Gastblogs
16 februari 2024

Hoeveel geld zit er in jouw belastingpotje?

Sinds ik ben gestart met ondernemen werk ik met potjes. Potjes waar ik mijn geld in bewaar. Op de bank wel te verstaan. Een systeem waarvan onze oma’s vroeger in potjes, blikjes of envelopjes al hun centen en cashflow bewaakten. Zij noemden dat met ‘hand op de knip’. Reuze handig, wanneer je precies weet wat je nodig hebt voor de huur, de boodschappen, kleding en onvoorzien. En zo doe ik dat ook inmiddels, volgens de Profit First methodiek.

Te veel geld uitgegeven doet pijn, maar je wordt er ook creatief van

Twee keer per maand verdeel ik het geld dat ik van mijn klanten heb ontvangen keurig over verschillende potjes. Daar heb ik van tevoren over nagedacht. En dat gaat meestal heel goed. Soms zit er te weinig in mijn kostenpotje. Dan heb ik of te veel geld uitgegeven, of niet goed genoeg nagedacht over een investering die ik wil doen. Die informatie doet altijd even pijn. Maar levert mij ook creativiteit op hoe ik het dan wel voor elkaar kan krijgen.

Mijn salarispotje is mijn heiligdom. Daar moet gewoon voldoende in zitten, zodat ik elke maand de hypotheek en de boodschappen kan betalen. Dat geeft me rust. Hier hoef ik niet over na te denken. En het speciale potje, het winstpotje, is de kers op de taart voor mijn inspanningen als ondernemer. Deze koester ik, want daar betaal ik de specials van, die het leven zo leuk maken.

Het geld in een potje dat niet van jou is

Dan is er nog een potje over. Die van de belastingen. En dat potje is niet van mij, helaas, maar voor het goede doel dat de overheid heet. De overheid heeft bepaald dat 21% van mijn omzet elk kwartaal afgedragen moet worden via de btw aangifte. En natuurlijk krijg ik ook btw terug over mijn betaalde facturen. Het verschil hiertussen zet ik opzij in het belastingpotje. Ook dat geeft mij rust. Altijd genoeg voor het moment dat de btw betaald moet worden.

Er zijn weer nieuwe regels in het nieuwe jaar

Het wordt nu echt tijd dat ik ga berekenen wat ik over 2023 aan inkomstenbelasting moet betalen. Checken of ik genoeg heb gespaard over afgelopen jaar. En daar pal achteraan, hoe ziet dat er voor 2024 uit. Het ene jaar is het andere niet. Je omzet en kosten zijn nooit gelijk, maar ook de belastingregels zijn elk jaar weer anders. Zo ook per 1 januari van dit jaar.

De fiscale aftrekposten, wanneer je winst hebt gemaakt, worden de komende jaren steeds een beetje minder. De overheid wil namelijk het verschil tussen de fiscale behandeling van werknemers en zelfstandigen verkleinen. Besteed je meer dan 1.225 uur per kalenderjaar aan je bedrijf? Dan heb je in 2024 nog steeds recht op fiscale aftrekposten. Waar je in 2023 nog ruim 5.000 euro van je winst mocht aftrekken, is dat nu nog maar 3.750 euro. De winstvrijstelling gaat ook omlaag, van 14% naar 13,31%. En zo ga je als zzp'er telkens iets meer belasting betalen, wanneer je een winst hebt boven de 24.000 euro.  Niet leuk, maar wel de realiteit.

Maak het voor jezelf makkelijker, als het niet leuker kan

Mijn beste tip aan jou is, zoals ik deze zelf ook toepas? Zet geld opzij voor belastingen of vraag een voorlopige aanslag inkomstenbelasting bij de Belastingdienst aan. Je betaalt dan alvast maandelijks. Laat je bijstaan door een adviseur om uit te rekenen hoeveel dat ongeveer moet zijn. Het is namelijk erg afhankelijk van je zakelijke en persoonlijke situatie. Dat geeft rust en van daaruit kan jij als zzp'er blijven ondernemen.

En wil je het naadje van de kous weten wat de bedragen, percentages en richtlijnen zijn per januari 2024? Check dan Belangrijkste belastingwijzigingen per 1 januari 2024 | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Zit er genoeg geld in jouw belastingpotje?

Anita Udink
Zij & Cijfers

https://www.zij-en-cijfers.nl/

Anita Udink
Geschreven door Anita Udink

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.