Boekhouden Omzetbelasting (BTW)
17 oktober 2019

De nieuwe kleine ondernemersregeling vanaf 2020

Het is jou als ondernemer vast niet ontgaan: vanaf 2020 geldt er een nieuw kleine ondernemersregeling. Wat gaat er precies veranderen en wat heeft dit voor invloed op jou als ondernemer bij het doen van je btw-aangifte? Je leest er alles over in deze blog!

De huidige kleine ondernemersregeling in 2019 (KOR)

De Kleine ondernemersregeling is een mogelijke vermindering van het btw-bedrag dat je af dient te dragen als ondernemer. Als je aan de voorwaarden voldoet van de kleine ondernemersregeling dan mag je deze regeling (btw-vermindering) toepassen.

  • Als je in een jaar minder dan € 1.883 btw moet betalen dan kom je in aanmerking voor btw-vermindering.
  • Moet je € 1.345 of minder btw betalen, dan betaal je door de kleineondernemersregeling helemaal geen btw.

In Rompslomp kan je met 1 druk op de knop deze btw-vermindering inboeken via het btw-overzicht.

De nieuwe kleine ondernemersregeling in 2020

De nieuwe regeling vanaf 1 januari 2020 werkt niet meer met btw-vermindering, maar geeft je vrijstelling van btw-afdracht en administratieve verplichtingen als je omzet niet hoger is dan €20.000 per kalender jaar.

De nieuwe regeling houdt in dat als je ervoor kiest om deze regeling toe te passen (en je voldoet aan de voorwaarden) dat je vrijgesteld bent van de administratieve verplichtingen. Dit betekent dat je geen btw meer afdraagt en dus geen btw doorberekent aan jouw klanten, maar dit betekent ook dat je van je kosten jouw btw niet meer terug kunt vragen.

Als je al gebruik maakte van de btw-vrijstelling in de oude KOR, dan hoef je je niet aan te melden voor de nieuwe KOR. Dit wordt dan automatisch voor je gedaan.

Je vindt hier meer informatie over de nieuwe regeling, hoe je je aanmeldt en of je in aanmerking komt. 

Is de nieuwe regeling gunstig voor mij?

In sommige gevallen zal het dus gunstig zijn om de KOR-regeling toe te passen, maar in sommige gevallen niet. Om in te schatten of de nieuwe KOR-regeling gunstig is voor jou als ondernemer, kan je je een paar dingen afvragen:

  • Blijf ik onder de €20.000 omzet? Zo niet dan is de keuze vrij snel gemaakt en kom je niet in aanmerking voor de KOR.

  • Hoeveel btw betaal je of krijg je terug per kalenderjaar? Krijg je per saldo vaak veel btw terug, dan is het waarschijnlijk het gunstigst om de nieuwe regeling niet toe te passen. Je moet dan aan alle administratieve verplichtingen voldoen, berekent btw aan je klanten en draagt ook btw af en Je doet dan ook btw-aangifte. Daar tegenover staat natuurlijk dat je btw terug zult ontvangen.

  • Betaal je per saldo veel btw per kalenderjaar en krijg je niks of een gering bedrag terug? Dan kan het gunstig zijn om de KOR-regeling wel toe te passen. Je hoeft dan geen moeite meer te steken in de administratieve verplichtingen zoals het doen van je btw-aangifte.

Je kan dan aan de hand van je huidige btw-situatie beslissen om je aan te melden voor de nieuwe KOR-regeling of niet. Het is dus verstandig om te kijken naar de afgelopen jaren: hoeveel btw betaalde je/kreeg je terug en staat dit in verhouding met je administratieve verplichtingen of niet. 

De nieuwe kleine ondernemersregeling in Rompslomp

De huidige KOR-regeling boek je in Rompslomp in met 1 druk op de knop. Rompslomp houdt je btw-vermindering bij en zet deze klaar in een memoriaalboeking, die je alleen nog maar hoeft in te boeken.

Als je deelneemt aan de nieuwe KOR-regeling heb je geen administratieplicht meer voor de btw. Dit betekent dat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen en dat je ook niet verplicht bent om btw-facturen te versturen. Uiteraard ben je wel verplicht om je administratie bij te houden en natuurlijk wil je dat je klanten betalen. De makkelijkste manier is daarom om toch gewoon facturen op te stellen zodat je omzet goed ingeboekt wordt. Lees hier hoe je gemakkelijk een factuur kunt maken met btw vrijgesteld.

De nieuwe KOR-regeling zullen we uiteraard ook in Rompslomp gaan verwerken en we zullen er voor zorgen dat dit net zo makkelijk gaat als  het inboeken van de huidige KOR, uiteraard krijg als gebruiker hierover bericht.

En nu?

Eerst zul je moeten bepalen of je gebruik wilt maken van de nieuwe KOR-regeling. Let er wel op dat je je tot 20 november 2019 kunt aanmelden bij de Belastingdienst.

Succes!

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.