Wat kost het starten van mijn onderneming?
Je wilt een onderneming starten, maar hoeveel geld heb je daarvoor nodig? En welke kosten mag je absoluut niet over het hoofd zien? Je opstartkosten als ondernemer hangen af van welke bedrijfsmiddelen je nodig hebt. Wanneer je een bedrijfspand of werkbus aanschaft, maak je bijvoorbeeld meer kosten dan wanneer je vanuit huis werkt en alleen een laptop hoeft te kopen. In dit blogartikel vind je een handig overzicht van de kosten die je als startende ondernemer kunt verwachten. Zo ben je optimaal voorbereid op jouw ondernemersavontuur.

1. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Om een onderneming te starten, schrijf je je bedrijf eerst in bij het Handelsregister. Dit regel je via de Kamer van Koophandel (KVK). Je meldt je online aan voor een afspraak en gaat vervolgens langs bij een KVK-kantoor bij jou in de buurt.
Dit kost amper een uurtje en het kost 82,25 euro. Wil je je goed voorbereiden op je inschrijving bij de Kamer van Koophandel? Lees dan ons blog over wat je nodig hebt om een onderneming te starten.
2. Verzekeringen en pensioen afsluiten
Veel ondernemers zijn niet goed verzekerd tegen risico’s zoals arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid. Dit geldt vooral voor zzp’ers. Wanneer je net begint met je bedrijf, is dat begrijpelijk. Je hebt dan nog niet veel inkomen en misschien zelfs onvoldoende geld om jezelf te verzekeren. Ga je uiteindelijk meer verdienen? Maak er dan wel zo snel mogelijk werk van. Het is handig om in ieder geval een spaarpotje te hebben waarmee je rond kan komen tijdens de opstartfase.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Het is voor ondernemers pas vanaf 2027 verplicht om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Toch is het verstandig om hier nu al gebruik van te maken. Zo behoud je je inkomen als je langdurig arbeidsongeschikt raakt.
De kosten voor een AOV hangen af van bij wie je deze verzekering afsluit en welke voorwaarden je stelt. De kosten liggen bijvoorbeeld lager als je je eerste jaar arbeidsongeschiktheid zelf bekostigt. En de kosten worden hoger als je fysieke kwalen hebt, zoals obesitas. Je loopt dan namelijk meer risico om ziek te worden. De gemiddelde premie voor een AOV ligt op zo’n 3.000 euro bruto per jaar.
Vind je een AOV te duur? Kies dan voor een schenkkring. Je bent dan nog steeds beschermd tegen arbeidsongeschiktheid, maar vaak tegen een lager bedrag. Benieuwd wat de voor- en nadelen daarvan zijn? Lees voor meer informatie ons blogartikel over de schenkkring.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Ook een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht wanneer je ondernemer bent. Sommige klanten, opdrachtgevers en banken gaan echter niet met je in zee als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt. Het is dus de moeite waard om hiervoor te kiezen. En het levert je ook mooie voordelen op:
- Dekking tegen financiële claims na materiële schade of letselschade
- Professionele uitstraling richting klanten en opdrachtgevers
- Lage maandelijkse kosten die ruimschoots opwegen tegen de risico’s
Of je aansprakelijk kunt worden gesteld voor schade, hangt af van de situatie en de afspraken die je hebt gemaakt. Stel, een winkel laat een natte vloer onbeheerd achter zonder waarschuwingsbord. Als een klant hierdoor uitglijdt en letsel oploopt, kan de winkel aansprakelijk worden gesteld. Ook een productiebedrijf kan te maken krijgen met aansprakelijkheid, bijvoorbeeld als een defect product schade veroorzaakt bij een klant. Zelfs als een bedrijf zorgvuldig handelt, kan het onder bepaalde omstandigheden toch verantwoordelijk worden gehouden voor schade of letsel.
Het gemiddelde tarief voor een aansprakelijkheidsverzekering ligt op zo’n 15 euro per maand, al verschilt de prijs afhankelijk van de dekking die je nodig hebt. Als bouwvakker betaal je bijvoorbeeld een hogere premie dan als nagelstylist.
Rechtsbijstandverzekering
Als zzp’er werk je met diverse opdrachtgevers en klanten. Dit kan leiden tot juridische conflicten. Denk aan een leverancier die zijn afspraken niet nakomt of iemand die schade veroorzaakt binnen jouw bedrijf. In zulke gevallen dekt een rechtsbijstandverzekering je juridische kosten.
De premie van een rechtsbijstandverzekering hangt af van onder meer de branche waarin je actief bent, je jaaromzet en de gekozen dekking. De premie ligt gemiddeld op ongeveer 35 euro per maand.
