De nieuwe EU-btw regels en unieregeling uitgelegd
Datum: Door: Esther van der Meer

Heb jij een Nederlands bedrijf met een jaaromzet van meer dan 10.000 euro aan particuliere klanten in andere EU-landen? Dan heb je misschien al gehoord over de nieuwe EU-btw regels voor e-commerce en diensten die gelden vanaf 1 juli 2021. Er gaan veel zaken voor jou veranderen, niet alleen hoe jij straks btw aangifte doet maar ook hoe en welke btw jij hanteert bij je verkopen. We leggen het graag nog even helder voor je uit en laten je zien hoe we dit in Rompslomp verwerkt hebben.

Nieuwe btw regels 2021 binnen Europa


6 tips waardoor je altijd zorgeloos je btw kunt betalen
Datum: Door: Niels Koning

Komt het einde van het kwartaal weer in zicht? Dan is het voor veel ondernemers weer tijd om btw-aangifte te doen. Je betaalt dan de btw die jij in rekening hebt gebracht. Maar wat als deze facturen nog niet zijn betaald? In dat geval moet je zelf de btw voorschieten, ook wel het voorfinancieren van btw genoemd. Dit kan al snel om een fors bedrag gaan. Wij geven 6 tips zodat jij volgend jaar (nog) beter voorbereid bent. Zo kun jij voortaan zorgeloos de btw afdragen! Dit blog is gemaakt in samenwerking met Voldaan.

Zorgeloos je btw betalen


10 tips voor een soepele btw aangifte voor ondernemers!
Datum: Door: Soraya van Kooij

Aan het eind van ieder kwartaal is het zover: veel ondernemers moeten btw aangifte doen. Wij merken op de Rompslomp helpdesk dat dit vaak een stressvolle maand is voor zzp’ers en ondernemers. De btw aangifte doen is natuurlijk niet perse de leukste bezigheid maar voor jouw boekhouding wel een hele belangrijke. Als je de btw aangifte niet (op tijd) doet kan je een boete krijgen. Anderzijds kun je zomaar eens geld terug krijgen. Oftewel: je wilt je btw aangifte gewoon correct indienen.

Op basis van onze ervaring en contacten met ondernemers hebben we 10 btw aangifte tips voor ondernemers opgesteld. Hopelijk gaan deze jou helpen om je btw aangifte goed te kunnen doen!

Tips voor een soepele btw aangifte voor ondernemers


Zelf boekhouden of je boekhouding uitbesteden?
Datum: Door: Eline Kuzee

Als zzp'er moet je je administratie bijhouden. Je kunt hierin een keuze maken of je dit zelf wilt gaan doen, bijvoorbeeld via Excel of een online boekhoudprogramma, of dat je de boekhouding uitbesteedt aan een boekhouder. Om de keuze te kunnen maken of je de boekhouding zelf gaat doen, of gaat uitbesteden aan een administratiekantoor is het belangrijk om de voor- en nadelen van beide opties te overwegen. In eerste instantie is het een keuze tussen tijd en geld. Wanneer de boekhouding wordt uitbesteed, kost het de ondernemer meer geld. Hier tegenover staat dat er bespaard wordt op tijd. Naast tijd en geld zijn er meer aspecten die meewegen in deze beslissing, we geven in dit blog onze kijk op de voor- en nadelen.

Zelf boekhouden of uitbesteden


Checklist voor de jaarafsluiting van je boekhouding!
Datum: Door: Soraya van Kooij

Het einde van jaar is in zicht. Daarna zal de eerste periode van je nieuwe boekjaar in het teken staan van het afsluiten van het voorgaande boekjaar. Het is tijd om de eindcijfers, de jaarrekening en je btw aangifte te doen. Maar waar moet je nu precies allemaal aan denken? We leggen het je uit met deze handige checklist.

Checklist jaarafsluiting boekhouding


Vliegensvlug bonnetjes inboeken met de scan & herken functie
Datum: Door: Soraya van Kooij

Iedereen die ondernemer is en zakelijke uitgaven heeft loopt er tegenaan. De bonnetjes! Hoe handig zou het zijn als je de bonnetjes kunt scannen met een app en dat deze automatisch in je boekhouding verwerkt worden. Zo kun je niet alleen onderweg je bonnetjes digitaliseren maar hoef je ook geen tijd meer te besteden aan het invoeren of overnemen van gegevens. Met de nieuwe scan & herken integratie met onze digitale schoenendoos boek je nu vliegensvlug je bonnetjes in!

