Gastblogs
5 maart 2024

Het huishoudboekje van een digital nomad

Wat kost fulltime wonen en werken in een camper? Welke kosten maak je als digitale nomade voor werk? Hoe kun je jezelf onderweg in je levensonderhoud voorzien? In deze blog doe ik, Chantal, een (huishoud) boekje open over mijn financiële situatie als digital nomad on the road, samen met mijn kat in mijn huisje op wielen.

Na een jaar onderweg, soms alleen, soms met mijn vriend, heb ik onderstaande balans opgemaakt als gemiddeld maandelijks budget. Deze kosten zullen natuurlijk per persoon en per locatie heel erg verschillen. Of je nou 7x per week een warme douche wilt of elke avond pasta pesto kookt, door Portugal of Scandinavië reist, je kan het natuurlijk zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Ook met twee personen reizen vermindert voor mij drastisch het maandbudget, omdat ik vele van onderstaande kosten kan delen.

Mijn gemiddelde maandelijkse budget voor één persoon 

Brandstof


350

Camperverzekering All Risk

110

Reisverzekering

10

Eten & drinken binnen de schuifdeur

200

Eten & drinken buiten de schuifdeur

100

Telefoon en Internet

50

Winkelen (bouwmarkt, sportmateriaal etc.)

50

Kat

40

Campings en parkeergelden

50

Sparen voor grote onvoorziene kosten

300

Totaal

1260

Waar komt het geld vandaan?

Als freelance zzp'er werk ik flexibel verspreid over de week op een aantal vaste tijden en losse klussen. Op dit moment heb ik één vaste opdrachtgever, waar ik 15 uur per week voor werk in de marketing en communicatie. En dan nog zo'n drie of vier schrijfopdrachten waar ik volgens mijn Rompslomp urenadministratie gemiddeld 5 uur per week aan kwijt ben. Alles kan online en gelukkig heb ik overal in de wereld internet. Ik probeer zo'n €1800 euro netto per maand te verdienen, maar ik werk eraan dat dit nog iets meer wordt. Binnenkort wil ik graag wat geld per maand gaan wegzetten in een pensioenfonds en mij aansluiten bij een broodfonds voor ondernemers. 
De eerste paar jaar van het leven onderweg deed ik seizoenswerk. In het winterseizoen runde ik een chalet in de Winterse Alpen. Voor mij een goede combinatie van veel tijd spenderen op de piste, maar ook de spaarpot weer een beetje aanvullen.

De grootste kostenpost

Tot nu toe heb ik absoluut het meeste geld uitgegeven aan de bus zelf, zo´n €15.000. Eigenlijk staat dit niet in bovenstaande berekening, maar dit zie ik als een soort van huur. Zeker als je alle reparaties, de afschrijving van de auto, het wegslepen en onderdelen vervangen gaat meetellen. Stel dat ik dit niet meetel, dan zal de grootste kostenpost een nek-aan-nek race zijn tussen eten en diesel. Op dit moment is een liter diesel bijna duurder geworden dan een fles wijn, maar ik denk toch dat eten wint. Zeker als je alle etentjes in Spaanse taverna's en Franse bistro´s meetelt. Het grootste gedeelte van de tijd kook ik zelf met producten van hypermarché´s als Mercadona en Lidl, gecombineerd met producten van lokale markten, winkeltjes of boeren onderweg. Echter zal ik, zeker in het bijzijn van vrienden, niet bezuinigen op een heerlijke Marokkaanse tajine of Spaanse pincho. 

3

Bespaartips voor een leven onderweg

Mijn campertje heeft zonnepanelen en maakt dus elke dag stroom. Met een grote watertank erbij die bij veel bronnen in Europa vaak gratis te vullen is, ben ik in principe voor een paar dagen zelfvoorzienend. Hierdoor kan ik erg veel geld besparen op deze faciliteiten. Ook probeer ik zo veel mogelijk klusjes aan mijn bus zelf te doen. Je kan zoveel leren op het internet tegenwoordig. 
Een investering heb ik ook gedaan in mijn eigen sportmateriaal voor verschillende buitenactiviteiten. Zo kan je bijvoorbeeld overal in Europa gratis klimroutes doen, via ferrata´s. Je moet dit wel goed voorbereiden, basis klimervaring hebben en de juiste uitleg. In de bergen ga ik hiken en bij de zee ga ik graag SUPpen. Gratis avonturen!

Wil jij meer weten over mijn avontuur, mijn huidige reis door Marokko of heb je vragen over mijn huishoudboekje, stuur mij gerust een berichtje via Instagram @chanti.and.ollie. 

Wil je weten hoe je start met jouw Rompslomp administratie? Raadpleeg dit blog!

Chantal Antheunisse
Geschreven door Chantal Antheunisse

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.