31 januari 2025

5 tips om je online veiligheid als zzp’er direct te vergroten

Als zzp’er ben je vooral bezig met klanten, projecten en nieuwe opdrachten. Maar heb je weleens stilgestaan bij hoe veilig jouw bedrijf online is? Cybercriminelen richten zich juist steeds vaker op kleine ondernemers omdat die vaak minder goed beveiligd zijn. Dat kan leiden tot grote problemen, zoals datalekken, reputatieschade of financiële verliezen. Roos Dijkxhoorn van PuraSec, een expert op het gebied van security, deelt haar tips en adviezen voor een betere beveiliging. 

Bescherm je belangrijkste gegevens

Begin bij de basis: welke gegevens en systemen zijn het belangrijkst voor jouw bedrijf? Denk aan je boekhouding, klantinformatie of andere gevoelige data. Vraag jezelf af: wat kan ik echt niet kwijt? Dit zijn je ‘kroonjuwelen’. Zorg ervoor dat deze onderdelen goed beveiligd zijn. Begin klein, maar kies de belangrijkste zaken om mee te starten. Maak bijvoorbeeld een risicoanalyse om te bepalen waar jouw zwakke punten zitten. Dit geeft inzicht en helpt om gericht actie te ondernemen.

Sterke wachtwoorden zijn belangrijk

Veel mensen gebruiken simpele wachtwoorden of hergebruiken ze op meerdere plekken. Dit is een groot risico. Kies wachtwoorden van minimaal 15 tekens en gebruik een combinatie van woorden of een zin. Hier lees je aan welke (strengere) eisen het wachtwoord van je  Rompslomp-account moet voldoen.

Heb je moeite om je wachtwoorden te onthouden? Gebruik dan een wachtwoordmanager. Daarmee maak je sterke wachtwoorden zonder dat je ze zelf hoeft te onthouden. Zo ben je beter beveiligd zonder extra stress. Zorg ook dat je voor cruciale systemen, zoals je boekhoudprogramma, nooit hetzelfde wachtwoord gebruikt als voor minder belangrijke accounts.

Hier lees je meer over het gevaar van zwakke wachtwoorden en hoe je dit voorkomt.

Voeg een extra beveiligingslaag toe

Met two-factor authentication voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je accounts. Naast je wachtwoord moet je ook een code invoeren die je via een app of sms ontvangt. Dit maakt het voor hackers veel moeilijker om toegang te krijgen, zelfs als je wachtwoord is gelekt. Veel software biedt deze optie aan, en het instellen kost slechts een paar minuten. Maak er een gewoonte van om 2FA overal in te schakelen waar dit mogelijk is.

Hier lees je meer over Tweestapsverificatie instellen voor jouw Rompslomp account.

Updates zijn je beste vriend

Die vervelende update-meldingen zijn er niet voor niets. Updates dichten vaak beveiligingslekken die criminelen proberen te misbruiken. Stel automatische updates in waar mogelijk, zodat je altijd de nieuwste, meest veilige versie gebruikt. Zo voorkom je dat je onnodig risico loopt. Denk hierbij ook aan software van derden, zoals boekhoudpakketten of webapplicaties die je gebruikt. Zorg dat je regelmatig controleert of je alles up-to-date hebt.

Let op phishing en verdachte verzoeken

Phishing is een veelgebruikte methode waarbij criminelen je proberen te misleiden om gegevens te delen of geld over te maken. Krijg je een e-mail of bericht met een spoedverzoek? Controleer het eerst, bijvoorbeeld door de afzender te bellen of op een andere manier te verifiëren. Vertrouw je het niet? Klik dan nergens op. 

Een handige vuistregel: als iets te mooi lijkt om waar te zijn of urgentie uitstraalt, wees extra alert. Vergeet niet dat phishing ook via sms of telefoontjes kan gebeuren.

Bescherm jij jezelf al goed?

Als je vermoedt dat je gehackt bent, blijf dan rustig. Verander je wachtwoorden vanaf een ander apparaat, neem contact op met leveranciers van je software en informeer eventueel je klanten. Wees eerlijk over wat er gebeurd is; dit helpt om vertrouwen te behouden. Stel een plan op voor hoe je omgaat met cyberincidenten, zodat je weet welke stappen je direct moet nemen. Dit geeft rust in een stressvolle situatie.

Cyberveiligheid hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door een paar eenvoudige stappen te zetten, kun je jouw bedrijf beschermen tegen de meest voorkomende risico’s. Begin vandaag nog, want een goed beveiligde onderneming is de basis voor jouw succes als zzp’er!

Lees hier meer over hoe je het hacken van je boekhouding kunt voorkomen.

Tamara Jonkers
Geschreven door Tamara Jonkers