Maak als startende ondernemer geen uitglijder met je btw
Uit het appje dat hij me stuurt lees ik paniek. Hij heeft een brief van de belastingdienst gekregen dat hij pas op 1 januari 2026 voor de Kleine Ondernemers Regeling voor de btw in aanmerking komt. “Wil je me alsjeblieft helpen Anita” vraag hij. “Want nu moet ik btw betalen en zo hou ik niets meer over aan mijn handel”.

De omzet is aan het groeien
Mijn buurjongen. Net 21 jaar en hij heeft een oog voor mooie dingen, met name merkkleding. En voor de handel erin. Het is leuk voor de centen naast zijn opleiding, maar hij heeft er ook zichtbaar lol in. Hij handelt op het platform Vinted en zij hebben hun voorwaarden doorgeven. Boven een aantal transacties of omzet stelt Vinted de Belastingdienst hiervan op de hoogte. De omzet is zichtbaar aan het groeien. Dus hij moet wel op de officiële wijze zijn zaken regelen. In november schrijft hij zich in bij de Kamer van Koophandel.
Boekhouding valt onder de categorie schoolverslagen
Schoolverslagen voor zijn opleiding zijn niet zijn ding en blijven meestal tot het laatst liggen. Boekhouding valt voor hem onder deze categorie schoolverslagen. Toegestuurde belastingpapieren worden met enige nonchalance op een stapel gelegd. Hij houdt in een overzicht wel zijn verkopen en marge bij. Keurig in Excel op datum. Het motiveert hem enorm om te zien hoe zijn handel floreert.
Mijn buurjongen is serieus met zijn zaken bezig. Hij koopt kritisch in bij leveranciers. Hij heeft een strijkijzer aangeschaft en strijkt zelf de te verkopen kleding. Foto’s van kledingstukken op de site zien er professioneel uit met oog voor detail. De verpakking heeft een upgrade gehad van plastic tassen met Duck tape naar keurige pakketten van karton. De lovende online reacties beginnen op te vallen bij anderen. Hij is goed bezig, mijn buurjongen.
Ondernemen is meer dan snelle handeldrijven
Als ondernemer heb je verplichtingen. Met je klanten, je leveranciers en met de Belastingdienst. Dat laatste moet je zeker niet onderschatten. Ondernemen is meer dan snelle handeldrijven.
Enige tijd geleden vroeg mijn buurjongen mij of hij ook belasting over deze inkomsten moet betalen. Naast zijn handel volgt hij ook gewoon een fulltime opleiding. Ik vertel hem dat Inkomstenbelasting betalen met deze omvang van omzet en winst dit jaar (nog) niet aan de orde is. Maar btw moet hij wel afdragen. Tenzij hij zich aan meldt voor de Kleine Ondernemers regeling. In de volksmond KOR genoemd. Dit kan voor hem heel gunstig uitpakken. Hij heeft voornamelijk particuliere klanten en heeft nauwelijks kosten. Op zijn inkopen zit soms terug te vragen btw, afhankelijk waar hij inkoopt. De KOR biedt hem een mooie uitkomst.
Hoezo btw betalen?
Hij meldt zich aan bij de Belastingdienst voor de KOR na mijn antwoord. Inmiddels heeft hij een brief ontvangen waarin staat dat hij over de periode van 1 oktober tot en met 31 december aangifte BTW moet doen. Dat begrijpt hij niet goed, want hij heeft zich toch aangemeld voor de KOR? Hoezo dan btw betalen?
Eind november krijgt hij een belletje van de Belastingdienst. Het formulier is niet goed ingevuld. Iets met een ingangsdatum. Dat moet overnieuw. Mijn buurjongen laat de aanvraag even voor wat het is. Wat een gedoe met die Belastingdienst.
Een vinkje in het juiste vakje
Half december doet hij toch opnieuw een aanvraag. De Belastingdienst stuurt een bericht dat hij met ingang van 1 januari 2026 aan de regeling mee kan doen. De bom barst en is er paniek. Dan moet hij nog een jaar langer btw betalen. Of ik hem hiermee wil helpen. Kan hij ook bezwaar maken?
Ik neem het tijdspad met hem door. Wat gebeurde eerst en wat daarna. Ik zie dat hij in zowel bij de eerste als de tweede aanvraag heeft aangegeven dat hij jaaraangifte btw doet. “Hoe zit dat?” vraag ik hem. “Ja weet ik veel, dat dacht ik gewoon” zegt hij “Dat stond ook in de eerste aanvraag, dus ik dacht dat is wel goed”. Ik stel voor om opnieuw de aanvraag voor de KOR te doen. Nu een vinkje in het juiste vakje bij ‘kwartaal aangifte’. In het scherm komt de ingangsdatum 1 april 2025 te staan. Hij begint te begrijpen waar het mis is gegaan.
Het verdiende geld staat gelukkig op de spaarrekening
Ik zeg dat we mogelijk wel bezwaar kunnen maken, vanwege deze slip of the pen, maar dat ik daar geen succesvol resultaat op verwacht. Hij moet over het laatste kwartaal van vorig jaar en over het eerste kwartaal van dit jaar btw -aangifte doen. Daarna gaat pas de KOR in. Dat is zuur, maar niet onoverkomelijk. Gelukkig heeft hij zijn verdiende geld nog op de spaarrekening staan.
Een klein voordeeltje door het doen van investeringen
Er is toch nog een klein voordeeltje. Hij mag de btw over zijn inkopen en kosten terugvragen.
“Als je van plan bent kosten te maken of investeringen te doen, doe het dan in het tijdvak dat je btw-plichtig bent” zeg ik. Mijn buurjongen somt gelijk een aantal dingen op, die hij al van plan was aan te schaffen. Goede lampen voor de foto’s. Een etikettenprinter voor de verzending. Misschien een nieuwe laptop. Een extra inkoop nog net voor het eind van het kwartaal. Ik zie de opluchting in z’n ogen. Misschien valt het nog een beetje mee. Het is in ieder geval een goede les voor mijn buurjongen geweest.
Wanneer je aan de KOR wilt deelnemen, moet je dit minimaal vier weken voor de gewenste ingangsdatum aanvragen. Met ingang van 2025 kun je per kwartaal instappen. Benut daarom de mogelijkheden van deze regeling. Bereken wat voor jouw bedrijf het meest voordelig is. En dat hoeft niet per definitie de Kleine Ondernemers Regeling te zijn.
Anita Udink
Zij & Cijfers

Misschien vind je dit ook interessant ...
Podcast #1: Welke belastingen moet je betalen als zzp'er zonder bv?
Bekijk en/of beluister ook de andere afleveringen van de Rompslomp podcast. Of lees de uitgeschreven podcast hier. Supportartikelen over belastingen voor zzp'ers bij Rompslomp: Wat is voorbelasting? Btw-aangifte versturen met Rompslomp ...
De KOR: een zegen of een vloek?
BTW wel of niet? Dus ik mailde Chantal. “Jouw factuur klopt niet. Er staat geen btw op. Zou je mij een juiste factuur kunnen sturen?” Ze antwoordde: “oeps, guilty! Ik reken geen btw, want ik zit nog in de KOR.” Ik had al zo’n vaag voorgevoel. En ...