Dit heb je nodig om een onderneming te starten (stappenplan)
Droom je ervan om je eigen bedrijf te starten, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? En wil je geen belangrijke stappen over het hoofd zien? Met het stappenplan in dit blog kun je meteen aan de slag. Van het schrijven van je ondernemersplan tot je inschrijving bij de KvK, en van het afsluiten van verzekeringen tot het kiezen van je boekhoudpakket.

1. Schrijf een ondernemersplan
Een ondernemersplan schrijven is niet verplicht, maar het is wel slim om te doen. Je creëert hiermee een visie voor je bedrijf. Je zet je doelen en je strategie op papier en weet daardoor waar je naartoe wilt werken. Hoe je dat aanpakt, lees je hieronder:
Verricht marktonderzoek
Om marktonderzoek te doen, hoef je gelukkig geen expert te zijn. Het draait puur om het verzamelen van informatie die jou helpt om je bedrijf goed te positioneren.
- Breng in kaart wie je klanten worden en waar hun behoefte ligt. Je kunt bijvoorbeeld in Google
Trends bekijken of er in de zoekmachine gezocht wordt op jouw dienst of product. - Kijk goed naar wat je concurrenten doen en bepaal waar ze kansen laten liggen en wat je van hen kunt leren. Je kunt hier alvast een beginnetje mee maken door in Google Maps te kijken welke concurrerende bedrijven in jouw regio actief zijn.
- Ga op zoek naar nieuwsberichten, trends en ontwikkelingen rondom jouw sector. Wat zijn de uitdagingen voor ondernemers zoals jij? En wat is het toekomstperspectief in jouw branche?
Bepaal je tarieven
Het kiezen van je tarief is een belangrijke stap in je ondernemersplan. Houd bij het bepalen van je tarief rekening met je ervaring en expertise en met je zakelijke kosten. Als je bijvoorbeeld hoge lasten hebt, zoals een werkbus, bedrijfspand of inkoopkosten, ligt je tarief vaak wat hoger dan wanneer je vanuit huis werkt.
Vind je het lastig om een eerlijk tarief te bepalen? Gebruik dan dit prompt in ChatGPT:
“Ik ben [functietitel] en wil zelfstandig ondernemen. Ik heb [x] jaar ervaring en mijn zakelijke lasten zijn [laag/gemiddeld/hoog]. Ik wil graag mijn uurtarief bepalen. Ik wil dat jij je opstelt als een ervaren consultant die ondernemers helpt om hun tarieven te bepalen. Doe vanuit deze rol online onderzoek en geef vervolgens in een paar zinnen aan welk tarief je mij zou aanraden.”
Meer weten over het bepalen van je tarieven? Luister dan ook naar onze podcast over het uurtarief voor zzp’ers.
Maak een inschatting van je inkomsten in het eerste jaar
De Kamer van Koophandel wil bij je inschrijving graag weten hoeveel inkomsten je in het eerste jaar verwacht. Dit mag een schatting zijn, dus het is niet erg als je er een beetje naast zit. Je kunt je jaaromzet schatten door het verwachte aantal opdrachten of verkopen te vermenigvuldigen met je uurtarief of de prijs van je dienst of product.
2. Bedenk een bedrijfsnaam die aan de regels van de KvK voldoet
Je kunt bij de Kamer van Koophandel niet zomaar elke bedrijfsnaam kiezen. Hier zijn regels en richtlijnen aan verbonden. Die zijn gelukkig niet streng, maar het is wel goed om hier vooraf rekening mee te houden.- Je bedrijfsnaam mag geen aanstootgevende of beledigende teksten bevatten.
- Je bedrijfsnaam moet uniek zijn en mag dus niet al bestaan. Heb je een leuke bedrijfsnaam bedacht? Controleer dan op de website van de KvK of die al in gebruik is.
- Je bedrijfsnaam mag geen misleidende informatie bevatten. Als je enkel fietsonderdelen verkoopt, mag je bedrijf bijvoorbeeld geen “Fietsenwinkel Rotterdam” heten. Je verkoopt namelijk geen fietsen.
- Je bedrijfsnaam moet passen bij de diensten die je aanbiedt. Dus mocht je van plan zijn je loodgietersbedrijf ‘De Warme Bakker’ te noemen, dan is een andere naam misschien beter. 😉
3. Bepaal of je vanuit huis wil werken of vanuit een bedrijfspand
De Kamer van Koophandel wil weten op welk adres je bedrijf wordt ingeschreven. Veel ondernemers starten vanuit huis, maar dit is niet altijd mogelijk. Als je tiny houses bouwt, heb je bijvoorbeeld een werkplek nodig op een industrieterrein. En als je een fysieke winkel start, moet je een winkelpand huren.
Je kunt er ook voor kiezen om vanuit huis te beginnen en op een later moment van adres te veranderen. Dit is bijvoorbeeld handig als je nog niet voldoende inkomsten hebt om een bedrijfspand te huren. Of als de huur daarvan pas over enkele maanden ingaat.