bonnetjes scannen


Factuurvereisten, de wettelijke factuureisen uitgelegd
Datum: Door: Eline Kuzee

Als je een dienst of product hebt geleverd, wil je daar uiteraard ook voor betaald worden. Om daarvoor te zorgen stuur je als ondernemer een factuur naar je klant. De factuur is niet alleen hiervoor van belang, maar ook zeker voor de Belastingdienst. Het geldt als een verantwoording van de inkomsten van de ondernemer. Deze verantwoording van inkomsten is van belang om te bewijzen dat alles rechtmatig verdiend is en aan alle regels is voldaan die de Belastingdienst stelt. Wanneer je een online factuurprogramma gebruikt zoals Rompslomp weet je zeker dat je aan alle factuurvereisten van de Belastingdienst voldoet. In dit blog leggen we je uit welke wettelijke factuureisen er bestaan zodat je hier rekening mee kunt houden.


Achteraf een factuur aanpassen: dit zijn de regels!
Datum: Door: Soraya van Kooij

Soms komt het voor dat je als ondernemer een factuur hebt verstuurd en daarna pas een fout erin ziet staan. Of wellicht krijg je van je klant het bericht dat hun bedrijfsnaam/adres of andere gegevens zijn veranderd en of je een nieuwe factuur met de juiste gegevens erop wil versturen. Mag je in zulke gevallen zomaar je factuur aanpassen, moet je een nieuwe factuur maken of dien je een creditfactuur op te stellen? Wat moet er op de factuur staan en is een factuur wettelijk bindend? 


De coronacrisis is niet alleen een gezondheidscrisis, maar ook een financiële. Voor veel ondernemers is een groot deel van hun inkomsten weggevallen. Om deze ondernemers te helpen heeft de overheid verschillende regelingen in het leven geroepen. Het doel van de regelingen is om zo veel mogelijk banen en inkomens te beschermen. Heb jij last (gehad) van de coronacrisis en kwam je in aanmerking voor één van deze regelingen? Lees dan in dit blog hoe je de TOZO, TOGS, TVL of NOW regeling inboekt in je boekhouding.


Gebruikers van het boekhoudprogramma Rompslomp kunnen vanaf nu gebruik maken van een automatische bankkoppeling. Deze nieuwe functionaliteit zorgt ervoor dat alle banktransacties direct zichtbaar zijn. Hierdoor kunnen ondernemers supersnel zien of een factuur is betaald of niet en het geeft bijna realtime inzicht in de financiële situatie.


Hoe vraag je bijzonder uitstel van belasting betaling aan?
Datum: Door: Niels Koning

Als je door de coronacrisis in de problemen komt of al bent gekomen dan zijn er bijzondere maatregelen ingesteld door de overheid die jou hierin kunnen helpen. Eén daarvan is dat je de Belastingdienst kunt verzoeken om bijzonder uitstel van belasting betaling. Dat kan gaan om je inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting.

Bijzonder uitstel belastingbetaling door corona


We worden allemaal geraakt door COVID-19 en de gevolgen ervan op de economie. Op internet zijn al vele artikelen te vinden die voorspellen hoe de economische groei zal stagneren in ons land en de rest van de wereld. Maar wat we allemaal voelen als ondernemer is de stagnatie in omzet. Misschien ben je ziek, of zijn je klanten ziek. Moest je je zaak sluiten of zie je hoe de ondernemers in jouw omgeving nu struggelen. Hoe ondersteun je elkaar als ondernemer?Tip! 5 podcasts die je als ondernemer geluisterd moet hebben
Datum: Door: Soraya van Kooij

Podcasts zijn het helemaal tegenwoordig. Soms is het gewoon veel lekkerder om naar een verhaal te luisteren in plaats van het te lezen in een boek of op een scherm. Wij als ondernemers die regelmatig podcasts luisteren, weten als geen ander hoe inspirerend het kan zijn om naar verhalen van andere ondernemers te luisteren. Vooral als beginnend ondernemer kan je je nog wel eens lamgeslagen voelen door tegenslag of onzekerheden. Wij hebben 5 podcasts op een rijtje gezet- podcasts voor ondernemers – waarin te horen is dat geen enkele ondernemer direct succesvol was, welke fouten zij hebben gemaakt en vooral: hoe ze uiteindelijk wel succesvol ondernemer zijn geworden! Dit zijn onze favoriete podcast-makers met een specifieke podcast luistertip voor jou!


Studiekosten zijn aftrekbaar: Investeer in vakkennis
Datum: Door: Patty Sjerps

Hoe zit het met jouw goede voornemens, al eentje in de praktijk gebracht? Wij van Rompslomp wel! Voor alle zzp’ers in Nederland willen wij online boekhouden een stuk leuker en overzichtelijker maken. Wij weten daarom als geen ander dat je moet bijblijven op je vakgebied en moet blijven investeren in jezelf. Daar ben jij zelf verantwoordelijk voor. Bovendien: studiekosten zijn aftrekbaar! Daarom in deze blog vijf to do’s om te investeren in vakkennis en persoonlijke ontwikkeling.


