Waarom het tóch handig kan zijn om als zzp’er een jaarrekening op te stellen.
Toch zijn er enkele redenen waarom het handig is om ervoor te kiezen om wél als zzp’er een volledige jaarrekening met verslag op te stellen. Om een zakelijke lening of hypotheek te krijgen bijvoorbeeld. En om meer grip op je kosten en inzicht in je omzet te krijgen. We leggen je hier graag uit hoe een jaarrekening je helpt een gezond bedrijf op te bouwen!
Nog even in het kort: wat is een jaarrekening?
Er bestaan nog weleens onduidelijkheden over de term ‘jaarrekening’. Simpel gezegd is de jaarrekening een overzicht van de financiële situatie van jouw organisatie in een boekjaar. Je krijgt met de jaarrekening meer inzicht in hoe jouw bedrijf zich heeft ontwikkeld.
Als zzp’er ben je verplicht om elk jaar de balans en winst & verliesrekening op te stellen.
De balans is eigenlijk een foto, een momentopname. Het is een beeld van hoe op dát moment jouw onderneming ervoor staat. Maak je een jaar later weer de balans op, dan kan je die balans vergelijken met de balans die je een jaar eerder opmaakte.
De winst & verliesrekening zien wij als een video opname. Je kan gedurende je boekjaar zien wat er precies afspeelt qua kosten en inkomsten in jouw onderneming.
Wanneer je deze onderdelen hebt opgesteld, wordt vervolgens een toelichting gegeven over beiden. Dit wordt het jaarverslag genoemd. Deze drie elementen bij elkaar, noemen we de jaarrekening. Lees ook in onze Kennisbank onze uitleg over de jaarrekening.
Waarom die jaarrekening opstellen?
- De voornaamste reden om als zzp’er een volledige jaarrekening op te stellen is wanneer je een zakelijke lening of hypotheek aan wil vragen. Ook kan het voorkomen wanneer je als zzp’er een huis wil huren in de vrije sector. In deze gevallen zal er om gevraagd worden door je bank of verhuurder en kan er ook om een accountantsverklaring gevraagd worden.
- Je krijgt als ondernemer goed inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Je ziet in een oogopslag wat de kosten zijn en dat geeft wellicht aanleiding om op je zakelijke uitgaven te letten.
- Daarnaast zie je ook wat de omzet is en kan je voor het nieuwe boekjaar een doel stellen om de omzet hoger te laten uitvallen. Het financiële inzicht biedt wat dat betreft onder meer mogelijkheden om op een verantwoorde manier bepaalde keuzes te maken voor je bedrijf.
Zelf opstellen scheelt geld
Het is niet heel moeilijk om als zzp’er een jaarrekening op te maken. Het kost natuurlijk wel tijd en moeite, maar de inzichten die een jaarrekening je oplevert zijn de moeite waard. Heb je geen boekhoudpakket? Dan komt er rekenwerk bij kijken en besteed je deze taak misschien liever uit. Echter kost het opmaken van een jaarrekening voor een zzp’er al gauw honderden euro’s. Vraag dus vooraf goed na bij de boekhouder hoeveel hij hiervoor in rekening brengt.
Hoe ga je aan de slag met je jaarrekening vanuit Rompslomp?
Heb je in Rompslomp je administratie al goed bijgehouden gedurende het boekjaar? Dan kan je via het menu naar ‘Boekhouding’ en hier eenvoudig je balans en winst & verliesrekening exporteren. Rompslomp houdt namelijk alle invoer van gegevens bij zoals de geboekte facturen, uitgaven en investeringen.
Heb je ook een accountantsverklaring nodig? Vraag een offerte aan bij een van onze aangesloten boekhouders voor het al dan niet opmaken van de jaarrekening, en een accountantsverklaring. Je vindt deze optie in het menu onder ‘Boekhouder’.
Veel succes met het opstellen van je jaarrekening!
Misschien vind je dit ook interessant ...
De jaarrekening: wat zijn de regels voor jou als zzp’er?
Wat is een jaarrekening? Een jaarrekening geeft kort gezegd per jaar de financiële situatie van je onderneming weer. Je kunt zo precies zien hoe je bedrijf het het afgelopen jaar heeft gedaan. Het is een overzicht van hoeveel geld er binnenkwam en ...
Dé jaarafsluiting van je boekhouding checklist
Goed voorbereid je boekjaar afsluiten! Om je boekjaar goed voorbereid af te sluiten, hebben we een checklist voor je, die je kunt nalopen. Allemaal zaken die handig zijn om te controleren, nog even op orde te maken, of gereed te hebben zodat je ...