Het aanschaffen van een auto - 'Maar hij rijdt zo lekker'
Ik sta voor de deur van een ondernemersstel en bel aan. We hebben vandaag een eerste afspraak met elkaar. We kennen elkaar al wel een paar jaar. De reden dat ik kom, is iets minder. Het gaat al een tijdje niet heel erg lekker met het bedrijf. Er wordt te weinig geld verdiend. Rekeningen kunnen met regelmaat niet worden betaald. En dat ligt in dit geval aan een te lage omzet.
Ik heb de cijfers geanalyseerd en weet dat ik geen leuk nieuws kom melden. Dat brengt bij mij altijd een bepaalde spanning met zich mee. Hoe zullen ze gaan reageren?
Van geen kwaad bewust
Kim doet de deur open. “Kom binnen!”, roept ze in alle vrolijkheid. Dat maakt mij nog stemmiger, want volgens mij is zij zich van geen kwaad bewust.
Ik stap de hal binnen en neem de ruimte in mij op. Een versleten deurmat en een trap die wel een lik verf kan gebruiken. Een enorme hond komt op mij afgestormd. Mmm. Daar heb ik het meestal niet zo op. En zeker niet als ze zich zo opdringen.
Ik word vrolijk ontvangen met thee (ja, ik drink geen koffie) en een grote schaal met koekjes. Ook Roel komt binnen. En we kunnen gaan beginnen.
“Heb je hem al zien staan?” zegt Kim in euforie. En ik moet bekennen dat ik geen idee heb, waar ze het over heeft. “Die auto voor de deur”, gaat Kim verder. “We hebben hem vorige week opgehaald bij de garage”.
Ik haal eerst even rustig adem. Dit meen je niet! Nou daar gaat dus nog een extra mededeling bijkomen. Voor nu parkeer ik mijn gevoelens even.
De harde waarheid
Na de koetjes en de kalfjes gaan we dan echt over tot de analyse van hun bedrijf. Ik neem ze mee in de cijfers. En leg Kim en Roel uit dat er te weinig geld wordt verdiend. En dat het niet mogelijk is om er één salaris uit te halen. Laat staan een dubbel salaris.
Misschien denk je nu: maar hadden ze dat zelf niet kunnen weten? Ze hebben toch toegang tot hun boekhouding? Ja, dat klopt. Maar deze ondernemers hanteerden de struisvogelmethode. De problemen niet onder ogen durven te komen. Het saldo op de bankrekening bepaalt of het goed gaat of niet. En op basis daarvan nemen ze beslissingen.
“Waar leven jullie van?” vraag ik. Maar er wordt over de vraag heen gekletst. Bijna of het probleem niet bestaat. “Waar gaan jullie de kosten van de nieuwe auto van betalen? Want jullie gaan nu extra kosten maken. Dat betekent een nog lagere winst met een nog lager salaris.”
Ik zie dat mijn woorden het ene oor ingaan en direct het andere oor weer uitgaan. Hoe zal ze gaan antwoorden?
“Ja weet je Janine. Hij rijdt zo ontzettend lekker.” En Kim blijft glimlachend aan de keukentafel zitten. Zich van geen kwaad bewust. De emotie had de overhand op de ratio bij het uitzoeken van de auto.
En met die woorden ga ik weer huiswaarts…
Een wijze les voor de toekomst
Het aanschaffen van een auto vergt meer denkwerk dan alleen op de bankrekening kijken. Het saldo van de bankrekening is het moment van nu. De aanschaf van een auto gaat over de toekomst. Daar zijn fiscale regels aan verbonden. En de autoverkoper vertelt jou die regels niet. Dat is ook niet zijn taak. Hij gaat er vanuit dat jij weet wat je te besteden hebt.
Dus voordat je een garage binnenstapt, ga eerst onderzoeken wat er allemaal komt kijken bij het aanschaffen van een auto. Je kunt bijvoorbeeld beginnen door dit blog te lezen. En kom je er zelf niet uit? Vraag dan om advies.
Janine van Vliet
Koken met Cijfers
Misschien vind je dit ook interessant ...
Ik wil niet met cijfers bezig zijn
De papiertjes worden als Sinterklaaslootjes gevouwen en in het midden op tafel gelegd. Iemand pakt een gevouwen papiertje en leest een antwoord voor. De overige deelnemers raden wie het antwoord heeft geschreven. Hilariteit. “Echt, ging jij ...
Janine van Vliet - Een kijkje in de keuken van...
Maar wie ben jij dan? Tijd voor een introductie! Ik ben Janine van Vliet, dé geldstroomexpert, business coach en keynote spreker en ik help hardwerkende ondernemers naar financiële rust. Zodat ze in de toekomst ZELF elke tegenslag kunnen verslaan. ...