Automatische bankkoppeling instellen

Geschreven:

Wil je automatisch al je banktransacties in je betalingen overzicht importeren? Je kunt je bank (automatische bankkoppeling) koppelen met Rompslomp via onze partner Ponto.

Ponto samenwerking

Rompslomp werkt samen met Ponto om jouw bankrekening te kunnen koppelen. Ponto is een oplossing van het Belgische bedrijf: Isabel Group NV, zij hebben de benodigde PSD2 licentie. Ponto zorgt ervoor dat jij jouw rekening(en) met tools als Rompslomp kunt koppelen. Ponto ondersteunt bijna alle Nederlandse banken:

 • Rabobank
 • ING
 • ABN Amro
 • Triodos Bank
 • SNS Bank
 • KNAB
 • ASN Bank
 • Regiobank
 • Bunq

Hoe stel je de bankkoppeling in?

Om een bankkoppeling te maken moet je eerst een Ponto account aanmaken. Zorg ervoor dat je de volgende zaken binnen handbereik hebt als je de bankkoppeling gaat instellen:

 • Een bankrekening van een bank die gekoppeld kan worden.
 • Tweestapsverificatie-app, zoals Google authenticator
 • Je login gegevens / reader van je bank

Om de bankkoppeling in te stellen doorloop je 4 stappen die we hieronder uitgebreid met je zullen doornemen.

 1. Een Ponto account aanmaken
 2. Je bankrekening in Ponto toevoegen
 3. Rompslomp koppelen met Ponto
 4. Je begintransactie instellen en synchroniseren

Bekijk hieronder onze video tutorial waarin we laten zien hoe je je bankkoppeling instelt:

1. Maak een Ponto account

Ga naar https://dashboard.myponto.com/sign-up om een Ponto account aan te maken. Vul alle benodigde informatie in en een sterk wachtwoord.

Ponto account aanmaken

Er wordt gevraagd om een e-mailverificatie. Je ontvangt een e-mail van Ponto in jouw mailbox. Via deze e-mail kan je jouw Ponto account verifiëren. Je wordt direct weer teruggeleid naar Ponto.

Jouw Ponto account moet worden beveiligd met tweestapsverificatie. Gebruik hiervoor een authenticator app (zoals Google Authenticator) of een bevestiging per SMS.

2. Voeg je bankrekening in Ponto toe

Klik op het tabje ‘Bankrekeningen’ en ‘Live’ (Sandbox is een testmodus). Klik hier op ‘Bankrekening toevoegen’.

Bankrekening toevoegen

Kies vervolgens het land en de gewenste bank.

Bank kiezen

Als je op volgende klikt, opent er een scherm waarin Isabel NV (moeder maatschappij van Ponto) toestemming vraagt om connectie te maken met jouw bank. Klik op ‘Ik geef toestemming aan Ponto’. Vervolgens word je doorgestuurd naar de bankomgeving van jouw bank. Volg hier de aangegeven stappen om de connectie te maken.

Als de connectie is gelukt word je teruggestuurd naar Ponto met de melding: Jouw bankrekening is toegevoegd! Als je nu onder ‘bankrekeningen kijkt, zie je jouw rekening(en) erbij staan.

Bankrekeningen

3. Koppel Rompslomp met Ponto

Ga in Rompslomp naar Instellingen > Bankkoppelingen en klik hier op ‘Koppelen met Ponto’. Je wordt nu automatisch doorgestuurd naar Ponto, waar gevraagd wordt om in te loggen.

Koppelen met Ponto

Je krijgt een scherm te zien ‘Rompslomp.nl B.V. wil toegang krijgen tot:’ Vink hier de bankrekening(en) aan die je zojuist in je Ponto account hebt toegevoegd. Klik op ‘Bevestigen’.

Rompslomp Toegang

Je wordt teruggestuurd naar Rompslomp. Ponto is nu succesvol gekoppeld en de rekening die je hebt aangevinkt is nu als ongekoppelde rekening toegevoegd in Rompslomp.

4. Kies de te matchen rekening in Rompslomp

De geïmporteerde bankrekening moet nu nog gekoppeld worden met een liquide middelen rekening op je balans in Rompslomp.

LET OP! Je betaalt €5,75 per maand per geautoriseerde rekening. Voorkom onnodige kosten door de autorisatie van bankrekeningen in te trekken die je niet van plant bent om te koppelen.

 • Klik bij de rekening die je wilt koppelen op ‘koppelen’.
 • Kies hier de balansrekening waar je de betreffende rekening aan wilt hangen. Klik op ‘Opslaan.

Balansrekening selecteren

5. Kies de juiste begintransactie

Om vanaf de juiste transactie te beginnen met synchroniseren, worden nu de laatste transacties van jouw bankrekening ingeladen.

Je ziet hier de datum, beschrijving, bedrag en saldo. Als Rompslomp een match vindt in het banksaldo (Tussen de rekening op je balans en je daadwerkelijke bankrekening) dan wordt deze groen gemarkeerd.

Begintransactie

Zie je geen groene optie? Dan hebben we geen match gevonden in saldi. Je moet er dan eerst voor zorgen dat je liquide middelen rekening in Rompslomp gelijk loopt met die van je bank. Lees hier meer over hoe je een mogelijk verschil kunt oplossen. Een andere optie is om een correctieboeking te maken, zodat je saldo klopt: Saldo correctieboeking maken.

 • Kies dan de juiste transactie die matched met jouw saldo in Rompslomp. (dit is waarschijnlijk de laatste bankmutatie die je hebt verwerkt in Rompslomp). Klik op ‘Kiezen’

 • Koppeling gelukt, synchronisatie wordt gestart!

Koppeling gelukt

Als je nu opnieuw naar de Instellingen > Bankkoppeling gaat in Rompslomp, zie je hier een overzicht van de gekoppelde bankrekeningen en de status van de koppeling met Ponto

Gekoppelde rekeningen

6. Synchroniseren en inboeken van betalingen.

Als je nu naar het scherm ‘Betalingen’ gaat, worden hier automatisch je nieuwste transacties ingeladen. Standaard gebeurd dit elke 2 uur maar je kunt ook (max 1 x per half uur) handmatig synchroniseren.

Transacties in betalingen

Vanuit dit scherm kan je eenvoudig betalingen inboeken. Een bankmutatie handmatig importeren is dus niet meer nodig.

Wil je de automatische syncronisatie uitzetten? Dat kan. Je gaat hiervoor naar instellingen > Bankkoppeling en klikt dan rechts van de gekoppelde rekening op de dropdown button en kiest voor 'Automatisch synchroniseren uitschakelen'.

Automatisch synchroniseren onderbreken