Jaarafsluiting Wet- en regelgeving
7 december 2023

10 Eindejaarstips waar je echt wat aan hebt

Met de alltime kerst favorites Mariah Carey en Wham op de achtergrond is het alweer de laatste weken van het jaar. Traditioneel tijd voor eindejaarslijstjes goede voornemens en de beste wensen. Ook wij gaan mee in die traditie, althans… Wij geven je eindejaarstips waar je als zzp’er echt wat aan hebt. Van jaarafsluiting tot boekhouding op orde.

Tip 1: Jaarafsluiting boekhouding

Kerstdiner achter de kiezen, einde van het ondernemersjaar is in zicht. Dat betekent ook dat je de jaarafsluiting in je boekhouding moet regelen. Wat moet je concreet doen?

 • Maak je boekhouding compleet. Verwerk alle gedane betalingen en ontvangsten tot en met 31 december in je boekhouding, zorg dat alle facturen geboekt zijn en dat je btw-aangifte van het laatste kwartaal is berekend.
 • Banksaldi controleren. Om een sluitende boekhouding te hebben is het van belang dat het saldo van je zakelijke rekening overeenkomt met het saldo van je rekening bank op je balans. Is dit niet zo dan mis je waarschijnlijk iets in je boekhouding.
 • Afschrijvingen boeken. Omdat bedrijfsmiddelen meerdere jaren meegaan, mag je de kosten niet in één keer aftrekken van de opbrengsten. Het bedrijfsmiddel gaat een aantal jaar mee, en heeft dan nog een restwaarde. Het verschil tussen de aanschafprijs en de restwaarde gedeeld door het aantal jaar dat het bedrijfsmiddel meegaat is de afschrijving per jaar. Heb je dit in Rompslomp aangemaakt dan gaat dit gelukkig vanzelf.
 • Voorraadwaarde actualiseren. De waarde van je voorraadrekening in je boekhouding moet precies overeenkomen met de waarde van de voorraad zoals je deze op 31 december daadwerkelijk in bezit hebt.
 • Boekjaar blokkeren voor invoeren. Wel zo handig zodat je straks niet per ongeluk boekingen maakt in het voorgaande boekjaar.
 • Maak een backup van al je gegevens. Ook als je gebruik maakt van een boekhoudprogramma, dan nog kan het slim zijn alles even te back-uppen.

Let op: controleer of alle verkoopfacturen van het boekjaar ook echt de factuurdatum van dat jaar hebben. Facturen die in het volgende jaar betaald worden, maar wel in het afgelopen boekjaar verstuurd zijn tellen gewoon mee met de omzet van het afgelopen boekjaar. Overigens moet je ook checken of alle inkoopfacturen zijn verwerkt. Die tellen namelijk mee voor het boekjaar van de factuurdatum en dus niet de betaaldatum. Bovendien is de jaarafsluiting een mooi moment om te checken of alle facturen aan de juiste omzetrekeningen zijn gekoppeld.

Tip 2: Check je urencriterium

Wil je gebruikmaken van ondernemersaftrekken, dan moet je voldoen aan het urencriterium. Haal je het criterium niet? Dan kun je wel gebruik maken van de ondernemersfaciliteit MKB-winstvrijstelling. Dit houdt in dat – ongeacht het behalen van het urencriterium – 14% van het winstinkomen vrijgesteld is van inkomstenbelasting.

Tip 3: Investeer op het nippertje

Heb je geïnvesteerd in je bedrijf, maar kom je net niet boven de € 2.600 (2023) uit? Investeer dan nu nog op het nippertje. Doe je dit voor 31 december dan kom je namelijk in aanmerking voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Wat is dan zo’n investering? De fiscus vindt dat een bedrijfsmiddel dat langer meegaat dan één jaar en dat meer dan € 450,- kost een investering voor je bedrijf is. Denk aan investeringen in apparatuur, laptops, printers, tablets. Auto’s vallen hier niet onder!

Tip 4: Denk aan je oude dag! Misschien is dit het moment om extra in te leggen.

Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioenopbouw, wat anders is dan wanneer je in loondienst bent. Hier zijn wat dingen om over na te denken:

 • Start vroeg: Hoe eerder je begint met het opbouwen van je pensioen, hoe meer je kunt profiteren van het rente-op-rente effect.

 • Pensioenrekening: Overweeg een pensioenrekening (lijfrente) te openen. Hier kun je fiscaal voordelig geld op storten voor je pensioen.

 • Jaarruimte: Bereken je jaarruimte. Dit is het bedrag dat je jaarlijks belastingvrij mag storten voor je pensioen.

 • Zelf beleggen: Je kunt ervoor kiezen om zelf te beleggen voor je pensioen. Dit kan meer rendement opleveren, maar heeft ook risico's.

 • Pensioenproducten: Er zijn verschillende pensioenproducten beschikbaar specifiek voor zzp'ers. Vergelijk ze goed.

 • Advies inwinnen: Het kan verstandig zijn om financieel advies in te winnen, vooral als pensioenopbouw nieuw voor je is.

 • AOW: Vergeet niet dat je ook AOW opbouwt, wat een basisinkomen voorziet vanaf je AOW-leeftijd.

Door nu al na te denken over je pensioen, zorg je voor meer financiële zekerheid op je oude dag. Het is een belangrijk onderdeel van het zzp-zijn!

