Rompslomp.

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.