Pensioenverzekering
Wist je dat ruim de helft van de zzp’ers geen pensioen opbouwt? Voor veel ondernemers is het een ver-van-hun-bed-show. Als je jong bent, is dat begrijpelijk - je hebt nog tientallen jaren te gaan voordat je de pensioenleeftijd bereikt. En laten we eerlijk zijn: een pensioenverzekering is best duur. Toch is het een goede investering, want als je later alleen van je AOW leeft, moet je elk dubbeltje omdraaien. Daar hoor je meer over in onze podcast over pensioenspijt.
Wil je als zzp’er een pensioen afsluiten? Dan kun je kiezen uit verschillende opties, waaronder lijfrente, pensioenbeleggen of zelf sparen en investeren. De gemiddelde kosten hiervan zijn lastig te bepalen, want dit hangt af van welke pensioenvorm je kiest en hoeveel je wil opbouwen.
Een goede richtlijn is om ongeveer 20% van je bruto inkomen voor pensioen te reserveren. Vind je dat te veel? Onthoud dan dat alle beetjes helpen. Een lager percentage is dus ook prima, zeker als je net begint met ondernemen.
Wil je meer over dit onderwerp weten? Lees dan ons blog over hoe je als zzp’er een goed pensioen opbouwt.
Gemiddelde verzekeringskosten
In de tabel hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde verzekeringskosten.
Verzekering | Gemiddelde kosten |
Arbeidsongeschiktheidsverzekering | 250 euro per maand |
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering | 15 euro per maand |
Rechtsbijstandverzekering | 35 euro per maand |
Pensioenverzekering | 20% van je bruto inkomen (dit is een richtlijn en mag dus ook lager zijn) |
3. Zakelijke bankrekening openen
Wil je een zakelijke bankrekening openen? Dan kies je voor een kleine investering met een groot rendement. Door je zakelijke kosten en privékosten te scheiden, voorkom je chaos in je administratie. Ook maak je eenvoudiger gebruik van aftrekposten, heb je meer zicht op je cashflow en kun je je zakelijke rekening koppelen aan je boekhoudsysteem. Alleen maar voordelen dus.
Heb je een Basic-, Professional- of Master-abonnement bij Rompslomp? Dan kun je ook kiezen voor een Rompslomp-betaalrekening. Je rekening wordt dan meteen gekoppeld met je boekhoudpakket, waardoor je altijd inzicht hebt in je financiële situatie.
De kosten van een zakelijke bankrekening zijn voor elke ondernemer betaalbaar. Je betaalt hier per maand een vast bedrag voor van zo’n 7 tot 10 euro. Daarbovenop betaal je een klein bedrag per transactie. Kies je voor een betaalrekening bij Rompslomp? Bekijk dan op onze website wat de maandelijkse kosten en de kosten per transactie zijn.
4. Bedrijfspand huren of kopen
Heb je een bedrijfspand nodig om te ondernemen, zoals een kantoor, winkel of atelier? Dan liggen de kosten natuurlijk hoger dan wanneer je vanuit huis werkt. Hoe hoog die kosten precies zijn, hangt af van de locatie, omvang en voorzieningen van het pand.
Ben je net gestart met ondernemen en heb je nog niet veel klanten? Werk dan eerst een tijdje vanuit huis. Je kunt dan een klantenkring opbouwen en wat geld sparen. Toch liever buiten de deur werken, maar niet de volle pond betalen? Kies dan voor een flexwerkplek of huur een werkplek in een verzamelpand. Je werkt dan met meerdere ondernemers in één gebouw. Dat is goedkoper dan een eigen bedrijfspand, ook omdat je faciliteiten zoals een koffiemachine of vaatwasser deelt. Werken in een verzamelgebouw biedt bovendien een mooie kans om je netwerk uit te breiden. Een win-win dus.
5. Bedrijfsmiddelen aanschaffen
Je grootste kostenpost als startende ondernemer is de aanschaf van bedrijfsmiddelen. Denk aan een internetabonnement, smartphone, laptop, softwarepakket of auto van de zaak. Ook de inrichting van je bedrijfspand valt hieronder.
Je hoeft deze kosten gelukkig niet in één keer te maken. Ook kun je sommige bedrijfsmiddelen leasen in plaats van kopen. Dit kan bijvoorbeeld met je auto of met je smartphone.
