10 Eindejaarstips waar je echt wat aan hebt

Datum: Door: Patty Sjerps

Met de alltime kerst favorites Mariah Carey en Wham op de achtergrond is het alweer de laatste week van 2018. Traditioneel tijd voor eindejaarslijstjes goede voornemens en de beste wensen. Ook wij gaan mee in die traditie, althans… Wij geven je eindejaarstips waar je als zzp’er echt wat aan hebt. Van jaarafsluiting tot boekhouding op orde. Met als bonus: tips van collega zzp’ers inclusief hun goede voornemens.

Tip 1: Jaarafsluiting boekhouding

Kerstdiner achter de kiezen, einde van het ondernemersjaar is in zicht. Dat betekent ook dat je de jaarafsluiting in je boekhouding moet regelen. Wat moet je concreet doen?

  • Maak je boekhouding compleet. Verwerk alle gedane betalingen en ontvangsten tot en met 31 december in je boekhouding, zorg dat alle facturen geboekt zijn en dat je btw-aangifte van het laatste kwartaal is berekend.
  • Banksaldi controleren, om een sluitende boekhouding te hebben is het van belang dat het saldo van je zakelijke rekening overeenkomt met het saldo van je rekening bank op je balans. Is dit niet zo dan mis je waarschijnlijk iets in je boekhouding.
  • Afschrijvingen boeken, heb je dit in Rompslomp aangemaakt dan gaat dit gelukkig vanzelf.
  • Voorraadwaarde actualiseren; de waarde van je voorraadrekening in je boekhouding moet precies overeenkomen met de waarde van de voorraad zoals je deze op 31 december daadwerkelijk in bezit hebt.
  • Boekjaar blokkeren voor invoeren; wel zo handig zodat je straks niet per ongeluk boekingen maakt in het voorgaande boekjaar.
  • Maak een backup van al je gegevens. Ook als je gebruik maakt van een boekhoudprogramma, dan nog kan het slim zijn alles even te back-uppen.

Let op: controleer of alle verkoopfacturen van het boekjaar ook echt de factuurdatum van dat jaar hebben. Facturen die in het volgende jaar betaald worden, maar wel in het afgelopen boekjaar verstuurd zijn tellen gewoon mee met de omzet van het afgelopen boekjaar. Overigens moet je ook checken of alle inkoopfacturen zijn verwerkt. Die tellen namelijk mee voor het boekjaar van de factuurdatum en dus niet de betaaldatum. Bovendien is de jaarafsluiting een mooi moment om te checken of alle facturen aan de juiste omzetrekeningen zijn gekoppeld.

Tip 2: Check je urencriterium

Wil je gebruikmaken van ondernemersaftrekken, dan moet je voldoen aan het urencriterium. Haal je het criterium niet? Dan kun je wel gebruik maken van de ondernemersfaciliteit MKB-winstvrijstelling. Dit houdt in dat – ongeacht het behalen van het urencriterium – 14% van het winstinkomen vrijgesteld is van inkomstenbelasting.

Tip 3: Investeer op het nippertje

Heb je geïnvesteerd in je bedrijf, maar kom je net niet boven de € 2.301 uit? Investeer dan nu nog op het nippertje in bijvoorbeeld die nieuwe laptop, telefoon of tablet. Doe je dit voor 31 december dan kom je namelijk in aanmerking voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Wat is dan zo’n investering? De fiscus vindt dat een bedrijfsmiddel dat langer meegaat dan één jaar en dat meer dan € 450,- kost een investering voor je bedrijf is. Denk aan investeringen in apparatuur, laptops, printers, tablets. Auto’s vallen hier niet onder!

Tip 4: Denk aan je oude dag!

Nog een manier om de winst te drukken in 2018: maak aanspraak op de fiscale oudedagsreserve (FOR). Hiervoor moet je aan het urencriterium voldoen én aan het begin van het kalenderjaar nog niet de AOW-leeftijd hebben bereikt. Dan mag je een deel van de jaarwinst toevoegen aan de oudedagsreserve. Dit betekent concreet dat je dan een bepaald bedrag van de winst mag aftrekken. Deze toevoeging over een kalenderjaar is 9,44 % van de winst, met in 2018 een maximum van € 8.775. Hierover hoef je dus geen inkomstenbelasting te betalen. Maar let op: Met de FOR bouw je niets op. Ga je met pensioen gaat of stopt je onderneming, dan zul je moeten afrekenen met de Belastingdienst over de opgebouwde FOR.  

Tip 5: Overweeg een bv

Misschien is het oprichten van een bv aantrekkelijk voor jou. Het oprichten van een bv is tegenwoordig vrij eenvoudig, maatwerk is mogelijk en het storten van aandelenkapitaal heeft ook al jaren niet meer de minimumeis van € 18.000. Of het interessant is hangt af van  verschillende factoren, bijvoorbeeld de hoogte van het salaris wat je jezelf uitkeert. Het kan mogelijk belastingvoordeel voor je opleveren. Overweeg je een bv, neem dan contact op met een financieel expert.