4. Schrijf je bedrijf in bij de Kamer van Koophandel (KvK)
Je ondernemersplan is gereed, je hebt een originele bedrijfsnaam bedacht en je weet waar je je wilt vestigen. Tijd om bij de Kamer van Koophandel langs te gaan. Dit werkt heel eenvoudig: je maakt online een afspraak en gaat vervolgens langs bij een KvK-vestiging bij jou in de buurt. Als je eenmaal ingeschreven staat in het handelsregister, is het officieel: je bent ondernemer! 🎉
5. Sluit een zakelijke bankrekening af
Je bent als zzp’er niet verplicht om een zakelijke bankrekening af te sluiten. Het maakt je administratie echter wel een stuk eenvoudiger. In de tabel hieronder vind je de voor- en nadelen van een zakelijke bankrekening:
Voordelen | Nadelen |
Je voorkomt dat werk- en privézaken door elkaar lopen, waardoor je minder tijd kwijt bent aan je administratie | Je betaalt maandelijkse kosten en transactiekosten |
Je krijgt meer inzicht in je cashflow, waardoor je onverantwoorde uitgaven voorkomt | De rente ligt vaak wat lager dan bij particuliere rekeningen |
Je mist geen aftrekposten en houdt dus meer geld over | Je krijgt minder consumentenbescherming bij privé-aankopen (doe deze aankopen dus altijd met je privérekening) |
Je kunt je zakelijke rekening eenvoudig koppelen met je boekhoudpakket | |
Je straalt professionaliteit uit richting je klanten |
Je kunt een zakelijke rekening afsluiten bij je eigen bank, maar je kunt ook kiezen voor een betaalrekening bij een andere dienstverlener, zoals Rompslomp. Meer weten over dit onderwerp? Lees dan ook ons blog over de nadelen van ondernemen zonder zakelijke betaalrekening.
6. Zorg dat je goed bent verzekerd
Veel zelfstandigen zijn niet goed verzekerd. Meer dan de helft van de Nederlandse ondernemers heeft bijvoorbeeld geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Dat kan tot flinke problemen leiden, want zonder AOV heb je geen inkomen wanneer je langdurig ziek wordt. Benieuwd of een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij je past? Lees dan ons blog over de voor- en nadelen van een AOV.
Ook een aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering zijn belangrijk. Hierdoor sta je juridisch sterk wanneer je schade veroorzaakt of in conflict raakt met een opdrachtgever.
Wil je goed verzekerd zijn als ondernemer? Overweeg dan in elk geval om de volgende verzekeringen af te sluiten:
- Aansprakelijkheidsverzekering
- Rechtsbijstandverzekering
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
Let op: het afsluiten van een AOV is nog niet verplicht, maar dit zit wel in de pijplijn. Vind je een AOV als startende ondernemer nog wat te duur? Meld je dan aan bij het Voorzieningenfonds. Je kunt jezelf dan voor een relatief laag bedrag laten verzekeren.
7. Laat je adviseren over je pensioen
Nog zoiets waar een groot deel van de zzp’ers niets voor geregeld heeft: hun pensioen. Je oude dag lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar als je straks van de AOW moet leven, houd je amper geld over. Laat je dus goed adviseren over het afsluiten van een ondernemerspensioen, zoals een lijfrente of bankspaarproduct. Benieuwd welke pensioenregeling bij jou past? Ga dan langs bij je bank of schakel een financieel adviseur in.
8. Kies een boekhoudpakket dat past bij jouw situatie
Steeds meer startende zzp’ers hebben geen zin om te priegelen in Excel. Ze kiezen liever voor een boekhoudpakket waarin ze hun zakelijke financiën eenvoudig kunnen beheren. En dat biedt nogal wat voordelen:
- Je bespaart veel tijd en kunt je volledig op je bedrijf storten
- Je voorkomt fouten (en hoeft veel minder uit te zoeken)
- Je hebt direct overzicht en inzicht in je financiën
- Je doet makkelijker (en sneller!) je btw-aangifte
- Je kunt eenvoudig om hulp vragen
Meer weten over deze voordelen? Lees dan ons blog met vijf redenen om als starter boekhoudsoftware te gebruiken.
Van loondienst naar ondernemerschap: beluister onze podcast
Je weet nu wat je allemaal nodig hebt om ondernemer te worden. Maar ook al heb je de juiste tools en kennis in handen: het blijft onwijs spannend om je baan op te zeggen en je eigen bedrijf te starten. Benieuwd hoe je dat aanpakt? In onze podcast over starten als zzp’er vanuit loondienst vertelt ondernemer Hans Dominicus hoe zijn onderneming uitgroeide van een kleine bijverdienste tot een succesvol bedrijf.

Misschien vind je dit ook interessant ...
Wat kost het starten van mijn onderneming?
1. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel Om een onderneming te starten, schrijf je je bedrijf eerst in bij het Handelsregister. Dit regel je via de Kamer van Koophandel (KVK). Je meldt je online aan voor een afspraak en gaat vervolgens langs bij ...
Is Puur Factuur het beste boekhoudpakket voor startende ondernemers?
Ben jij net begonnen met ondernemen? Gefeliciteerd! En zoek je nu een makkelijke oplossing om je administratie te beheren? Puur Factuur is gemaakt voor starters zoals jij. Verstuur voor een vast tarief van €7,50 per maand onbeperkt facturen en ...