Facturatie
7 november 2018

Hoe jij kan tippen aan de mooiste factuur van Nederland

Er kan er maar een de beste zijn! Uit de vele inzendingen springt de factuur van Chalkboard er duidelijk uit. Zzp’er Viktor Baltus wint daarmee de titel allermooiste factuur van Nederland én mag zijn hele leven lang boekhouden met boekhoudprogramma Rompslomp.

Creatief, onderscheidend, voldoet aan alle factuureisen en is ook nog eens heel mooi. De klanten van Viktor Baltus ontvangen prachtige facturen en offertes. Het is ook niet voor niets het stokpaardje van zzp’er Viktor. Met zijn Studio Chalkboard maakt hij in gravure stijl illustraties en vintage lettering. ‘Dit is wat ik doe, het moet van begin tot eind mooi zijn. Je krijgt tenslotte geen tweede kans voor een eerste indruk!’

factuur-chalkboard

Overzicht in boekhouding

Viktor vertelt blij te zijn met de prijs. Nu doet hij zijn administratie nog in Excel en heeft hij een boekhouder. Wat denkt hij dat deze prijs hem gaat opleveren? ‘Door de boekhoudsoftware krijg ik snel overzicht in de administratie, nu doet mijn boekhouder dat. Zolang het gaat om letters en illustraties gaat alles prima, maar cijfers… Ik ben zo dyscalculie als de pest. Ik laat dus altijd een extra check doen als het om cijfers gaat. En dat mijn klanten offertes digitaal kunnen ondertekenen is erg handig.’

Factuur tips checklist: facturen sturen zonder gedoe

Hoewel facturen sturen toch echt leuk moet zijn voor ondernemers, wordt het toch vaak als gedoe gezien. Hard gewerkt, product of dienst is geleverd en dan moet er ook geld op de rekening komen. Toch? Met deze factuur tips checklist stuur jij je facturen voortaan zonder gedoe:

1. Begin op tijd

Uitstel is afstel! Bovendien ben je wettelijk verplicht om de factuur te sturen uiterlijk op de vijftiende dag van de maand die volgt op de maand waarin je hebt geleverd. Reserveer een vaste dag in je agenda, tijd die daar dan ook echt voor de boekhouding is bedoeld. Wellicht overbodig, maar verstuur je factuur digitaal. Sneller en ook nog eens beter voor het milieu.

2. Maak het jezelf makkelijk, gebruik boekhoudsoftware

Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan? Met boekhoudsoftware zoals Rompslomp maak en verstuur je echt heel eenvoudig per mail je facturen. Dat kan bij Rompslomp zelfs ook in de app. Je kunt wanneer je de deur uitloopt bij jouw klant, de factuur versturen. Ook mooi meegenomen; alles kan in jouw huisstijl, offertes kun je automatisch omzetten in een factuur, bij wederkerende diensten maak je eenvoudig periodieke facturen en wanneer je met standaard producten werkt, hoef je deze niet steeds opnieuw in te vullen.

3. Zorg voor klantvriendelijke factuur; betalen via iDEAL

Een klantvriendelijke factuur is uiteraard correct, duidelijk en verzorgd. Wees kort en krachtig zodat jouw opdrachtgever in een oogopslag kan zien wat, wanneer en hoeveel hij moet betalen. Ook makkelijk voor jouw klant: laat een factuur betalen via iDEAL.

4. Uurtje-factuurtje: registreer je uren

Werk je op basis van een uurtarief? Zorg voor een up to date administratie van je uren. Vaak zit er in een boekhoudprogramma al een mogelijkheid om uren te registreren. Zo ook bij Rompslomp. Met de handige urenregistratie maak je op basis van je gewerkte uren heel makkelijk een factuur.

5. Maak werk van je factuur

Zonder heldere factuur, geen geld op de zakelijke rekening. Zorg ervoor dat je genoeg tijd besteedt aan het maken van een huisstijl en voer deze stijl door op je facturen en offertes. Alles wat jij de deur uit doet, dus ook een factuur, is tevens je visitekaartje. Een professionele factuur met een heldere lay-out straalt af op je bedrijf.

6. Stuur ook op tijd een betalingsherinnering

Ondanks dat je een heldere factuur hebt gestuurd, met een betalingstermijn, heb jij nog geen betaling ontvangen. Helaas, het gebeurt vaker dan je denkt. Het is dus heel belangrijk dat je tijdig een betalingsherinnering verstuurt. Bij Rompslomp zie je trouwens in één oogopslag welke facturen nog niet betaald zijn. Handig toch?

7. En… zorg dat je aan eisen voldoet!

De fiscus stelt ook eisen aan facturen van ondernemers. Zorg dat je daar altijd aan voldoet. In deze blog geven we je al wat praktische tips voor facturen.

Tips van de winnaar

  • Besteed aandacht aan offertes en facturen. Voer je huisstijl overal door. En geef het uit handen als je er niet goed in bent.
  • Print je facturen ook eens uit. Dan zie je beter hoe het er uitziet. Laat alles ook goed checken als je niet zeker bent van je zaak.

En de andere winnaars zijn:

Niet alleen Viktor heeft volgens ons een mooie factuur. Deze zzp’ers winnen een jaar lang gratis boekhouden met Rompslomp ter waarde van € 150,-:

  • Merlijn Enserink
  • Bibelebon KinderAtelier
  • Danger Owls
  • De viool

Gefeliciteerd!

Geschreven door Patty Sjerps

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.