Tip 5: Overweeg een bv

Misschien is het oprichten van een bv aantrekkelijk voor jou. Het oprichten van een bv is tegenwoordig vrij eenvoudig, maatwerk is mogelijk en het storten van aandelenkapitaal heeft ook al jaren niet meer de minimumeis van € 18.000. Of het interessant is hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld de hoogte van het salaris wat je jezelf uitkeert. Het kan mogelijk belastingvoordeel voor je opleveren. Overweeg je een bv, neem dan contact op met een financieel expert.

Tip 6: Zorg voor sluitende kilometeradministratie

Natuurlijk heb jij voor al je zakelijke ritten trouw de kilometeradministratie bijgehouden. Niet? Zorg er dan alsnog voor dat je kilometeradministratie sluitend is. Tip alvast voor volgend jaar: leg de kilometerstand per 1 januari en 31 december van elk jaar vast, en registreer de zakelijke ritten. Per saldo heb jij dan jaarlijks inzicht in totale, zakelijke en dus ook privékilometers.

Het is noodzakelijk om te bepalen hoeveel zakelijke ritten je hebt gereden en om te bepalen welk bedrag je mag aftrekken van de winst, à € 0,21 (2023) per zakelijke kilometer. Ook is het belangrijk omdat je deels de btw mag terugvorderen van de autokosten. Denk aan de btw van de brandstofkosten, onderhoud en reparatiekosten. Lees hier alles over in het artikel: Auto zakelijk of privé, maak de beste keuze.

Wil je niet handmatig je kilometers bijhouden? De GPS-rittenregistratiesystemen van TrackJack kun je direct met je Rompslomp boekhouding koppelen!

Tip 7: Bereken alvast hoeveel belasting je moet betalen

De aangifte inkomstenbelasting; hoe langer je ermee wacht, hoe groter de klus in je hoofd kan worden. Helemaal omdat je alweer met allemaal mooie nieuwe dingen bezig bent. Daarnaast is het natuurlijk handig om te weten hoeveel je aan belasting moet gaan betalen. Lees hier hoe je dit doet: inkomstenbelasting berekenen.

Tip 8: Werk je nog in Excel? Stap over naar een online  boekhoudprogramma

Wil je overstappen naar een (ander) boekhoudprogramma? Het makkelijkst is om vanaf jouw nieuwe boekjaar over te stappen naar een ander boekhoudprogramma. In de meeste gevallen is dit dus per januari. Heb je een jaarrekening van het voorgaande jaar dan kun je je beginbalans heel eenvoudig in Rompslomp opstellen.

Tip 9: Netwerken

Het onderhouden van je netwerk kan cruciaal zijn voor het succes van je onderneming. Stuur je klanten en partners een bedankje of een kleine attentie aan het einde van het jaar om jullie relatie te versterken en je waardering te tonen!

Enkele ideeën voor het komende jaar om je netwerk te versterken: 

 • Netwerkevenementen: Bezoek netwerkevenementen, seminars of workshops die relevant zijn voor jouw vakgebied. Dit is een geweldige manier om nieuwe contacten te leggen en te leren van anderen.

 • Online netwerken: Maak optimaal gebruik van LinkedIn en andere sociale media. Deel je successen, vraag om advies, en reageer op posts van anderen.

 • Samenwerkingen: Kijk of je kunt samenwerken met andere zzp'ers of bedrijven. Dit kan je netwerk én je zichtbaarheid vergroten.

 • Lokale gemeenschap: Raak betrokken bij lokale ondernemersgroepen of gemeenschapsprojecten. Dit kan helpen bij het opbouwen van een sterk lokaal netwerk.

 • Mentor zoeken: Overweeg een mentor te vinden. Dit kan iemand zijn die meer ervaring heeft in jouw vakgebied en je kan helpen groeien.

 • Delen van kennis: Overweeg om je kennis te delen, bijvoorbeeld door het geven van lezingen, workshops of het schrijven van artikelen. Dit positioneert je als expert in je vakgebied.

 • Volg op: Na het ontmoeten van nieuwe contacten, is het belangrijk om op te volgen. Een eenvoudige e-mail of LinkedIn-bericht kan een lange weg gaan.

 • Netwerk onderhouden: Netwerken is geen eenmalige actie, maar een voortdurend proces. Investeer regelmatig tijd in het onderhouden van je netwerk.

 • Wees echt: Wees authentiek in je interacties. Mensen doen graag zaken met iemand die oprecht en betrouwbaar is.

Tip 10: Ontspanning!

Vergeet niet te ontspannen. Laad jezelf op voor een fris en succesvol nieuw jaar! Plan bewust vrije dagen of zelfs een vakantie. Zet je werktelefoon en e-mail uit om echt te kunnen ontspannen. Besteed tijd aan je hobby's of interesses. Of het nu gaat om sporten, schilderen, muziek maken of tuinieren, doe wat je blij maakt! En tot slot: neem tijd om te reflecteren op het afgelopen jaar. Wat ging goed? Wat kan beter? Reflectie helpt om met een frisse blik naar het nieuwe jaar te kijken.

Geschreven door de Rompslomp redactie

Kom erachter hoe Rompslomp werkt door het
vrijblijvend gratis uit te proberen.