Wet- en Regelgeving
19 september 2023

Prinsjesdag 2023: wat wil het kabinet in 2024 uitgeven en waar halen ze dat geld vandaan?

Elk jaar op de derde dinsdag van september presenteert het kabinet de Miljoenennota en Rijksbegroting aan de Tweede kamer. Dat zijn alles bij elkaar een heleboel voorstellen met veel getallen en percentages. Deze plannen zijn nog niet definitief. Het kabinet vertelt op Prinsjesdag waar ze in 2024 het geld aan wil uitgeven en waar ze dat geld vandaan willen halen. Serieuze zaken, dus. En ook een tikkeltje saai.

Gelukkig is Prinsjesdag niet alleen saai en serieus. Prinsjesdag staat ook bekend als hoedjesdag. Het is traditie om een hoofddeksel te dragen en dat kan meteen een mooie manier zijn om een statement te maken. Er komen heel wat bijzondere, kleurrijke exemplaren voorbij. Maar nu terug naar de serieuze zaken…

Zelfstandigen met een lager inkomen gaan minder belasting betalen. Ondernemers met een hoger inkomen betalen meer.

Het thema van dit jaar is bestaanszekerheid. Er wordt zo’n 2 miljard uitgetrokken om te voorkomen dat de armoede stijgt.

In grote lijnen komt het erop neer dat ondernemers met een eenmanszaak of vof die een lager inkomen hebben, voordeel zullen hebben van de aangekondigde veranderingen in de inkomstenbelasting. Zij houden namelijk netto meer geld over.

Ondernemers met een hoger inkomen gaan meer belasting betalen. Zij ervaren niet alleen de financiële gevolgen van de verdere verlaging van de zelfstandigenaftrek, maar hebben ook extra nadeel van de aangekondigde verlaging van de mkb-winstvrijstelling. Over elke extra euro winst moet meer inkomstenbelasting betaald worden.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen die voor jou van toepassing kunnen zijn als ondernemer? Lees het in dit blog!

Aanpassingen box 1 inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting is verdeeld in verschillende ‘boxen’ voor verschillende bronnen van inkomen. Box 1 is voor belastbaar inkomen uit werk en woning. Oftewel: de winst die je maakt met je bedrijf, loon uit loondienst en hypotheekrenteaftrek van een eigen woning. De box heeft twee schijven met verschillende belastingtarieven.

Het tarief in de eerste schijf wordt iets verhoogd, dit komt in 2024 waarschijnlijk te liggen op 36,97 procent. Dit is 0,04 procentpunt hoger dan in 2023. Hierdoor gaan ondernemers maximaal €20 meer belasting betalen. Voor het inkomensdeel boven de 75.624 euro (tweede schijf) blijft het tarief van 49,5 procent staan. Wel is het zo dat de indexatie van de schijfgrens voor de tweede schijf beperkt is tot 3,5 procent in plaats van 9,9%. Hierdoor vallen hogere inkomens die harder zijn gestegen eerder in de hoogste tariefschijf. Mensen met een hoog inkomen gaan er dus minder op vooruit.

Zelfstandigenaftrek wordt verder afgebouwd

Zoals al bekend was, wordt de zelfstandigenaftrek elk jaar afgebouwd. In 2023 mag je als zelfstandige nog €5.030 van je winst aftrekken bij de inkomstenbelasting. In 2024 wordt dit bedrag verlaagd naar €3.750. Momenteel is het plan dat er in 2027 nog maar €900 overblijft van de zelfstandigenaftrek. Het kabinet wil hiermee zorgen dat het verschil tussen werknemers en ondernemers in financieel opzicht kleiner wordt.

De mkb-winstvrijstelling daalt

De mkb-winstvrijstelling daalt naar 12,7% (2023: 14%). Dit betekent dat je een hogere belastbare winst hebt. Je betaalt dus per saldo meer inkomstenbelasting. Hoe hoger je winst, hoe meer je erop achteruit gaat door deze aanpassing.

Arbeidskorting gaat omhoog

Arbeidskorting is korting op je inkomstenbelasting wanneer je werkt. Het kabinet wil de arbeidskorting voor inkomens tussen €23.000 en €37.000 verhogen. Dat zorgt ervoor dat je minder inkomstenbelasting betaalt als je in deze groep valt. Het plan is om de arbeidskorting te verhogen met €115.Rekenvoorbeelden inkomstenbelasting:

Lager inkomen

  • Ondernemer 1: belastbaar inkomen van € 40.000. Deze ondernemer betaalt in 2024 netto € 315 minder belasting. Dat is 6% minder.

Hoger inkomen

  • Ondernemer 2: belastbaar inkomen van € 120.000. Deze ondernemer betaalt in 2024 netto € 484 meer belasting. Dat is 1% meer.

 

Overige veranderingen die op jou als ondernemer van toepassing kunnen zijn:

Betalingskorting voorlopige aanslag afgeschaft

De betalingskorting voor de voorlopige aanslag van de inkomstenbelasting wordt afgeschaft. Ondernemingen krijgen vanaf volgend jaar geen korting meer als ze de voorlopige aanslag IB in 1 keer vóór de uiterste betaaldatum van de eerste betaaltermijn betalen, in plaats van in termijnen.

Onbelaste reiskostenvergoeding stijgt

De onbelaste reiskostenvergoeding stijgt van €0,21 naar €0,23 per kilometer. Als ondernemer mag je dit bedrag per zakelijke kilometer aftrekken van je winst.

Het STAP-budget wordt afgeschaft

Voorheen kon je voor €1.000 aan STAP-budget aanvragen voor trainingen en opleidingen om jezelf in de arbeidsmarkt te ontwikkelen. Vanwege bezuinigingen wordt vanaf 2024 het STAP-budget stopgezet. Uiteraard blijven je kosten voor een opleiding of cursus—wanneer je ze zakelijk kunt verantwoorden—nog wel zakelijk aftrekbaar.

Huurtoeslag omhoog

De huurtoeslag gaat vanaf januari 2024 omhoog met ruim €30 per maand. Check hier of je recht hebt op huurtoeslag.

Meer lezen over het Belastingplan 2024?
Bekijk hier de website van de Rijksoverheid.

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.