Ken jij de voordelen van onze bankkoppeling?
Met een directe bankkoppeling wordt Rompslomp rechtstreeks verbonden met de systemen van je bank. Bankmutaties worden dagelijks automatisch gesynchroniseerd en in je boekhouding gezet. Rompslomp herkent deze transacties en zet ze klaar om verder te worden verwerkt. Zo beschik je altijd over up-to-date financiële gegevens en zie je hoe je onderneming er echt voor staat.
Wat onze klanten over de bankkoppeling willen weten:
- Wat zijn de voordelen van een directe bankkoppeling?
- Hoe veilig is een directe bankkoppeling?
- Welke bankkoppelingen biedt Rompslomp?
- Hoe stel ik de bankkoppeling in?
- Wat voor soorten bankkoppelingen zijn er?
- Koppelen met bunq en Triodos
- Koppelen met ABN AMRO, ASN, ING Bank, Knab, Rabobank, RegioBank, SNS en Van Lanschot
- Hoe vaak ontvang ik banktransacties met een bankkoppeling?
- Wat moet ik doen om de bankkoppeling te kunnen gebruiken?
- Welk Rompslomp-pakket heb ik nodig voor een bankkoppeling?
- Hoeveel bankkoppelingen kan ik maken en kan ik extra bankkoppelingen toevoegen?
- Hoe lees ik oudere banktransacties van voor de koppeling in?
- Kan ik mijn bankkoppeling vanaf een ander boekhoudpakket meenemen naar Rompslomp?
- Hoe kan ik stoppen met de directe bankkoppeling?
- Ik heb een andere vraag over de bankkoppeling
Wat zijn de voordelen van een directe bankkoppeling?
Zonder bankkoppeling moet je bankafschriften handmatig downloaden en importeren in je boekhouding. Dit kost veel tijd en verhoogt ook het risico op fouten. Met een bankkoppeling kun je deze tijd besteden aan wat echt belangrijk is: het laten groeien van je bedrijf.
Je bespaart als ondernemer veel tijd door gebruik te maken van een bankkoppeling. Niet alleen doordat banktransacties niet meer handmatig ingevoerd moeten worden. Ook omdat deze transacties automatisch door Rompslomp worden geanalyseerd en hier een boekingsvoorstel voor wordt gedaan. Maak je vaker dezelfde boeking of is een bedrag 1-op-1 aan een factuur te koppelen? Dan wordt er een auto-inboek-voorstel gedaan. Met één druk op de knop wordt de betaling ingeboekt.
Hoe veilig is een directe bankkoppeling?
Bankkoppelingen maken gebruik van strenge beveiligingsmaatregelen. Zo worden financiële gegevens via versleutelde verbindingen veilig overgedragen van je bank naar je boekhoudpakket. Weet iemand toch deze gegevens te onderscheppen, dan kunnen ze niet worden gelezen zonder de juiste sleutels. Bovendien moet je je bij het maken van een bankkoppeling altijd aanmelden bij zowel je bank als je boekhoudpakket. Op die manier hebben alleen geautoriseerde personen toegang tot je financiële gegevens.
Hoe stel ik de bankkoppeling in?
Rompslomp is onderdeel van de Visma groep. We maken daarom voor het maken van de bankkoppelingen gebruik van de Visma bankkoppeling.
De bankkoppeling stel je als volgt in.
- Activeer eerst de add-on in Rompslomp.
- Ga naar instellingen en kies voor de Visma bankkoppeling.
- Klik op de groene knop "Rekening(en) koppelen met Visma”.
Je wordt nu doorgestuurd naar de omgeving van de Visma bankkoppeling. Loop deze stappen door. Visma stuurt je door naar de omgeving van jouw bank. Hier dien je toestemming te geven om met Visma te koppelen. In dit supportartikel lees je meer over het instellen van de bankkoppeling bij Rompslomp.
Wat voor soorten bankkoppelingen zijn er?
Er zijn bij Rompslomp twee soorten bankkoppelingen: de PSD2 bankkoppeling en de premium bankkoppeling.
- PSD2 is een Europese regel die banken verplicht om gegevens te delen met externe partijen zoals apps of bedrijven. Hier moeten klanten dan wel toestemming voor geven. Bij Rompslomp zijn de koppelingen met ABN AMRO, ASN, ING Bank, Knab, Rabobank, RegioBank, SNS en Van Lanschot PSD2 koppelingen.
- Een premium bankkoppeling verbindt je boekhoudprogramma met je bankrekening. Hierdoor worden transacties automatisch en veilig overgezet. Premium koppelingen hebben vaak extra functies, zoals real-time updates en extra beveiliging, om je financiële beheer te verbeteren. De koppelingen die je bij Rompslomp kunt maken met bunq en Triodos zijn premium bankkoppelingen.
De koppeling met bunq en Triodos
Een koppeling met een van deze banken zorgt dat je dagelijks banktransacties ontvangt. Er zijn geen verschillen meer tussen de bank en je boekhouding. Rompslomp voorkomt automatisch het verwerken van handmatige boeking op dit rekeningnummer. Zo ontstaan er geen verschillen en wordt de bankkoppeling niet automatisch verbroken.
Je hoeft een premium bankkoppeling maar één keer te activeren. De koppeling blijft actief totdat je deze zelf stopt. Wel kunnen banken zelf nog kosten berekenen voor een bankkoppeling. Hier heeft Rompslomp geen invloed op.
Per bank verschilt de wachttijd na aanmelding van de koppeling. Ook verschilt het aanleveren van de eerste transacties en daaropvolgende transacties.
