Jaarafsluiting
10 februari 2022

De jaarrekening: wat zijn de regels voor jou als zzp’er?

Wanneer het (boek)jaar is afgelopen kunnen de jaarcijfers van je bedrijf opgemaakt worden en kan er een jaarrekening opgesteld worden. Maar ben je als zzp'er eigenlijk verplicht een jaarrekening te maken? Waarom en wanneer zou je een jaarrekening maken en wat heb je hier dan aan? In dit blog lees je meer over wat een jaarrekening precies is en hoe je een jaarrekening kunt opstellen.

Ben je als zzp'er verplicht een jaarrekening op te stellen?

Als eenmanszaak / zzp’er ben je niet verplicht om een jaarrekening bij de Kamer van Koophandel te deponeren. Wel ben je altijd verplicht om een administratie bij te houden van je cijfers en hierover aangifte inkomstenbelasting te doen. Voor je administratie en aangifte is het dan ook verplicht om je jaarcijfers inzichtelijk te hebben en in ieder geval een balans en winst- en verlies rekening te hebben.

Sommige ondernemingen zijn wel verplicht om een jaarrekening op te stellen en dienen deze te deponeren bij de Kamer van Koophandel. De bedrijfsvormen die verplicht zijn om een jaarrekening te deponeren zijn: Besloten vennootschappen, naamloze vennootschappen, stichtingen, verenigingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen. Voor vennootschappen onder firma en eenmanszaken/zzp’ers is het deponeren van een jaarrekening niet verplicht, maar kan het wel handig zijn om een jaarrekening op te stellen die je kan gebruiken voor je aangifte inkomstenbelasting. Je aangifte inkomstenbelasting is altijd verplicht.

De jaarrekening en jaarcijfers als zzp'er

Een jaarrekening is een overzicht van hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Simpel gezegd is het een momentopname van hoe je bedrijf ervoor staat en een toelichting daarop. Voor grotere bedrijven is de jaarrekening het financiële onderdeel van het jaarverslag. In een jaarverslag worden de bedrijfsactiviteiten van het afgelopen boekjaar vastgelegd.

Je jaarrekening is dus het financiële overzicht van jouw onderneming. De verplichte onderdelen van de jaarrekening zijn de balans, de resultatenrekening (winst- en verlies rekening) en bij een jaarrekening worden de balans en resultatenrekening vaak dieper uitgesplitst en toegelicht.

De jaarrekening wordt opgesteld over een boekjaar van 01-01 tot en met 31-12 aansluitend op de administratie van een bedrijf, tenzij je een gebroken boekjaar hebt.

Als je als zzp’er in Rompslomp je administratie goed hebt bijgehouden gedurende het boekjaar, dan kan je via het tabje ‘Boekhouding’ in Rompslomp eenvoudig je balans en winst- en verliesrekening zien en eventueel exporteren. Je bent altijd verplicht om aangifte inkomstenbelasting te doen. Om deze goed te kunnen doen heb je je balans en winst- en verliesrekening nodig. Voor veel eenmanszaken volstaat een uitgebreide aangifte inkomstenbelasting als jaarrekening. Lees ook onze kennisbank pagina over wat een jaarrekening is.

Wat is het nut van een jaarrekening?

Ondanks dat een jaarrekening opstellen niet verplicht is voor zzp’ers, is het soms toch handig om een beknopt financieel verslag op te stellen. Dit geeft je veel inzicht in de financiële omstandigheden van je bedrijf en kan vervolgens weer deel uitmaken van je bedrijfsstrategie voor komend boekjaar.

Wil je als zzp'er in aanmerking komen voor een lening bij een bank (bijvoorbeeld een hypotheek) dan kan een jaarrekening handig zijn. De bank wil graag weten hoe jouw onderneming er financieel voor staat. Vaak wordt er gevraagd om de jaarrekeningen van de afgelopen 3 jaar. Aan de hand van jouw financiële jaaroverzicht bepaald de bank wat de hoogte van jouw hypotheek wordt. Je doet er dus goed aan om een jaarrekening samen te stellen als je binnen afzienbare tijd in aanmerking wilt komen voor een hypotheek.

Zelf een jaarrekening opstellen, of uitbesteden?

Wanneer je je administratie in Rompslomp bijhoudt dan wordt er ook meteen geautomatiseerd een balans en winst- en verlies rekening gemaakt, die onderdeel zijn van een jaarrekening. Deze rapportages kunnen dan gebruikt worden voor de jaarrekening en aangifte inkomstenbelasting. hierbij is het uiteraard van groot belang dat hetgeen je ingeboekt hebt in Rompslomp ook correct is. Weet je wat je doet? Dan kun je het dus prima zelf doen.

Om ervoor te zorgen dat alles in je administratie klopt kan je een boekhouder of administratiekantoor inschakelen die dit voor je controleert en ook je aangiftes kan doen, of je jaarrekening kan opstellen. Hierbij scheelt het natuurlijk enorm dat, wanneer jij alles in Rompslomp al goed hebt ingeboekt, een boekhouder minder tijd nodig heeft om jou te helpen met het opstellen van een jaarrekening.

Hou er rekening mee dat sommige grotere bedrijven verplicht zijn om hun jaarrekening te laten opstellen door een accountant. Dit wordt een samenstellingsverklaring genoemd. En soms is nog iets meer nodig, dit heet dan een accountantsverklaring. Daarbij controleert de account nog iets meer en geeft hier een verklaring voor af. Als jij een eenmanszaak hebt en er wordt bijvoorbeeld door jouw bank of verhuurder om een accountantsverklaring gevraagd, controleer dan goed of een accountantsverklaring echt nodig is voor jouw bedrijf. Vaak is een ‘gewone’ jaarrekening, opgesteld door een boekhouder, ook al voldoende. En dat scheelt jou een hoop geld, zeker als je jouw boekhouding zelf al goed hebt bijgehouden!

Jaarrekening zzp voorbeeld

Voor zzp'ers heb je voor financieel overzicht (jaarrekening) je balans nodig en de winst- en verlies rekening (ook wel resultatenrekening genoemd). Houd je je boekhouding bij in Rompslomp? Dan kan je ten aller tijde jouw balans en winst- en verliesrekening uit Rompslomp halen!
Zie hieronder een voorbeeld van een jaarrekening in Rompslomp.

Voorbeeld jaarrekening (Balans in Rompslomp)

jaarrekening-voorbeeld-balans-boekhouding-rompslomp

Dit is een voorbeeld balans hoe deze er in Rompslomp uit ziet. Dit is het complete overzicht van de schulden en bezittingen van je bedrijf.

Voorbeeld jaarrekening (Winst-en-verliesrekening in Rompslomp)

jaarrekening-voorbeeld-resultatenrekening-boekhouding-rompslomp

Dit is een voorbeeld winst en verlies rekening (of resultatenrekening) in Rompslomp. Deze geeft je een overzicht van de opbrengsten (omzet) en kosten van jouw onderneming. Ook laat deze zien hoeveel privé onttrekkingen en stortingen je hebt gedaan en wat het eigen vermogen was aan het begin en einde van het betreffende boekjaar.

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.