10 Eindejaarstips waar je echt wat aan hebt
Datum: Door: Patty Sjerps

Met de alltime kerst favorites Mariah Carey en Wham op de achtergrond is het alweer de laatste week van 2018. Traditioneel tijd voor eindejaarslijstjes goede voornemens en de beste wensen. Ook wij gaan mee in die traditie, althans… Wij geven je eindejaarstips waar je als zzp’er echt wat aan hebt. Van jaarafsluiting tot boekhouding op orde. Met als bonus: tips van collega zzp’ers inclusief hun goede voornemens.


Inkomstenbelasting berekenen met alle belastingvoordelen in 2018
Datum: Door: Carlijn Damen

Het einde van het jaar is bijna in zicht en dat betekent dat de inkomstenbelasting weer om de hoek komt kijken. In dit blog geven we je een update van alle zzp belastingvoordelen die jij in 2018 kunt toepassen. Ook laten we je zien hoe jij zelf kunt berekenen hoeveel inkomstenbelasting je moet gaan betalen, wel zo handig toch?


Auto zakelijk of privé: maak de beste keuze
Datum: Door: Patty Sjerps

Die éne gave bestelauto, of coole personenauto. Met jouw bedrijfslogo erop ook nog eens een mooie rijdende reclamezuil. Ga je deze auto zakelijk of  privé rijden? Rompslomp heeft financieel expert Amanda Rogaar gevraagd voor tips om de beste keuze te maken.

Tips voor auto zakelijk of privé


Kosten besparen? Voorkom deze zeven boekhoudblunders!
Datum: Door: Patty Sjerps

Hoe voorkom je de 7 meest gemaakte boekhoudblunders?

Zo zonde… je zuurverdiende geld zie je deels in rook opgaan. En alleen omdat je net als vele zzp’ers boekhoudblunders maakt. Wil jij geld in je eigen zak houden en kosten besparen? Voorkom dan deze zeven boekhoudblunders en zorg dat je geen fouten maakt. Succes!

Boekhoudblunders


Hoe jij kan tippen aan de mooiste factuur van Nederland

Studio Chalkboard heeft de mooiste factuur van Nederland

Datum: Door: Patty Sjerps

Er kan er maar een de beste zijn! Uit de vele inzendingen springt de factuur van Chalkboard er duidelijk uit. Zzp’er Viktor Baltus wint daarmee de titel allermooiste factuur van Nederland én mag zijn hele leven lang boekhouden met boekhoudprogramma Rompslomp.

Mooiste factuur


Zzp’er kiest voor gemak en prijs bij keuze bank
Datum: Door: Patty Sjerps

ING nu nog de grootste zzp-bank

Bij welke bank bankier jij als zzp’er? Uit onderzoek van Rompslomp blijkt dat de meeste zzp’ers kiezen voor ING, op de voet gevolgd door Rabobank. Kleine ondernemers kiezen voor gemak en laagste prijs.

ZZP banken


Belastingplan 2019: Alles wat je als zzp’er moet weten!
Datum: Door: Patty Sjerps

Wat staat er in het Belastingplan 2019 voor zzp’ers? Politiek Den Haag heeft het alleen nog maar over het ‘D-woord’, oftewel het afschaffen van de dividendbelasting. Een ver-van-mijn-bed-show voor kleine bedrijven en eenmanszaken. Wij vroegen financieel expert Aline Hek wat jij als zzp’er echt moet weten over de plannen van dit jaar.

Aline Hek helpt met haar bedrijf A-line finance zzp’ers en kleine ondernemers inzicht te geven in hun boekhouding en financiën. “We kijken samen naar waar jij met je bedrijf naartoe wilt en wat de cijfers nu echt betekenen. Ik zorg voor een kloppende jaarrekening, maar ik vertel je ook wat je de cijfers nu echt voor je betekenen.”

Het torentje


Ben jij als zzp’er een sloddervos of is je boekhouding altijd op orde? Vind jij boekhouden saai en lastig? Met deze checklist wordt het echt een stuk leuker en makkelijker. Het bijhouden van je administratie is namelijk essentieel voor het succes van jouw bedrijf. Voorkom dat de boekhouding je onnodig veel tijd én geld kost.

