Ons aanbod
14 juni 2024

Heb ik als zelfstandig ondernemer boekhoudsoftware nodig?

Beginnen als zzp'er is spannend. Je stort je vol passie op je werk, maar dan komt de administratie om de hoek kijken. Dat kan voelen als een wirwar van regeltjes en verplichtingen. Daar heb je met alle andere taken die op je bordje liggen geen tijd voor. Zeker als dat niet nodig is. Het goede nieuws? Er is een oplossing die dit alles overzichtelijk maakt: boekhoudsoftware. In dit artikel leggen we uit waarom werken met een boekhoudprogramma verstandig kan zijn.

Problemen door slechte boekhouding

Je boekhouding niet op orde hebben kan ernstige gevolgen hebben voor je bedrijf. Slechte boekhouding kan leiden tot fouten in je belastingaangifte. Dit kan boetes van de belastingdienst opleveren en ook tot een grondige controle leiden. Fouten in je financiële administratie kunnen ook geldproblemen veroorzaken. Hierdoor kun je mogelijk rekeningen of leveranciers niet op tijd betalen. Dit kan jouw reputatie en relaties met partners en leveranciers schaden. Bovendien, als je niet precies weet hoe je er financieel voor staat, kun je geen slimme beslissingen maken over hoe het beste je geld te investeren voor de groei van je bedrijf. 

Het grote geheim van een gestroomlijnde administratie is het kiezen van het juiste boekhoudprogramma. Dit programma doet veel meer dan je misschien denkt. Het is niet alleen een tool om je boekingen in te voeren, maar het is echt een partner in het managen van je financiën.

Het gebruik van boekhoudsoftware is dus geen luxe, maar belangrijk om je bedrijf goed te laten lopen én te laten groeien.

De voordelen van een boekhoudprogramma

Een goed boekhoudprogramma is begrijpelijk en intuïtief, waardoor je ook zonder veel voorkennis snel aan de slag kunt. Het is beschikbaar op zowel mobiel als desktop, wat je de vrijheid geeft om overal aan je administratie te werken. Met functies zoals een automatische bankkoppeling en makkelijk facturen maken, bespaar je veel tijd. Dit is tijd die je weer in je bedrijf kunt steken. Daarnaast staat veiligheid natuurlijk voorop. Je wilt dat je financiële gegevens goed beschermd zijn. En mocht je ergens niet uitkomen, dan is het belangrijk dat er een klantenservice klaarstaat om je te helpen.

Financieel inzicht

Boekhoudsoftware helpt ook direct bij het verhogen van je winstgevendheid. Hoe? Door inzicht te geven in financiële trends en patronen waarmee je sneller kunt inspelen op kansen of mogelijke problemen kunt aanpakken. Real-time rapportages en dashboards laten je zien waar je geld verdient en waar je mogelijk verlies lijdt. Zo kun je strategische aanpassingen maken, zoals prijzen aanpassen of kosten verminderen. Dit draagt meteen bij aan een beter financieel resultaat.

Hoe begin je met een boekhoudpakket?

  1. Eerst bepaal je wat jouw specifieke behoeften zijn. Ben je net gestart of groei je snel? Heb je specifieke eisen vanuit jouw branche?
  2. Vervolgens ga je op onderzoek uit. Er is een breed scala aan boekhoudsoftware beschikbaar, dus lees reviews, praat met collega-ondernemers en test verschillende programma's via gratis proefversies. 

Deze informatie helpt je in je zoektocht:

Kan het ook zonder software?

Ja dat kan. Is een professioneel boekhoudprogramma toch nog een stapje te ver voor je? Als je zelf handig bent met bijvoorbeeld Excel en wanneer je nog maar weinig facturen boekt, dan zijn deze gratis downloads wellicht een goede optie voor je om mee te beginnen. Als je geld wilt besparen, bieden veel programma’s ook vaak een gratis of goedkope starter versie aan. 

Probeer het een maand gratis uit

Wist je dat je Rompslomp een maand gratis en vrijblijvend kunt uitproberen? Zo ontdek je zelf of een boekhoudprogramma iets voor je is. Een maand lang kun je met het proefabonnement alle functies uitproberen. Lees hier hoe het proefabonnement precies werkt of meld je meteen aan om gratis te proberen.Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.