Boekhouden Wet- en Regelgeving
4 december 2015

Belastingvoordeel voor zzp'ers

Het einde van het jaar nadert, dat betekent het opstellen en afronden van je boekhouding. Een groot onderdeel van de jaarlijkse afsluiting is natuurlijk de inkomstenbelasting. Als zzp'er kun je gelukkig gebruik maken van diverse belastingvoordelen waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. We nemen je even mee in het belangrijkste belastingvoordeel als zzp'er en we willen je graag laten zien hoe je kan berekenen wat je apart moet houden voor de inkomstenbelasting.

Vind hier de zzp belastingvoordelen inclusief voorbeeldberekening van 2018

Welke belastingvoordelen heeft een zzp'er?

We zullen je een globaal overzicht geven van de belangrijkste belastingvoordelen die je kunt toepassen en die invloed hebben op je inkomstenbelasting. In principe is alle informatie ook op de website van de Belastingdienst te bekijken, zie hier de info over de ondernemersaftrek

De Ondernemersaftrek:
Hierbij geldt dat je minimaal 1225 uur per jaar hebt besteed aan je bedrijf. Als je full time aan het werk bent voor je eigen bedrijf dan is dit geen enkel probleem. Sterker nog als je 102 uur p.m, ofwel 3 dagen in de week besteed ben je er al.
Het gaat om de volgende aftrekposten:

  • Zelfstandigenaftrek: Het bedrag verschilt per jaar, in 2015 is het een bedrag van € 7.280 wat je van je winst kunt aftrekken. De aftrek kan nooit hoger zijn dan de winst die je hebt gemaakt.
  • Startersaftrek: De zelfstandigenaftrek wordt verhoogd met de startersaftrek. Deze kun je 2x toepassen in de eerste 5 jaar na de opstart van je bedrijf. Het bedrag scheelt per jaar en is in 2015 € 2.123
  • Kleine ondernemers regeling (KOR): Deze kun je elk jaar toepassen mits je aan het urencriterium voldoet.

De investeringsaftrek:
Er zijn verschillende investeringsaftrekken waaruit je voordeel kunt halen. Lees hier alle investeringsaftrekken. De meest voor de hand liggende investeringsaftrek is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Je komt hiervoor in aanmerking als je meer dan € 2.301 hebt geinvesteerd in bedrijfsmiddelen.

MKB winst vrijstelling:
De mkb-winstvrijstelling is een percentage van de behaalde winst je onderneming. In 2013, 2014 en 2015 bedraagt de mkb-winstvrijstelling 14% van de winst. Let op, je moet de winst eerst verminderen met de ondernemersaftrek.

Algemene kortingen, ook voor zzp'ers

Daarnaast heb je als ondernemer ook gewoon recht op algemene heffingskorting en arbeidskorting.
De algemene heffingskorting is geen echte aftrekpost maar een directe korting op het bedrag dat je moet betalen aan de belasting.Dit geldt dus ook gewoon voor ZZP’ers. Deze korting is afhankelijk van het inkomen, minimaal € 184 en maximaal € 2.097. Deze korting wordt berekent op basis van belastbaar inkomen.

De arbeidskorting is een korting die iedereen krijgt als hij werkt. Als Zzp'er is het wel duidelijk dat je arbeid verricht en kom je hier dus voor in aanmerking. Let er op dat deze korting berekent wordt op basis van de winst uit onderneming vóór ondernemersaftrek en mkb-winstvrijstelling. De arbeidskorting is inkomensafhankelijk!

Bekijk hier meer info over de algemene heffingskorting en arbeidskorting.

Dit moet je niet vergeten, de bijdrage Zorgverzekeringswet

Als ondernemer heb je ook de plicht om bij te dragen aan de Zvw. Als je in loondienst bent wordt dit elke maand gewoon netjes ingehouden op je loon. Als ondernemer moet je dit na het einde van het jaar betalen aan de Belastingdienst, dit kan een vervelende verrassing zijn als je hier niet van afweet.

Lees hier meer over de Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw betalen

Hoe bereken ik hoeveel belasting ik moet betalen?

Je kunt natuurlijk meteen op 1 januari je inkomstenbelasting indienen zodat je een grof inzicht hebt in hoeveel belasting je moet gaan betalen. De praktijk wijst echter uit dat veel ondernemers pas op een later tijdstip de inkomstenbelasting indienen, je kunt hiervoor ook uitstel aanvragen tot wel anderhalf tot 2 jaar na dato.
In ieder geval is het goed en belangrijk om te weten wat je te wachten staat, een goede inschatting van hoeveel belasting je moet gaan betalen kan dus erg handig zijn om je verdere financiële planning hierop af te stemmen.

Hier volgt een voorbeeldberekening:
Stel dat je in het jaar 2015 €30.000 bruto winst uit onderneming hebt, dit is dus het bedrag voor alle aftrek van kortingen etc. Je bent net begonnen als startende onderneming en kunt dus nog startersaftrek toepassen.

Omschrijving Bedrag
Bruto winst € 30.000
Zelfstandigenaftrek € 7.280
Startersaftrek € 2.123
Subtotaal € 20.597
   
MKB Winst vrijstelling 14%; ; € 2.884
Subtotaal € 17.713
   
*Inkomstenbelasting 36.5%; € 6.465 ;
** Algemene heffingskorting € 2.203
Arbeidskorting € 2.220
Subtotaal inkomstenbelasting € 2.042-
   
Premie Zorgverzekeringswet 5% € 886-
   
Netto winst na alle belastingen en kortingen € 27.072

(1*) dit is inkomensafhankelijk. In dit voorbeeld is het laagste tarief van toepassing
(2**) belastbaar inkomen is niet hoger dan €19.822 en daardoor mag je de max korting hanteren van € 2.203

We hebben zoveel mogelijk de werkelijkheid proberen na te bootsen maar het blijven schattingen. Maar zo heb je in ieder geval een voorbeeldberekening die je op je eigen situatie kunt toepassen.

Geschreven door het Rompslomp Nieuwsteam

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.