Ondernemen
31 juli 2024

Waarom jouw uurtarief als zzp’er waarschijnlijk te laag is

Je bent waarschijnlijk als zelfstandig ondernemer gestart vanuit een passie en een drang naar vrijheid. Vaak zonder echt na te denken over het geld dat je daarmee zou gaan verdienen. Bij de start van je bedrijf heb je je uurtarief vastgesteld op je gevoel en wat online (concurrentie)onderzoek. Maar levert dat nu nog wel genoeg op?

Kun je jezelf een fatsoenlijk salaris betalen en tegelijkertijd een buffer opbouwen voor mindere tijden? Of worstel je elke maand om rond te komen? Wij ervaren dat veel zelfstandig ondernemers hier moeite mee hebben. Hoe dat komt vertellen we je in dit artikel. Daarnaast helpen we je natuurlijk om dit te verbeteren.

Waarom is meer verdienen belangrijk?

Sta jij er eigenlijk wel eens bij stil dat je uurtarief niet alleen genoeg moet zijn om maandelijks je eigen salaris te betalen en belastingen, zoals inkomstenbelasting en btw? Het is belangrijk dat je ook rekening houdt met kosten die voortkomen uit het runnen van je bedrijf. Denk bijvoorbeeld maar aan zaken als kantoorruimte, apparatuur (zoals computer, telefoon), software, marketing en advertenties, lidmaatschappen van vakverenigingen, opleidingen en trainingen, boekhouding en administratie en eventuele reiskosten. Al deze regelmatig terugkerende kosten zorgen dat je bedrijf nu kan bestaan. 

Dat is echter nog geen garantie voor de toekomst. Daarvoor moet je een financiële buffer opbouwen. Die zorgt ervoor dat je eens een vrije dag kunt opnemen, met vakantie kunt of toch geld hebt als je ziek wordt. Als zelfstandig ondernemer moet je bovendien je eigen pensioen opbouwen. En sowieso is het fijn om wat geld achter de hand te hebben voor als het even wat slechter gaat en je bijvoorbeeld een tijd minder klanten hebt.

Uit onderzoek van Knab bleek onlangs dat het gemiddelde uurtarief van een zelfstandige professional gemiddeld €81,- is. Toch horen we regelmatig dat het uurtarief van zzp’ers hier nog flink onder zit! Dan wordt het heel lastig om financieel gezond te blijven. Ligt jouw uurtarief ook lager?

Het gemiddelde uurtarief voor een zzp’er

Dat is niet heel verwonderlijk. Waarschijnlijk heb je namelijk, net zoals heel veel zelfstandige professionals, last van enorme omzethonger. Dat wil zeggen dat je heel graag geld wil verdienen met je bedrijf en keihard werkt om te zorgen voor meer omzet of inkomsten. Omzethonger zorgt ervoor dat je continu vol passie aan de slag gaat om nieuwe klanten te vinden of je productaanbod uit te breiden. Niks mis mee zou je denken.

Maar omzethonger zorgt er ook voor dat je niet genoeg geld vraagt voor je producten of diensten. Wanneer de focus volledig ligt op geld verdienen, maak je namelijk niet altijd de juiste keuzes voor de langere termijn.

Is de passie om meer klanten te winnen en meer winst te maken te groot? Dan kun je je daardoor te veel laten meeslepen. Je kunt dan uit het oog verliezen wat echt belangrijk is: kwaliteit.

Je neemt bijvoorbeeld heel veel (kleine) projecten aan die eigenlijk niet helemaal bij je passen. Gewoon om maar zoveel opdrachten binnen te halen. Of je vraagt dan een veel te laag uurtarief om heel snel veel nieuwe klanten aan te trekken.

Allemaal zaken die op de lange termijn vrijwel zeker ongunstig uitpakken. Want krijg je eigenlijk wel genoeg motivatie van al die projecten die eigenlijk helemaal niet bij jou passen? En met een te laag uurtarief verdien je niet genoeg om je kosten te dekken en ontvang je zelf geen redelijk salaris. Ook kun je geen reserves opbouwen voor toekomstige groei. Hoe kun je dan investeren in je eigen ontwikkeling en professionele groei?

