10 november 2020

Verbeterd btw overzicht met automatische boekingschecks

Wellicht heb je het al gezien, we hebben het btw overzicht een kleine update gegeven. Daarnaast zijn er extra boekingschecks ingebouwd waardoor op de achtergrond automatisch gecheckt wordt of boekingen die je doet correct zijn. Handig toch? Lees hieronder de detail informatie van deze verbeteringen.

Melding btw-overzicht bij niet-kloppende boekingen

We doen nu een extra check op alle directe boekingen die jij op een btw rekening doet zodat voorkomen wordt dat je een incomplete of incorrecte boeking kunt maken. We checken het volgende:

  • Als je een boeking doet op een rekening 'Btw af te dragen' dan dien je ook altijd een bijhorende hulprekening toe te voegen. Op deze manier voeg je namelijk ook "het bedrag waarover omzetbelasting wordt gerekend" toe aan je btw overzicht. Dit dien je ook in te vullen bij je aangifte. Op deze manier kun je dit niet vergeten. Hier een voorbeeld van de melding:
Melding wanneer er geen hulprekening in de boeking voorkomt.
  • We checken of de opgegeven omzet gelijk is. Als het totaal van de opgegeven omzet in de boeking niet gelijk is aan het bedrag dat op een omzetrekening geboekt wordt dan geven we de onderstaande melding.

    Melding wanneer de omzet rekeningen niet overeenkomen
  • We checken of de omzet en btw bedragen kloppend zijn met de rekeningen. Als je bijvoorbeeld op een btw laag (9%) rekening boekt dan checken we of het btw bedrag ook daadwerkelijk 9% is van de omzet. Dit ziet er dan zo uit:

    Melding wanneer niet het juiste btw bedrag wordt toegepast

Leveringen / Diensten vrijgesteld van Btw

We hebben de categorie "1f Leveringen / diensten vrijgesteld van btw" weggehaald uit het btw overzicht zodat deze nu nog beter overeenkomt met de btw-aangifte software van de Belastingdienst. De vrijgestelde omzet kun je nu wel terugzien in de nieuwe kolom met totaal cijfers (zie hieronder).

Nieuwe kolom met totaal omzetcijfers

Onderaan op je btw overzicht hebben we een tabel toegevoegd met totaalcijfers van die periode. Op deze manier heb je in een oogopslag een compleet beeld en kun je zelf een extra controle doen op de cijfers. Naast de totale omzet tonen we hier ook omzet over vrijgestelde omzet en omzet buiten de EU (diensten). De eerste regel (Totale omzet deze periode) moet dus gelijk zijn aan de regels daaronder.

Btw overzicht totaalkolom

En alsof dat nog niet genoeg is we controleren dit ook nog automatisch voor je want als de opgegeven omzet in je btw overzicht niet overeenkomt met de daadwerkelijke omzet van je winst-en-verliesrekening dan geven we een melding. De melding ziet er alsvolgt uit:

Melding wanneer de omzet van het btw overzicht niet overeenkomt met daadwerkelijke omzet

We hopen dat het nieuwe btw overzicht en de checks die we hierop doen jou weer verder helpen met je boekhouding.

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.