Wil je niet in de knel komen met je financiën? Maak dan vooraf een begroting voor de aanschaf van je bedrijfsmiddelen. Je doet dit door een tabel aan te maken waarin je aangeeft welke middelen je nodig hebt en wat de kosten hiervan zijn. Bepaal vervolgens op basis van deze tabel welk kapitaal je nodig hebt en in hoeverre je dit uit eigen zak kunt bekostigen. Lukt dat niet? Verspreid je kosten dan over meerdere maanden of vraag de bank om een lening, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een bedrijfsbus.
6. Boekhoudpakket kiezen
Als ondernemer kun je bijna niet meer zonder boekhoudpakket. Je bespaart hier veel tijd mee en krijgt meer inzicht in je financiën. Hierdoor houd je grip op je cashflow en kun je de risico’s en investeringsmogelijkheden van je bedrijf beter inschatten.
Een boekhoudpakket is een kleine investering. Voor een paar tientjes per maand heb je al een volwaardig pakket waarmee je al je financiën beheert. Van facturen tot urenregistratie en van winst- en verliesrekening tot bonnetjes en btw. Als startende ondernemer kun je je bovendien gebruikmaken van voordelige aanbiedingen of gratis proefperiodes. Zo kun je zonder opstartkosten testen welk boekhoudpakket bij je past. Bij Rompslomp bieden we bijvoorbeeld het gratis Starter-abonnement aan.
Waarom een boekhoudpakket onmisbaar is voor startende ondernemers
In de opstartfase van je bedrijf maak je een hoop kosten. Die moet je allemaal verwerken in je administratie. Voor sommige kosten, zoals een laptop of beeldscherm, krijg je te maken met afschrijving. En voor al je uitgaven moet je richting de Belastingdienst verantwoorden waar ze vandaan komen. Je moet elke uitgave dus op de juiste categorie boeken en vaak ook een bonnetje of betaalbewijs toevoegen. Omdat je in het begin misschien nog geen zakelijke rekening hebt, schiet je soms ook uitgaven voor met je privérekening. Deze moet je in je boekhouding registreren als privé-voorgeschoten en verwerken als memoriaalboeking.
Je hoort het al: als boekhouden je vak niet is, is het knap ingewikkeld. Zeker als je net begint met ondernemen. Gelukkig kan een boekhoudpakket je hierbij helpen. Je automatiseert zo een groot deel van je administratie, waardoor je meer tijd overhoudt om te doen waar je écht van houdt: ondernemen. Lees voor meer informatie ook ons blogartikel over de voordelen van boekhoudsoftware voor zzp’ers.
Benieuwd of een boekhoudpakket ook voor jou een goede keuze is? Hieronder zetten we de voor- en nadelen op een rijtje:
Voordelen boekhoudpakket | Nadelen boekhoudpakket |
Je automatiseert handmatige taken, waardoor je veel tijd bespaart en het risico op fouten kleiner wordt | Het kost tijd om alle functies van het boekhoudpakket te leren kennen |
Je bonnetjes worden automatisch aan de juiste transactie gekoppeld | Je betaalt elke maand abonnementskosten |
Je beheert al je financiën op één platform | Het werkt alleen met een internetverbinding |
Je registreert je uren en ritten in een handomdraai en koppelt die aan de juiste contacten en projecten | Je hebt minder vrijheid in je hoe je je administratie inricht |
Je doet met één klik op de knop je btw-aangifte | |
Je gegevens zijn goed beschermd tegen hackers en cybercriminelen | |
Het is ideaal voor het aanmaken, versturen en verwerken van facturen en offertes |
Boekhoudpakket gratis uitproberen? Start je proefperiode bij Rompslomp
Wil je kosteloos uitproberen of een boekhoudpakket ook bij jouw bedrijf past? Start dan vandaag nog je gratis proefperiode bij Rompslomp en houd grip op je financiën in de opstartfase van je bedrijf. Eerst meer weten over de voordelen? Lees dan ons blogartikel over hoe een proefabonnement werkt.

Misschien vind je dit ook interessant ...
Dit heb je nodig om een onderneming te starten (stappenplan)
1. Schrijf een ondernemersplan Een ondernemersplan schrijven is niet verplicht, maar het is wel slim om te doen. Je creëert hiermee een visie voor je bedrijf. Je zet je doelen en je strategie op papier en weet daardoor waar je naartoe wilt werken. ...
Hoe krijg ik een hypotheek als zzp'er?
Stap 1. Schat in hoeveel je ongeveer kunt lenen Voordat je naar een hypotheekverstrekker stapt, is het slim om in te schatten hoeveel je ongeveer kunt lenen. Gebruik hier een online rekentool voor. Er wordt dan onder meer gevraagd naar het ...