Boekhouden
12 juni 2024

Wat kost een online boekhoudpakket voor zzp'ers?

Ondernemen en administratie. Het is een onmisbaar duo. Je hebt een prachtig bedrijf opgezet en zonder een goed systeem wordt je administratie al snel een rommeltje. Gelukkig zijn er online boekhoudpakketten die je hierbij kunnen helpen. Maar wat kost nou zoiets? Laten we dat eens uitzoeken!

Gemiddelde kosten

Gemiddeld liggen de kosten voor een simpel online boekhoudpakket voor zzp'ers tussen de €7,00 en €30,00 per maand. Meer uitgebreide pakketten kosten rond de €60 per maand. Het is aan te raden om de behoeften van jou en je onderneming goed in kaart te brengen en op basis daarvan verschillende opties te vergelijken.

Welk pakket past bij jou?

De kosten van een online boekhoudpakket voor zzp'ers verschillen erg. Welk pakket het beste bij je past, ligt o.a. aan:  

  • Hoeveel facturen en boekingen je hebt per maand
  • De functionaliteiten die je nodig hebt 
  • Het aantal gebruikers dat je wilt toevoegen

Basispakketten die alleen de basis boekhoudkundige functies bevatten zoals facturatie, btw-aangifte en bankkoppelingen, zijn vaak goedkoper. Veel pakketten hebben zelfs gratis mogelijkheden waarbij je beperkt gebruik kan maken van het programma.

Uitgebreide pakketten kunnen functionaliteiten aanbieden zoals urenregistratie, projectmanagement en uitvoerige rapportagemogelijkheden. Systemen die gemakkelijk koppelen met andere software, zoals CRM-systemen of e-commerce platforms, zijn vaak duurder door de extra waarde die ze bieden.

Wat is het verschil tussen gratis en betaalde boekhoudpakketten?

Een gratis boekhoudpakket is aantrekkelijk als je als startende ondernemers kosten wilt besparen. Gratis pakketten bieden basisfunctionaliteiten zoals simpele facturatie en het bijhouden van in- en uitgaven. Hier heb je als starter meestal genoeg aan. De beperkingen van deze pakketten zijn vaak al snel duidelijk wanneer je bedrijf groeit. 

Betaalde pakketten bieden een meer complete oplossing. Deze pakketten hebben geen beperkingen op functionaliteiten, wat betekent dat je toegang hebt tot uitgebreide mogelijkheden zoals automatische btw-aangifte en uitgebreide rapportages. Daarnaast zijn ze schaalbaar en passen zich aan naarmate je bedrijf groeit.

Voor ondernemers met een sterk groeiend bedrijf, is een betaald boekhoudpakket een verstandige investering. Dit maakt je dagelijkse bedrijfsvoering makkelijker en sneller door de volledige functionaliteiten en de mogelijkheden tot automatisering. De rapportages zorgen er daarnaast voor dat je inzicht hebt in je financiën voor het maken van belangrijke zakelijke keuzes.

Extra kosten 

Bij het kiezen van een boekhoudpakket is het belangrijk om niet alleen naar de basisprijs te kijken. Er kunnen extra kosten zijn die de totale prijs flink kunnen opdrijven. Let op extra kosten voor: 

  1. Extra gebruikers: Veel boekhoudpakketten hebben een prijsstructuur die afhankelijk is van het aantal gebruikers. Als je team groeit, worden de kosten voor een account ook groter. 
  2. Add-ons en integraties: Sommige belangrijke functies zoals uitgebreide rapportage, urenregistratie of koppeling met andere software kunnen als add-ons worden aangeboden, wat extra kosten met zich meebrengt.
  3. Klantenservice: Let op of de klantenservice bij je boekhoudpakketten is inbegrepen.  Het kan zijn dat je extra moet betalen voor premium ondersteuning. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor een snellere reactietijd, uitgebreide hulp bij complexe problemen, of zelfs persoonlijke accountmanagers.

Probeer de pakketten uit!

De beste manier om te bepalen welk boekhoudpakket het beste bij je past, is door verschillende opties uit te proberen. Veel boekhoudpakketten bieden een gratis proefperiode aan. Maak hier gebruik van om te zien welke functionaliteiten voor jou belangrijk zijn en hoe gebruiksvriendelijk de pakketten zijn.

Door de pakketten zelf te testen, krijg je een beter beeld van welke oplossing het beste aansluit bij de behoeften van jouw onderneming. 

Tijdens de proefperiode kun je bijvoorbeeld de interface, klantenservice en specifieke functies uitproberen om een weloverwogen keuze te maken. Vergeet niet om tijdens de proefperiode te kijken hoe goed het pakket samenwerkt met de andere systemen die je gebruikt, zoals je bank of webshopkoppeling. 

Het kost je even wat tijd om verschillende pakketten uit te proberen, maar dan weet je tenminste wel zeker dat je het juiste programma kiest vóór dat je je hele administratie erin inricht! 

Boekhoudpakketten vergelijken?

Vind je het nog steeds lastig om te kiezen? We hebben de belangrijkste artikelen die je hierbij helpen op een rijtje gezet voor je:

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.