Grootboek


De mooiste factuur van Nederland

Doe mee en win je leven lang gratis online boekhouden

Datum: Door: Patty Sjerps

Factuurtje sturen? Simpel toch… Jazeker, maar toch zien we dat ondernemers op vele verschillende manieren invulling geven aan dat o zo belangrijke document. Zonder heldere factuur template, geen geld op de rekening, toch? Vind jij dat je de allermooiste template voor een zakelijke factuur hebt? Laat het ons meteen weten en doe mee aan de allereerste verkiezing ‘De mooiste factuur van Nederland’!

De mooiste factuur van Nederland


Vijf tips: Meer geld verdienen in minder tijd
Datum: Door: Niels Koning

Sta je nog in de ruststand na een welverdiende vakantie? Of maak jij alweer overuren voor je eigen bedrijf en verlang je naar even niets doen? Door slimmer te gaan werken kun je meer geld gaan verdienen in minder tijd. Hoe? Wij geven je vijf tips.

Meer geld verdienen in minder tijd


8 misverstanden over de AVG die leven onder zzp'ers
Datum: Door: Patty Sjerps

De nieuwe privacywet (AVG) is per 25 mei 2018 in gegaan en heeft ook zeker gevolgen voor zzp'ers. Wat is nu echt belangrijk voor een eenpitter?

8 onder de zzp'er levende misverstanden over de AVG

Je kunt er niet omheen. De ene na de andere AVG- of privacywetspecialist vertelt in de media over de wetswijziging. Bovendien is je mailbox afgelopen weken volgelopen met berichten van softwareleveranciers of andere partijen waarmee je samenwerkt. Zie jij door de bomen het bos nog? Boekhoudpakket Rompslomp zet 8 veelvoorkomende misverstanden op een rij.


Vijf alternatieve financieringsvormen voor startende ondernemers
Datum: Door: Niels Koning

Vijf alternatieve financieringsvormen

Steeds meer ondernemers geven aan dat de bank helaas niet kan helpen bij hun financieringsaanvraag. Zeker voor starters is de bank lang niet altijd meer bereid om een financieringsbehoefte te vervullen. Zo is er nog geen historie, waardoor de bank er maar beperkt een risicoanalyse op kan loslaten. En omdat het bedrijf net begonnen is, zijn zekerheden als onderpand meestal niet mogelijk. Je moet op zoek naar een alternatief.


Aftrekbaarheid van representatiekosten in 2020
Datum: Door: Niels Koning

Zakelijke lunch

Representatiekosten, zoals zakelijke lunches, zijn in 2020 beperkt aftrekbaar van de winst en vallen onder gemengde kosten. De aftrekbaarheid hiervan is ook in 2020 door de Belastingdienst vastgesteld op 80%.


6 Handige gratis tools voor ondernemers
Datum: Door: Niels Koning

Ondernemers hebben al genoeg kosten. In dit blog lees je hoe je kan besparen door gebruik te maken van een aantal gratis tools op internet.

Projecten organiseren en visualiseren


10 tips voor startende ondernemers
Datum: Door: Niels Koning

Startende ondernemers

Ook dit jaar staan weer vele Nederlanders in de startblokken om hun ondernemersdroom te verwezenlijken. Tijdens de KVK startersdag van afgelopen zaterdag konden starters op acht verschillende plekken in Nederland terecht voor alle vragen als kersvers ondernemer.


Belastingvoordelen voor zzp'ers
Datum: Door: Niels Koning

Vind hier de zzp belastingvoordelen inclusief voorbeeldberekeing van 2018

Belastingvoordelen voor zzp'er

Het einde van het jaar nadert, dat betekent het opstellen en afronden van je boekhouding. Een groot onderdeel van de jaarlijkse afsluiting is natuurlijk de inkomstenbelasting. Als zzp'er kun je gelukkig gebruik maken van diverse belastingvoordelen waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. We nemen je even mee in de belangrijkste belastinvoordelen als zzp'er en we willen je graag laten zien hoe je kan berekenen wat je apart moet houden voor de inkomstenbelasting.


Aan tafel met... DusDialogisch
Datum: Door: Niels Koning

DusDialogisch

Na 11 jaar werken bij een groot mediabureau, besloot Pleun de Groot haar vleugels uit te slaan. Sinds een half jaar adviseert ze organisaties op het gebied van content marketing en content strategie onder haar eigen label DusDialogisch. We leren graag onze klanten beter kennen, en zijn aan tafel geschoven bij Pleun om te praten over het ondernemen en alle boehoudkundige rompslomp die daar bij komt kijken.


Vanaf vandaag is het mogelijk voor freelancers en zzp'ers om hun boekhouding te doen met Rompslomp.nl. De naam Rompslomp staat symbool voor de rompslomp die een administratie naast de normale werkzaamheden van een freelancer / zzp'er met zich mee kan brengen. 

Bankmutaties importeren