De koppeling met ABN AMRO, ASN, ING Bank, Knab, Rabobank, RegioBank, SNS en Van Lanschot
Een bankkoppeling met een van deze banken is een zogenaamde PSD2-koppeling. Hiermee ontvang je 4 keer per dag banktransacties. Na het afronden van de aanmelding is de bankkoppeling direct actief. Het duurt gemiddeld 2 uur voor de eerste transacties verschijnen.
Een PSD2 bankkoppeling moet elke 180 dagen opnieuw worden geactiveerd. Banken mogen voor deze koppeling geen extra kosten in rekening brengen.
Let op: Het is bij deze bankkoppelingen mogelijk om na activatie handmatige boekingen te blijven doen. Hierdoor kunnen er echter na synchronisatie met je bankkoppeling saldoverschillen ontstaan. Wij raden dit dan ook af.
Hoe vaak ontvang ik banktransacties met een bankkoppeling?
Het verschilt per bank hoe vaak bankafschriften worden aangeleverd. Het is niet mogelijk om zelf aan te geven hoe vaak je banktransacties wilt ontvangen.
- Triodos levert banktransacties 1 keer per dag aan
- ABN AMRO, ASN, bunq, ING Bank, Knab, Rabobank, Regiobank, SNS en Van Lanschot leveren banktransacties 4 keer per dag aan.
Welk Rompslomp-pakket heb ik nodig voor een bankkoppeling?
Om gebruik te kunnen maken van een bankkoppeling heb je een Rompslomp Professional of Master pakket nodig. Bij Puur Factuur en het Gratis pakket kun je geen gebruikmaken van een bankkoppeling.
Hier vergelijk je eenvoudig alle functies van onze pakketten.
Wat moet ik doen om de bankkoppeling in Rompslomp te kunnen gebruiken?
Bij het Professional pakket en het Master pakket kun je gebruikmaken van de directe bankkoppeling. Hiervoor moet je wel eerst de add-on activeren. De automatische bankkoppeling en andere add-ons activeer je door bij Rompslomp in te loggen en vervolgens naar 'Instellingen' te gaan.
Let op: banken kunnen zelf nog kosten berekenen voor een bankkoppeling. Hier heeft Rompslomp geen invloed op.
Hoeveel bankkoppelingen kan ik maken en kan ik extra bankkoppelingen toevoegen?
- Bij het Professional pakket kun je standaard met 1 rekening koppelen. Je sluit de bankkoppeling per rekening af. Wil je meer dan 1 rekening koppelen? Dan betaal je daarvoor €3,- per extra rekening per maand, naast de kosten voor je boekhoudpakket.
Let op: banken kunnen zelf nog kosten berekenen voor een bankkoppeling. Hier heeft Rompslomp geen invloed op. - Bij het Master pakket kun je standaard met 5 rekeningen koppelen. Je sluit de bankkoppeling per rekening af. Wil je meer dan 5 rekeningen koppelen? Dan betaal je daarvoor €3,- per extra rekening per maand, naast de kosten voor je boekhoudpakket.
Let op: banken kunnen zelf nog kosten berekenen voor een bankkoppeling. Hier heeft Rompslomp geen invloed op.
Hoe lees ik oudere banktransacties van voor de koppeling in?
Wanneer je de bankkoppeling instelt, worden de transacties vanaf het moment van activatie ingeladen. Transacties van voor het instellen van de koppeling worden niet automatisch geladen. Dit kun je oplossen door bankmutaties via een bestand te importeren.
Let daarbij goed op dat je géén overlappende periode selecteert. In dit supportartikel over het importeren van een MT940/CAMT.053 bestand leggen we precies uit hoe je historische transacties kunt laden.
Ik stap over vanaf een ander boekhoudpakket. Kan ik mijn bankkoppeling meenemen naar Rompslomp?
Maak je momenteel gebruik van een ander boekhoudpakket en wil je overstappen naar Rompslomp? Dan is het verstandig om je oude bankkoppeling eerst op te zeggen. Zodra je bent overgestapt naar Rompslomp, vraag je eenvoudig per rekening die je wilt koppelen een nieuwe bankkoppeling aan.
In dit supportartikel lees je meer over het instellen van de bankkoppeling bij Rompslomp.
Hoe kan ik stoppen met de directe bankkoppeling?
Wil je de bankkoppeling opzeggen? Kijk eerst of de bankkoppeling bij je Rompslomp pakket is inbegrepen of dat het om een extra bankkoppeling gaat. Bij Rompslomp Professional kun je standaard koppelen met 1 bankrekening. Bij Rompslomp Master is de bankkoppeling met 5 rekeningen inbegrepen.
Een bij je pakket inbegrepen add-on kun je eenvoudig zelf deactiveren. Rekent je bank ook kosten voor de koppeling? Vergeet dit dan ook daar niet op te zeggen! Na opzegging is het direct weer mogelijk om handmatige boekingen te doen.
Wil je een bankkoppeling opzeggen waarvoor je naast je maandelijkse abonnementskosten extra betaalt? Dan kun je de add-on eenvoudig zelf deactiveren. De add-on wordt na het deactiveren stopgezet na het aflopen van je huidige abonnementsperiode. Rekent je bank ook kosten voor de koppeling? Vergeet dit dan ook daar niet op te zeggen om onnodige kosten te voorkomen.
Ik heb een andere vraag over de bankkoppeling.
Onze chatbot Robin heeft veel antwoorden. Je vindt Robin rechtsonder op de pagina’s van onze website.
Hieronder hebben we de meestgestelde vragen (en bijbehorende antwoorden!) over de bankkoppeling voor je op een rij gezet.