18 januari 2021

Zorgeloos je btw betalen met deze 6 handige tips voor ondernemers

Komt het einde van het kwartaal weer in zicht? Dan is het voor veel ondernemers weer tijd om btw-aangifte te doen. Je betaalt dan de btw die jij in rekening hebt gebracht. Maar wat als deze facturen nog niet zijn betaald? In dat geval moet je zelf de btw voorschieten, ook wel het voorfinancieren van btw genoemd. Dit kan al snel om een fors bedrag gaan. Wij geven 6 tips zodat jij volgend jaar (nog) beter voorbereid bent. Zo kun jij voortaan zorgeloos de btw afdragen! Dit blog is gemaakt in samenwerking met Voldaan.

6 tips voor het betalen van jouw btw-afdracht

Na het indienen van jouw btw-aangifte heb je een maand de tijd om de btw te betalen. Dit geldt ook voor de facturen die nog openstaan. In dat geval moet jij het bedrag voorschieten, ook wel het voorfinancieren van btw genoemd. Hoe ga jij hiermee om? Zet jij trouw elke maand geld opzij voor de btw afdracht of zit je ook weleens krap bij kas? Wij adviseren het volgende:

1. Gebruik een aparte rekening voor de btw

Geld opzij zetten voor de btw-afdracht is voor veel ondernemers vanzelfsprekend. Maar zet je dit ook al op een aparte (spaar)rekening? Dit is zeker een aanrader! Zo voorkom je dat je het per ongeluk uitgeeft. Zodra jouw factuur is betaald, zet je de btw op de aparte rekening. Plan elke week een vast moment waarop je dit bijhoudt of combineer het met jouw debiteurenbeheer!

2. Strak debiteurenbeheer

Een goed debiteurenbeheer helpt jou bij het (op tijd) krijgen van je geld. Debiteuren zijn de klanten die jou nog moeten betalen. Wanneer jouw facturen bijtijds worden betaald, hoef jij minder btw voor te schieten! Beoordeel jouw debiteurenbeheer, zijn er nog verbeterpunten? In Rompslomp kun je bij je facturen gemakkelijk filteren op facturen die nog niet betaald zijn. Vervolgens kun je deze met een druk op de knop allemaal een herinnering versturen. Iets wat ook kan helpen is om de mogelijkheid aan te bieden aan je klanten om je factuur met iDEAL te laten betalen.

3. Slim factureren

Ben jij bekend met ‘slim factureren’? Je stelt op een gemakkelijke manier je btw-afdracht met drie maanden uit. De factuurdatum is namelijk leidend voor de btw-aangifte (tenzij je het kasstelsel gebruikt). Stel het factureren aan het eind van een kwartaal uit tot het begin van het nieuwe kwartaal.
Het werkt als volgt: Als je op 28 december een opdracht afrondt en op dezelfde dag nog factureert, moet je uiterlijk 31 januari de btw al afdragen. Terwijl als je 3 dagen wacht en de factuur op 1 januari (begin van het nieuwe kwartaal) verstuurt, dan valt de btw-afdracht in het volgende kwartaal. Zo heb jij 3 maanden extra de tijd om je factuur te innen.

4. Factoring

Een andere snelle oplossing is het verkopen van je factuur. Factoring is een gemakkelijke manier om snel (binnen 24 uur) geld te krijgen. Het is een alternatieve vorm van financiering en wordt door steeds meer ondernemers gebruikt. Voldaan is partner van Rompslomp en een betrouwbare factoringmaatschappij. Ze maken factoring simpel, transparant en toegankelijk voor zzp’ers en mkb’ers. Zo vragen ze nooit naar jaarcijfers of andere zekerheden en de kosten zijn transparant en voor iedereen gelijk.
Een bijkomend voordeel van factoring is dat het geen lening is! Na de verkoop van jouw factuur heb je ook geen omkijken meer naar het debiteurenbeheer en wordt het debiteurenrisico voor 100% gedekt door de factoringmaatschappij.

5. Rekening courant krediet

Het kan voorkomen dat je onvoldoende geld hebt om de btw-afdracht te betalen. Voor veel ondernemers (met name starters) is de maand van de btw-afdracht een financieel moeilijke periode. In dat geval kan een rekening courant krediet de oplossing bieden.
Een rekening courant krediet is namelijk een oplossing voor de korte termijn. Je kunt onder bepaalde voorwaarde een bepaald bedrag rood staan bij de bank. Dit brengt echter wel kosten met zich mee. Zo betaal je afsluitkosten, behandelkosten en rente, ook wanneer je geen gebruik maakt van het krediet en dat is dus een stuk minder gewenst dan gewoon geld reserveren.

6. Btw terugvragen bij oninbare facturen

Heb jij het afgelopen jaar klanten of opdrachtgevers gehad, die jouw factuur niet hebben betaald? Hierover heb je hoogstwaarschijnlijk wel btw betaald, dit kun je terugvragen bij de Belastingdienst. In Rompslomp kun je dit soort facturen als oninbaar aanmerken. De btw aftrek wordt dan ingeboekt, maar er wordt geen winst geboekt.

Btw deadlines voor 2021

Dit zijn ter herinnering de btw deadlines voor 2021 als je per kwartaal aangifte doet. Voor jaarlijkse btw-aangifte moet de aangifte en betaling voor 31 maart 2021 gedaan zijn.

Tijdvak - Je aangifte moet ingevuld zijn op:

  • 4e kwartaal 2020 - 31 januari 2021
  • 1e kwartaal 2021 - 30 april 2021
  • 2e kwartaal 2021 - 31 juli 2021
  • 3e kwartaal 2021 - 31 oktober 2021
  • 4e kwartaal 2021 - 31 januari 2022

Btw te laat of niet betaalt?

Lukt het niet om de btw binnen een maand te betalen of ben je per ongeluk te laat? Dan riskeer je een (forse) boete afhankelijk van de situatie. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen. Let goed op wanneer je de btw moet indienen en betalen!

Geschreven door Team Rompslomp

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.