4 manieren waarop een bankkoppeling je administratie makkelijker maakt
Wil je tijd besparen op het verwerken van transacties en het indienen van je btw-aangifte? En wil je handmatige fouten in je administratie voorkomen? Dan is het koppelen van je bankrekening met je boekhoudpakket een goede stap. In dit blogartikel bespreken we vier manieren waarop een bankkoppeling je boekhouding makkelijker maakt. Maar ook wat mogelijke nadelen zijn, zodat je een goed doordachte keuze kunt maken.

1. Je transacties worden automatisch in je boekhoudpakket geplaatst
Met een bankkoppeling worden je banktransacties automatisch in je boekhoudsoftware gezet. Hierdoor weet je zeker dat je transacties altijd kloppen. Ook hoef je je inkomsten en uitgaven nooit meer handmatig in je boekhouding te verwerken.Wat je nog wel zelf moet doen, is de transacties op de juiste categorie boeken en aan de juiste factuur koppelen. Dit kost gelukkig niet veel tijd, want de meeste boekhoudpakketten geven hier automatisch suggesties voor. Wanneer een transactiebedrag bijvoorbeeld exact overeenkomt met het bedrag op een inkoopfactuur, bieden veel boekhoudpakketten, waaronder Rompslomp, aan om deze te koppelen.
Veel boekhoudpakketten herkennen bovendien op welke posten je een transactie kunt boeken. Stel dat je een verzekering hebt bij Interpolis, dan geeft je boekhoudpakket automatisch de suggestie om de transactie te boeken onder verzekeringskosten. En datzelfde geldt voor bijvoorbeeld terugkerende abonnementskosten en privé-opnames.
2. Je financiële cijfers zijn altijd up-to-date (waardoor je grip houdt op je cashflow)
Veel zzp’ers doen wekelijks of zelfs dagelijks inkopen voor hun werk. Denk bijvoorbeeld aan webshopeigenaren en bouwvakkers. Heb jij ook regelmatig inkopen voor je werk? Dan weet je hoe belangrijk het is om grip te houden op je cashflow. Je wilt zeker weten dat je voldoende geld op je rekening hebt om je inkoopkosten te betalen.
Een bankkoppeling helpt je hierbij. Je hebt hierdoor altijd actueel inzicht in je cashflow. Dit voorkomt dat je onverwachts in het rood komt te staan of tijdelijk je rekeningen niet kunt betalen. Prettig voor jezelf, maar ook voor je partners en leveranciers, want je komt niet voor onaangename verrassingen te staan.
3. Je btw-aangifte is met een klik op de knop geregeld
Dankzij een bankkoppeling worden je transacties na een handmatige check in je administratie verwerkt. Wanneer het tijd is voor je btw-aangifte, hoef je niet meer zelf te berekenen hoeveel btw je moet afdragen. Ook hoef je transacties niet handmatig in te voeren om de cijfers kloppend te maken.
Wil je je btw-aangifte nog sneller doen? Machtig je boekhoudpakket dan om de btw-aangifte voor jou in te dienen. Je doet je aangifte dan letterlijk met één klik op de knop. Heb je dit nog niet geregeld? Check de helpdesk van je boekhoudsoftware en ga hiermee aan de slag. Het bespaart je elk kwartaal een hoop tijd.
Let wel goed op: als je diensten of producten aan het buitenland levert, moet je naast het indienen van je btw-aangifte ook een ICP-opgaaf invullen. Dit kan niet via een machtiging, dus dit moet je echt handmatig doen via de website van de Belastingdienst.
Tijd besparen op je btw-aangifte?
Ontdek de voordelen van Rompslomp4. Het risico op administratieve fouten is een stuk kleiner
Een van de grootste voordelen van een bankkoppeling is dat je minder fouten maakt. Wanneer je transacties handmatig invoert, zit een fout in een klein hoekje. Denk aan een dubbele boeking, een cijfertje te weinig of een overgeslagen transactie. Met een bankkoppeling voorkom je deze fouten, omdat je dit proces automatiseert.