Tip 6: Wees echt voorbereid: verhoging btw-tarief 6% naar 9%

Dit heb jij allang al gedaan… toch? Het nieuwe btw-tarief heeft impact op jouw administratie, de prijzen van goederen en diensten, de facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang. Offertes die je in 2018 nog maakt voor goederen of diensten die 2019 worden geleverd, moeten uitgaan van een btw-tarief van 9%. Moet jij nog goederen en diensten afnemen, doe dit dan zoveel mogelijk in 2018.

Tip 7: Zorg voor sluitende kilometeradministratie

Natuurlijk heb jij voor al je zakelijke ritten trouw de kilometeradministratie bijgehouden. Niet? Zorg er dan alsnog voor dat je kilometeradministratie sluitend is. Tip alvast voor 2019: leg de kilometerstand per 1 januari en 31 december van elk jaar vast, en registreer de zakelijke ritten. Per saldo heb jij dan jaarlijks inzicht in totale, zakelijke en dus ook privékilometers.

Het is noodzakelijk om te bepalen hoeveel zakelijke ritten je hebt gereden, en om te bepalen welk bedrag je mag aftrekken van de winst, à € 0,19 per zakelijke kilometer. Ook is het belangrijk omdat je deels de btw mag terugvorderen van de autokosten. Denk aan de btw van de brandstofkosten, onderhoud en reparatiekosten. Lees hier alles over in het artikel: Auto zakelijk of privé, maak de beste keuze.

Tip 8: Elektrisch rijden op de valreep

Altijd al elektrisch willen rijden. Op naar de autoboulevard! Schaf je nog voor het einde van 2018 een elektrische auto aan dan bedraagt de bijtelling voor elektrische auto’s 4% van de catalogusprijs. Met ingang van 2019 wordt de bijtelling beperkt tot de eerste € 50.000 van de catalogusprijs en geldt voor het meerdere de reguliere bijtelling van 22%. Dat is nogal een verschil!

Bovendien kom je in 2018 nog in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek (MIA). De MIA geldt voor (semi-) elektrische auto’s met een maximale CO2-uitstoot van 30 gr/km en is afhankelijk van de cataloguswaarde. Het maximale in aanmerking te nemen investeringsbedrag bedraagt € 35.000 c.q. € 50.000. Het aftrekpercentage bedraagt 27% c.q. 36%. Je komt in aanmerking voor de MIA als je de investering binnen 3 maanden na de investeringsverplichting meldt bij RVO.nl. Wil je een laadpaal voor de deur? Ook laadpalen met een aanschafwaarde boven de € 2.500 komen voor de MIA in aanmerking.

Tip 9: Bereken alvast hoeveel belasting je moet betalen

De aangifte inkomstenbelasting; hoe langer je ermee wacht, hoe groter de klus in je hoofd kan worden. Helemaal omdat je alweer met allemaal mooie nieuwe dingen bezig bent. Daarnaast is het natuurlijk handig om te weten hoeveel je aan belasting moet gaan betalen. Lees hier hoe je dit doet: inkomstenbelasting berekenen.

Tip 10: Werk je nog in Excel? Stap over naar een online ander boekhoudprogramma

Wil je overstappen naar een (ander) boekhoudprogramma? Het makkelijkst is om vanaf jouw nieuwe boekjaar over te stappen naar een ander boekhoudprogramma. In de meeste gevallen is dit dus per januari. Heb je een jaarrekening van het voorgaande jaar dan kun je je beginbalans heel eenvoudig in Rompslomp opstellen.

Tips van zzp’ers

Houd je zaken op orde

Ziv Amit is senior consultant, adviseur en projectmanager op het gebied beheer en onderhoud (Asset Management) van gebouwen en civiel technische infrastructuur. Zijn bedrijf AM4U bestaat sinds begin 2016. Zijn belangrijkste tip is: “Houd je zaken op orde. Dit betekent goed opletten op je kosten en bestedingen. Hierbij hoort vooral een goede urenregistratie en het op tijd boeken van diverse kosten. Ook belangrijk is facturen op tijd te sturen (en betaald krijgen…), zorg ervoor dat je je kosten in de factuur keurig onderbouwd. Vergeet ook niet je verplichtingen aan de Belastingdienst!”

Verhoging btw-tarief

Thijs Mansier startte zijn bedrijf Startistic Entertainment in 2016. Hij is uitvoerend artiest, doet artiestboekingen en evenementen organisatie. Zijn tip: “Mijn tip is om goed in de gaten te houden wanneer je vooruit factureert en je je net als ik in het lage btw-tarief begeeft, dat per 1 januari het btw-tarief 9% wordt. Voor alles wat nu wordt gefactureerd met een factuurdatum in 2019, moet het nieuwe tarief meegenomen worden. Dit is voor mij op dit moment een hot item als het gaat over mijn facturering. Rompslomp is al volledig ingericht op deze verandering.”     

Goede voornemens?

Ziv: “In 2019 wil ik gevarieerd blijven werken op diverse projecten voor verschillende opdrachtgevers. Wel voldoende tijd maken om enkele keren voor 1 week ergens op vakantie te gaan.”

Thijs: “Zakelijk ben ik net een aantal weken van deeltijd naar fulltime ondernemerschap gegaan. Mijn goede voornemen is dat ik die sprong die ik heb gewaagd waar ga maken. Dit heeft direct weerslag op mijn goede voornemen privé, door niet meer alle ballen tegelijk hoog te hoeven houden zal ik in 2019 een gezelliger mens zijn.”