12 maart 2025

Uit dienst gaan om te ondernemen? Ontdek wat je moet regelen om een goede start te maken

Heb je in jouw hoofd je ontslagbrief al geschreven, maar is er nog iets dat je tegenhoudt? Ben je bang je zekerheid op te geven voor het ondernemerschap? Dat horen we vaak bij Rompslomp. Daarom laten we je in dit blogartikel precies zien wat je moet regelen voordat je jouw ontslagbrief indient. Zo ben jij goed voorbereid op het ondernemerschap en weet je zeker dat je financieel je zaken goed op orde hebt.


Stap 1: Uit dienst gaan

Natuurlijk kun je het ondernemerschap ook combineren met je baan in loondienst. Maar wil jij je volledig kunnen focussen op je onderneming? Dan is ontslag nemen onvermijdelijk. Zo’n grote stap kun je beter niet al te impulsief nemen. Een goede voorbereiding zorgt voor een financieel vangnet. Denk in ieder geval na over de volgende onderwerpen:

Opzegtermijn en concurrentiebeding

Check in je arbeidsovereenkomst (contract) hoe lang van tevoren je moet opzeggen. Zet dit met grote letters in je agenda zodat je er op tijd bij bent. Als je dan toch je arbeidsovereenkomst naleest, controleer dan gelijk of er een concurrentiebeding is. Hierin kan bijvoorbeeld staan dat je niet voor een concurrent mag werken of niet als zelfstandige voor de klanten van je (ex-)werkgever aan de slag mag. Dat is balen als je als zzp’er/ondernemer actief blijft in dezelfde branche. Check daarom altijd goed wat wel en niet mag. Is het concurrentiebeding wel erg streng? Bespreek dan met je werkgever of het kan worden aangepast en leg het anders voor aan de rechter. Misschien vind je het fijn om daarover ideeën uit te wisselen met oud-collega’s of andere bekenden die hetzelfde hebben meegemaakt. 

Pensioen en arbeidsongeschiktheid

In principe stoppen je pensioenregeling en arbeidsongeschiktheidsverzekering als je ontslag neemt. Maar wist je dat je deze vrijwillig kunt voortzetten als je zzp’er wordt? Het UWV biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om vrijwillig een Ziektewet- of WIA-verzekering af te sluiten. Dit moet je wel binnen 13 weken na je uitdiensttreding regelen. Het is slim om de voorwaarden en kosten hiervan te vergelijken met bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering of schenkkring.
 
Bouwde je pensioen op via je werkgever? Onderzoek dan of het interessant is om hiermee door te gaan. Dit heet ‘vrijwillige voortzetting van de pensioenopbouw’. Je blijft dan premie betalen zodat je steeds meer pensioen opbouwt. Je betaalt zowel het werknemersdeel van de premie als het deel dat je werkgever vroeger betaalde. Als je dit wil dan moet je dat op tijd doorgeven bij je pensioenuitvoerder. Vaak heb je hier maximaal negen maanden voor. Vervolgens kun je maximaal zo’n drie jaar blijven deelnemen. Behalve als je zzp’er wordt, dan mag je vaak tien jaar blijven deelnemen. Natuurlijk is het altijd slim om te (laten) controleren wat beter is: je oude pensioenregeling voortzetten of toch je eigen pensioenpotje starten.

Uitbetaling vakantiegeld en overuren

Je laatste loonstrook is vaak een extra fijne. Je krijgt in één keer al het geld waar je nog recht op hebt. Dus bijvoorbeeld het vakantiegeld dat je werkgever maandelijks in een potje stopte, de overuren die je maakte of de vakantiedagen die je niet opnam. Bedenk goed wat je met dit geld doet. Het kan natuurlijk heerlijk zijn om een vakantie te boeken om even de werkstress van je af te schudden. Maar misschien is het wel slimmer om dit geld opzij te zetten als buffer voor als je onderneming toch niet zo goed loopt als verwacht.

Stap 2: Voorbereiden op het ondernemerschap

Als je social media moet geloven dan is het eenvoudig om per maand € 10.000 te verdienen vanuit je hangmat op Bali. Maar de realiteit is anders. Het ondernemerschap is fantastisch, maar kost soms bloed, zweet en zeker tranen. Sommige startende zzp’ers verkijken zich hierop. Ze zijn super goed in wat ze doen en verwachten dat dit vanzelf klanten aantrekt. Maar het ondernemerschap is niet te vergelijken met je baan in loondienst. Je hebt geen werkgever meer die je de opdrachten op een presenteerblaadje aanbiedt. Denk dus zeker over de volgende onderwerpen na wanneer jij je voorbereidt op het ondernemerschap:

