Ondernemen
22 juli 2024

De 7 meest gemaakte fouten bij het kiezen van een zakelijke betaalrekening

Als zelfstandig professional neem je alle beslissingen zelf. Ook over je financiën. Een belangrijke, en ook lastige, stap voor veel zzp'ers is het openen van een zakelijke betaalrekening. Het ondernemen zonder zakelijke betaalrekening heeft namelijk veel nadelen. Maar hoe weet je nou welke betaalrekening het beste bij jou past? 

In dit artikel lees je alles over de meest gemaakte fouten bij het kiezen van een zakelijke rekening voor zzp’ers. Door deze valkuilen te vermijden, haal jij straks alleen maar voordeel uit je zakelijke betaalrekening!

  1. De algemene voorwaarden overslaan
    We begrijpen het helemaal: de kleine lettertjes van de algemene voorwaarden zijn niet altijd even uitnodigend. Ze zijn vaak lastig te begrijpen en vrij saai. Toch zijn ze wel heel belangrijk. In de algemene voorwaarden zit namelijk vaak informatie verborgen over kosten, beperkingen en verplichtingen van je betaalrekening. Neem daarom de tijd om deze door te nemen en onaangename verrassingen te voorkomen. Tip: Vraag ChatGPT hulp bij het omzetten van de algemene voorwaarden naar begrijpelijke taal. 

  2. Niet checken of je de rekening met je boekhouding kunt koppelen
    Maak je gebruik van boekhoudsoftware om je administratie efficiënt te beheren? Controleer dan ook of je de zakelijke betaalrekening eenvoudig kunt koppelen met je boekhoudsoftware. Er zijn boekhoudpakketten die slechts koppelen met beperkt aantal banken, waardoor niet alle gangbare banken ondersteund worden.Bij deze pakketten kun je vaak wel handmatig bankafschriften importeren of transacties invoeren.

    Als je zakelijke rekening is gekoppeld aan je boekhoudsoftware, worden transacties automatisch geïmporteerd en verwerkt. Je hoeft niet meer alle transacties handmatig in te voeren. Alles wordt automatisch bijgewerkt, waardoor je administratie altijd up-to-date is. Bovendien vermindert de koppeling van je betaalrekening en je boekhouding de kans op fouten en vergissingen. Denk maar eens aan dubbele boekingen of gemiste uitgaven. 

  3. Niet kijken naar verborgen kosten
    Zodra je besloten hebt dat je van start gaat met je bedrijf, sta je te trappelen om te beginnen. Liefst kies je dan direct voor de eerste de beste betaalrekening die je tegenkomt. Maar, net zoals je offertes vergelijkt bij het kiezen van een leverancier, moet je ook zakelijke rekeningen vergelijken. Er is namelijk een groot verschil in kosten, diensten en voorwaarden. 

    Zorg dat je een volledig beeld hebt van alle mogelijke kosten van je zakelijke betaalrekening. Soms wordt bijvoorbeeld geadverteerd met lage maandelijkse kosten terwijl extra kosten worden gerekend voor transacties of geldopnames. 

    Maak eens een inschatting van je betalingsverkeer. Hoe vaak ontvang je geld? Hoe vaak maak je geld over? Pin je wel eens contant? En wat gebeurt er als dat twee keer zo veel wordt? Hoeveel kost je betaalrekening dan echt onderaan de streep? Vergelijk de belangrijkste punten van twee of drie betaalrekeningen. Zo bespaar je jezelf veel geld en gedoe.

  4. Niet vooruitkijken naar de toekomst 
    Een betaalrekening kan op dit moment helemaal aan je behoeften voldoen. Maar kan je betaalrekening  dat ook zo als je bedrijf groeit? Flexibiliteit en schaalbaarheid zorgen ervoor dat je niet opnieuw op zoek hoeft naar een andere betaalrekening wanneer je bedrijf groeit.

    Let je hier niet op bij het kiezen van een betaalrekening, dan moet je in de toekomst mogelijk overstappen naar een andere rekening. En dat kan extra kosten en werk met zich meebrengen. 

    Denk bijvoorbeeld aan:
    - kosten voor het sluiten van een oude betaalrekening of het openen van een nieuwe
    - het aanpassen van al je automatische incasso's, betalingsopdrachten en andere financiële regelingen
    - het op de hoogte brengen van al je klanten en leveranciers van je nieuwe bankrekeningnummer 

    Controleer daarom liever direct bij het afsluiten goed of een betaalrekening ook in de toekomst bij de behoeften van jouw bedrijf blijft passen. 

  5. Niet controleren hoe goed de klantenservice is
    Niemand wordt gelukkig van een betaalrekening met een onbereikbare klantenservice. Kijk dus niet alleen naar de kosten, maar ook naar de waarde die je krijgt. Een iets duurdere betaalrekening kan betere klantenservice bieden. 

    Goede ondersteuning is belangrijk, zeker als je te maken hebt met financiële problemen. Is er bijvoorbeeld een uitgebreide online supportafdeling waar je snel antwoord op je vragen vindt? Of is er een andere manier om eenvoudig antwoord op je vragen te krijgen? Let er bij het uitzoeken op welk niveau van ondersteuning je belangrijk vindt en neem dat mee in je keuze. 

  6. Veiligheidsaspecten negeren
    Let goed op de veiligheid van je zakelijke betaalrekening. Zijn er goede beveiligingsmaatregelen om je geld en gegevens te beschermen? Vaak zijn er strikte verificatieprocedures voor zakelijke rekeningen. Hierdoor wordt het moeilijker voor cybercriminelen om zich voor te doen als jouw bedrijf. Dit beschermt niet alleen je geld, maar ook je reputatie.

  7. Niet de mening van anderen vragen
    Wie weet er nou beter wat een fijne en goede betaalrekening is dan andere zelfstandig ondernemers? Praten met collega-ondernemers kan veel inzicht bieden in de voor- en nadelen van verschillende rekeningen. Ervaringen van anderen kunnen je helpen een betere keuze te maken. 
Bij het kiezen van een zakelijke betaalrekening komt dus meer kijken dan alleen het openen van een rekening. Hoewel het soms verleidelijk is om snel te beslissen, is het cruciaal om goed na te denken en de meest voorkomende fouten te vermijden. Doe het liever rustig aan en maak een weloverwogen keuze. Zo profiteer je optimaal van je zakelijke betaalrekening en kun je je bedrijf met vertrouwen laten groeien!


Heb je (nog) geen zakelijke betaalrekening? Denk er dan toch eens over na om dit te gaan regelen! Het ondernemen zonder zakelijke rekening heeft namelijk een flink aantal nadelen.

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.