Heeft een bankkoppeling ook nadelen?
Je weet nu wat de voordelen zijn van een bankkoppeling. Maar er zijn ook nadelen waar je rekening mee moet houden:
- Storingen en updates: Soms werkt de koppeling tijdelijk niet door een technische storing of update, waardoor je geen toegang hebt tot je banktransacties. Je moet dan alsnog handmatig inloggen in je bankomgeving om je transacties te zien.
- Kosten: Sommige boekhoudpakketten rekenen extra kosten voor een bankkoppeling. Voor zzp'ers met een klein budget kan dat nadelig zijn. Daarnaast rekenen banken soms een maandelijks bedrag om je bankrekening te koppelen. Dit gaat vaak om een klein bedrag, maar het zijn toch weer extra kosten.
- Problemen met koppelingen: Je kunt de pech hebben dat je boekhoudpakket geen koppeling ondersteunt met je bank. Een koppeling is daardoor alleen mogelijk als je ofwel een andere bank kiest, ofwel een ander boekhoudpakket. Wil je daar meer over weten? Lees dan onze tips om zorgeloos over te stappen naar een ander boekhoudpakket.
Welke bankkoppelingen zijn er beschikbaar?
Welke bankkoppelingen beschikbaar zijn, hangt af van het boekhoudpakket waarmee je werkt. Je hebt vaak keuze uit twee soorten koppelingen: een premium-bankkoppeling en een PSD2-bankkoppeling:
- Een PDS2-koppeling is gratis, maar moet elke 180 dagen opnieuw worden geactiveerd met tweestapsverificatie. Dit biedt extra veiligheid ten opzichte van een premium-koppeling. Het nadeel is wel dat je regelmatig opnieuw moet inloggen om je administratie up-to-date te houden.
- Een premium-koppeling kost je doorgaans een klein bedrag per maand (dit verschilt per bank), maar je hoeft het slechts eenmaal in te stellen en dus niet steeds opnieuw te activeren. Meer gebruiksgemak dus, maar het is daardoor ook iets minder strikt beveiligd dan een PDS2-koppeling. (Dat wil overigens niet zeggen dat een premium-koppeling daadwerkelijk onveilig is, want banken hebben hier strenge regels voor.)
Bij Rompslomp werken we ook met bankkoppelingen. Je kunt onder meer Rabobank, ABN Amro en Bunq aan ons boekhoudpakket koppelen. Bekijk voor meer informatie onze pagina met veelgestelde vragen over de bankkoppeling.
Veelgestelde vragen over bankkoppelingen
Bekijk alle vragen en antwoorden
Heb jij al een bankkoppeling met je boekhoudsysteem?
Een bankkoppeling bespaart tijd, verkleint de kans op fouten en biedt meer grip op je cashflow. Daar staat tegenover dat je hier vaak een maandelijks bedrag voor neertelt en dat er een klein risico is dat je gegevens lekken door bijvoorbeeld een cyberaanval of een fout. Twijfel je of een bankkoppeling bij jouw jouw bedrijf past? Lees dan ons blogartikel over de 5 nadelen van boekhouden zonder bankkoppeling om de voor-en nadelen nog eens goed op een rijtje te zetten.

Misschien vind je dit ook interessant ...
Kan ik mijn bank koppelen met Rompslomp?
Wat zijn de voordelen van een bankkoppeling met Rompslomp? Een bankkoppeling biedt meerdere voordelen voor jou als zzp’er, bijvoorbeeld: Je bespaart tijd - Transacties worden automatisch geïmporteerd, waardoor je geen tijd meer kwijt bent aan ...
Kun je btw terugvragen als je producten in het buitenland koopt?
Of je nu een whiteboard bestelt bij een Chinese webshop of Franse kazen importeert: je hebt altijd te maken met btw. Die btw staat meestal niet op je factuur, maar ben je wel verschuldigd. Hoe je de btw betaalt én terugvraagt hangt af van waar je de ...