Stel je uurtarief vast

Het kiezen van een uurtarief is misschien wel één van de lastigste beslissingen voor dienstverlenende ondernemers. Je wilt niet zo weinig vragen dat je aan het einde van de maand niets overhoudt, of waardoor opdrachtgevers denken dat je niet goed bent in wat je doet. Maar als je te veel vraagt, krijg je misschien helemaal geen opdrachten. In onze gratis uurtariefgids vind je verrassende inzichten en praktische tips die jou helpen het juiste uurtarief te bepalen én krijgen. Veel startende zzp’ers vragen te weinig, maar met onze tips krijg jij wat je waard bent. 

zzp-tarief-pdf

Een buffer opbouwen

Een buffer is een bedrag dat je opzij zet voor als je ondernemersinkomen toch lager is dan verwacht. Bijvoorbeeld omdat het slecht gaat met de economie, of omdat je moeilijk aan opdrachten komt. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) helpt jou je geldzaken goed in kaart te brengen met het Geldplan ZZP. Bereken met behulp van het Nibud wat je nodig hebt en begin al op tijd met sparen. Het onderneemt een stuk lekkerder als jij weet dat je ook een aantal maanden zonder inkomsten kunt overleven.

Je netwerk uitbreiden

Je netwerk is goud waard als je ondernemer bent. Je netwerk kent je, vertrouwt je en koopt daarom sneller iets bij je. En als jouw netwerk zelf je dienst niet nodig heeft, kunnen ze je in ieder geval aanbevelen bij anderen. Investeer daarom in je netwerk. Ook (of juist) als je nog in loondienst bent. Ga naar netwerkbijeenkomsten, word vrijwilliger bij de plaatselijke sportvereniging of post vaker op sociale media om je online netwerk te vergroten. LinkedIn is een fijn platform als je jouw diensten aanbiedt aan ondernemers. Maar Instagram, TikTok of good old Facebook zijn dan weer beter als je aan consumenten verkoopt. Ga in gesprek met jouw potentiële klanten, ontdek waar zij zich (online) bevinden en speel hier op in. 

Bedenk andere manieren om aan klanten te komen

Je netwerk is ontzettend waardevol, maar er zijn natuurlijk ook andere manieren om aan klanten te komen. Van huis-aan-huisfolder tot complete website: alles is mogelijk. Blijf jezelf steeds afvragen wie je doelgroep is, hoe je hen overtuigt en hoe je hen het beste kunt benaderen. Volg hierin niet blindelings andere ondernemers. Wie weet is voor hen een website ontzettend belangrijk omdat hun klanten op Google te vinden zijn, terwijl jij meer hebt aan een advertentie in de lokale krant. Wat je ook kiest, begin op tijd. Een website ontwikkelen kost makkelijk weken tot maanden en het is dus slim om al met de ontwikkeling ervan te starten als je nog in loondienst bent.

Ga in gesprek met andere ondernemers

Voor jou is ondernemen nieuw, maar in je vriendengroep of kennissenkring heb je misschien wel doorgewinterde ondernemers zitten. Ga het gesprek met hen aan. Vraag waar ze tegenaan lopen, wat hen succes brengt en welke tips ze voor jou hebben. Dat is fijn als je start, maar ook wanneer je al wat langer onderneemt. Veel ondernemers doen zo inspiratie op en verklaren dat ze hierdoor harder groeien dan wanneer ze alles alleen zouden doen. Dat geldt ook voor wie vanuit loondienst de stap naar het ondernemerschap heeft gemaakt.

Stap 3: Start je onderneming

Na alle voorbereidingen is het moment eindelijk daar: de start van je eigen onderneming. Je schrijft je in bij de KvK, vraagt een btw-nummer aan en je kunt los. Dat is natuurlijk wel een beetje kort door de bocht. Welke stappen je precies moet zetten om je eigen onderneming te starten lees je in onze blog ‘Dit heb je nodig om een onderneming te starten (stappenplan)’.

Ondernemen: van dromen naar doen

Het zetten van de stap van loondienst naar ondernemerschap is spannend, maar met een goede voorbereiding vergroot je de kans op succes. Je las hoe het bijvoorbeeld mogelijk is om je arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenregeling te behouden als je er op tijd bij bent. Maar ook zag je welke acties nú nodig zijn om straks als ondernemer succesvol te zijn.
 
En onthoud: ondernemen mag dan misschien bloed, zweet en tranen kosten, veel ondernemers noemen het de beste stap in hun carrière. Rompslomp helpt jou met praktische tips en inzichten zodat jij vol vertrouwen de sprong naar het ondernemerschap kunt wagen. Vind je het daarbij fijn om verhalen uit de praktijk te horen? Luister dan zeker de podcast ‘Hoe start ik als zzp’er vanuit loondienst?’ waarin ondernemer Hans Dominicus vertelt over zijn eerste stappen als ondernemer.

We helpen jou als startende ondernemer graag op weg met ons gratis Starter Pakket. Hiermee verstuur je eenvoudig offertes en facturen en houd jij je inkomsten en uitgaven moeiteloos bij. Bekijk het Starter Pakket >

Daniëlle van Rijen
Geschreven door Daniëlle van Rijen