Omzetbelasting (btw) Zakelijke auto Wet- en regelgeving
16 juni 2023

Bijtelling: hoe werkt dat nou precies?

Als ondernemer kun je ervoor kiezen om een auto op de zaak te zetten. Wanneer je deze auto ook privé gebruikt, dan moet je bijtelling betalen. De Belastingdienst ziet dit privé voordeel namelijk als een vorm van inkomen. Als je minder dan 500 kilometer in een kalenderjaar privé rijdt met de auto, dan hoef je geen bijtelling te betalen.

Bijtelling is een bedrag dat bij je inkomen wordt opgeteld en waarover je belasting moet betalen. Als zzp’er verreken je de bijtelling met de autokosten van je onderneming. Of beter gezegd: door de privé bijtelling gaan je zakelijke autokosten omlaag. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de cataloguswaarde, het bouwjaar van de auto en de CO2-uitstoot. Voor auto's met een lage CO2-uitstoot geldt een lager bijtellingspercentage dan voor auto's met een hogere CO2-uitstoot.

Voorbeeld:

Voor auto’s uit 2023 betaal je in de meeste gevallen 22% van de catalogusprijs (voor een volledig elektrische auto is dit 16%). Koop je dit jaar een nieuwe benzine auto voor €40.000? Dan wordt de bijtelling dus 0,22 * 40.000 = €8.800. Over dit bedrag betaal je inkomstenbelasting.

Tip: de bijtelling bedraagt nooit méér dan de zakelijke autokosten zelf. Dat is vooral van belang bij tweedehands auto's waarvan de afschrijving erg laag of zelfs €0 is, omdat de restwaarde al bereikt is.

Stel dat de totale autokosten in een jaar slechts €3.000 zijn geweest en de catalogusprijs van de auto was ooit €20.000. Dan bedraagt de bijtelling 22% over €20.000 ofwel (maximaal) €4.400. Dat is echter méér dan de werkelijke autokosten die je in je administratie hebt staan en daarom blijft de bijtelling beperkt tot €3.000. Het resultaat is dat je per saldo géén autokosten van je winst aftrekt.

Youngtimer

Als je auto meer dan 15 jaar oud is, dan noemen we dit een “youngtimer”. In dit geval betaal je een percentage van de dagwaarde in plaats van de catalogusprijs. Voor de meeste auto’s betaal je 35% van de dagwaarde, maar voor elektrische auto’s betaal je 17%. Het kan dus voordelig zijn om voor een youngtimer te gaan! Lees meer over de youngtimer regeling in dit blog.

Aangifte inkomstenbelasting

Je kunt zelf uitrekenen wat de hoogte van je bijtelling is. Als je online aangifte inkomstenbelasting doet, wordt dit automatisch voor je berekend aan de hand van een aantal vragen. Ben je van plan een auto voor de zaak te kopen? Dan is het handig om alvast op de site van de Belastingdienst te checken hoeveel je kwijt zal zijn aan de bijtelling vóór je een keuze maakt om een auto te kopen.

Rijd je minder dan 500 kilometer privé?

Wanneer je een auto op de zaak zet, geef je bij je aangifte inkomstenbelasting aan of je meer of minder dan 500 kilometer privé hebt gereden. Geef je aan dat je de auto minder dan 500 kilometer hebt gebruikt? Zorg er dan voor dat je dit aan kunt tonen met een sluitende kilometerregistratie.

Je kan bijvoorbeeld het GPS rittenregistratiesysteem van TrackJack gebruiken. Die houdt bij hoeveel kilometer je rijdt en maakt automatisch een bestand wat je kunt gebruiken voor de Belastingdienst. Hoef je zelf niet elke keer uit te rekenen hoe lang dat ritje precies was!

Handig om te weten: woon–werkverkeer telt als zakelijke kilometers voor de inkomstenbelasting. Die hoef je dus niet mee te tellen voor privégebruik.

Hoe zit het met de btw?

Als je een zakelijke auto gebruikt, dan mag je btw voor de aanschaf, brandstof en onderhoud bij je omzetbelasting aangifte als voorbelasting aftrekken. Het is niet de bedoeling dat je ook de btw van autokosten voor privégebruik aftrekt. Dus moet je bij de omzetbelasting aangifte hier aan het eind van het jaar een correctie voor doen.

Wil je weten hoe de btw-correctie kan berekenen? Raadpleeg dit blog!

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.