Hoe maak ik een kwitantie?
Je hebt misschien weleens een ‘kwitantie’ (ofwel ‘nota’) ontvangen in plaats van een factuur. Of je bent zelf gevraagd door een klant om een kwitantie te sturen. Wat is een kwitantie? Een kwitantie is een bewijs van betaling als je een product of dienst hebt geleverd. Kwitanties worden onder andere door particulieren gestuurd in plaats van een factuur.
Als particuliere (oftewel: niet zakelijke) verkoper mag je namelijk geen factuur sturen. Zelfs niet als je wel bent begonnen als ondernemer maar nog niet ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Op een factuur moet je onder andere je bedrijfsnaam en KvK-nummer vermelden. Als particulier heb je die niet.
Een factuur die je als particulier verstuurt is om die reden niet geldig en kan niet door je klant worden ingeboekt. Met een kwitantie kan de klant de uitgave wel correct in de boekhouding verwerken. Als je als particulier iets verkoopt, maak dan duidelijk naar je klant dat je een kwitantie stuurt.
Ben je een particuliere verkoper? Goed nieuws: een kwitantie is niet zo moeilijk om te maken. Er zijn namelijk minder eisen dan bij het maken van een factuur.
Hoe maak je een kwitantie? Je moet de volgende informatie vermelden:
1. Jouw naam en adres en die van je klant
- Vermeld jouw volledige naam en adres
- Vermeld de naam en adres van je klant, of van het bedrijf
2. Datum en kwitantie nummer
- Vermeld de datum dat je de kwitantie stuurt
- Vermeld het kwitantie nummer
- Zo kun je kwitanties onderscheiden in je administratie. Het is de bedoeling dat elke kwitantie een eigen nummer heeft. Daarnaast moeten de kwitantie nummers elkaar opvolgen. Bijvoorbeeld: 2024001, 2024002, 2024003 etc.
3. Geleverde goederen en diensten en het totaalbedrag
- Vermeld het aantal en omschrijving van de geleverde goederen en/of diensten
- Reken geen btw over het totaalbedrag!*
4. Jouw handtekening
- Sluit de kwitantie af met je handtekening
*Let erop dat je geen btw berekent aan je klant! Je mag alleen btw vragen als je een btw-plichtige ondernemer bent. Je klant mag ook geen btw terugvragen bij hun btw-aangifte.
Voorbeeld van een correcte kwitantie
Hieronder is een voorbeeld van hoe je een correcte kwitantie opstelt. Let erop dat je een kwitantie stuurt nadat de betaling is voldaan. Een factuur stuur je vaak voordat de betaling is voltooid.
Hoe geef je de inkomsten aan bij de Belastingdienst?
Heb je inkomsten als particulier? Dan moet je dit bij de inkomstenbelasting aangeven. Je doet dat bij Box 1 (‘belastbaar inkomen uit werk en woning’). Particuliere inkomsten moet je opgeven als ‘inkomsten uit overig werk’.
Let er ook op dat je uitgaven aftrekt die je hebt gemaakt voor deze inkomsten. Stel dat je reis- of inkoopkosten hebt voor een particuliere opdracht. Deze kosten mag je van je winst aftrekken. En omdat alleen de winst wordt belast, bespaar je aardig wat geld! Bewaar wel alle bonnetjes van je uitgaven als bewijs.
Aan de hand van deze blog weet je hoe je als particulier een kwitantie opstelt. Heb je de volgende stap genomen en sta je als ondernemer geregistreerd bij de KvK? Neem dan een kijkje op deze blog om te leren hoe je een correcte factuur opstelt!
Misschien vind je dit ook interessant ...
Wat moet ik op een factuur zetten?
Als een klant geen kloppende factuur van jou krijgt, mag die geen voorbelasting aftrekken bij de btw-aangifte. Je kunt ervan uitgaan dat je klanten dan niet snel terugkomen of je aanraden bij anderen. Daarnaast kun je een forse boete krijgen voor ...
Factuurvereisten, de wettelijke factuureisen uitgelegd
Waar moet een goede factuur wettelijk aan voldoen Volgens de Belastingdienst moet een factuur aan de volgende eisen voldoen: De naam en het adres van de klant. Je btw-identificatienummer. Je eigen bedrijfsnaam en adres. De bedrijfsnaam moet de ...