Wat is jouw uurtarief?

Stel dat je heel graag snel wil groeien en daarom gaat voor een lekker laag uurtarief van €30,-. Dat levert vast veel nieuwe klanten op! Maar kun je als zzp’er wel leven van zo’n laag uurtarief?
Die €30,- ontvang je namelijk alleen voor de uren die je kunt declareren bij je klant. Hoe zit het dan met de tijd die je kwijt bent aan zaken als reistijd, marketing en het vinden van nieuwe klanten? Wanneer je deze kosten niet meeneemt in het berekenen van je uurtarief, bekostig je dit allemaal zelf. Hierdoor loop je een groter risico op financiële problemen en is het onmogelijk om je bedrijfskosten helemaal te dekken.

Gevolgen van een te laag uurtarief 

Als zelfstandig ondernemer ben je daarnaast verantwoordelijk voor zaken waar je in loondienst geen rekening mee hoeft te houden. Denk maar eens aan verzekeringen, belastingen, vakantiegeld en het opbouwen van je pensioen. Houd je hier in je uurtarief geen rekening mee, dan kom je al snel financieel in de knel.

En natuurlijk wil je als zzp’er over financiële reserves beschikken. Zo kun je tegenvallers opvangen, zoals periodes met weinig werk (denk ook aan vakanties!) of onverwachte uitgaven. Je slaapt een stuk beter als je weet dat je in staat bent om financiële verplichtingen na te komen, zelfs als je inkomen tijdelijk daalt.

Een maandelijks wisselend inkomen maakt het echter niet eenvoudig om zo’n buffer op te bouwen. Vraag je ook nog een te laag uurtarief, dan is dit vrijwel onmogelijk. Hoe ga je dan om met onvoorziene uitgaven of zorg je dat je geld hebt om je vakantieperiode door te komen?

De niet financiële gevaren van een te laag uurtarief

Een te laag uurtarief heeft nog meer nadelen. Zo kan dit de indruk wekken dat jouw werk van mindere kwaliteit is dan dat van iemand met een hoger tarief. Dit kan potentiële klanten afschrikken en ervoor zorgen dat ze ergens anders gaan kijken.

Daarnaast neemt de werkdruk door een laag uurtarief toe. Je moet immers meer uren werken om voldoende inkomen te verdienen. Dit kan leiden tot burn-out en verminderde productiviteit.

En wie eenmaal een laag uurtarief vraagt, kan dit lastig zonder goede argumenten weer verhogen. Klanten die eenmaal zijn gevallen voor je lage uurtarief, en niet voor de kwaliteit van je producten of diensten, haken waarschijnlijk eerder af als je je tarieven verhoogt.

Vind je het lastig om je ideale uurtarief te vragen?

Ben je aan het rekenen geslagen en op een tarief uitgekomen waarmee je bedrijf een
mooie toekomst tegemoet gaat? En schieten tegelijkertijd de vlekken in je nek omdat
je dit bedrag nooit durft te gaan vragen? Dan ben je niet de enige!

Er zijn heel veel zzp’ers die het lastig vinden om de juiste prijs te vragen voor hun
producten en diensten. Vaak overheerst het gevoel van ‘is wat ik bied wel echt zoveel
waard?’. Of heerst de gedachte ‘Ik zou hier zelf nooit zoveel voor betalen dus waarom
zouden mijn klanten dat wel doen?’. Andere zelfstandig ondernemers zijn juist weer
bang dat ze met een hoger uurtarief geen nieuwe klanten meer gaan vinden.

Download de gratis gids vol praktische tips!

Download direct de gratis gids!Wat hierbij kan helpen is de nadruk bij je klanten niet te leggen op de prijs, maar op de meerwaarde van je product of dienst. Zo gaan anderen ook de meerwaarde zien!

In onze gratis gids vind je handige inzichten en praktische tips uit de praktijk. Je download 'm eenvoudig zonder dat je je eerst hoeft te registreren. Zo bepaal én krijg jij straks jouw ideale uurtarief! 

Download de gratis gids direct (Registreren is niet nodig)

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.