10 december 2019

Het nieuwe btw-identificatienummer

Waarschijnlijk heb je al bericht gehad van de Belastingdienst: het btw-nummer verandert en wordt aangepast naar het btw-id. De Belastingdienst heeft hiervoor gekozen omdat de privacy met het nieuwe nummer beter wordt gewaarborgd. In je btw-nummer is jouw BSN nummer verwerkt en dat is jouw unieke persoonsnummer waarmee je bijvoorbeeld ook bij de gemeente staat ingeschreven. Steeds meer ondernemers begonnen te klagen over de waarborg van hun privacy, omdat het BSN nummer zat verwerkt in het btw-nummer en daarmee makkelijk te achterhalen was. Met het nieuwe btw-id nummer is je BSN niet meer zo duidelijk te achterhalen en voorkom je dat iemand met slechte bedoelingen achter jouw BSN nummer komt.

Btw-id voor al je uitgaande communicatie

Voor al je uitgaande communicatie ga je het btw-id gebruiken. Deze dien je dan ook te vermelden op je facturen, website etc.

Omzetbelastingnummer voor de correspondentie met de Belastingdienst

Voor het contact met de Belastingdienst blijf je je btw-nummer gebruiken, deze wordt dan 'omzetbelastingnummer' genoemd. Dit nummer gebruik je alleen tijdens je aangiften of tijdens correspondentie met de Belastingdienst.

Hoe pas je je btw-nummer aan naar je btw-id nummer in Rompslomp?

Ga naar 'Instellingen' en vervolgens naar 'Betalingsgegevens'. Hier kan je het btw-nummer aanpassen:

btw-id aanpassen

Hoe pas je je btw-nummer aan op je factuurlay-out?

In de factuurlay-out werken we met variabelen. Dit betekent dat de gegevens die jij via de instellingen aanpast; automatisch op de factuur worden aangepast. Check daarom ook even of de variabelen in de factuurlay-out nog goed staan.

Om dit te controleren kan je naar Instellingen > Lay-out > Aanpassen gaan. Vervolgens klik je in het rechtermenu op 'aangepaste tekst' en vink je 'bedrijfsgegevens' aan. Hier zie je de variabelen staan. Die van je btw-nummer is: { bedrijf_btwnummer }

btw-id aanpassen factuurlay-out

Extra tip: Stel een reminder in

Als je deze aanpassingen doet in Rompslomp zijn ze direct zichtbaar, we raden je daarom aan om in je agenda een reminder neer te zetten om deze aanpassing door te voeren, zodat je vanaf januari met je nieuwe btw-id nummer kan gaan werken.

Mocht het niet lukken of heb je aanvullende vragen? Stuur gerust even een mailtje naar support@rompslomp.nl

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.