SEPA-incasso-batch aanmaken & verwerken

Geschreven: 

Als je eenmaal een periodieke factuur hebt ingesteld en er worden facturen gegenereerd die mee moeten met een SEPA-incasso-batch dan moet je deze batch natuurlijk nog uit laten voren bij je bank of SEPA-betaalprovider.

SEPA-incasso-batch aanmaken

Als je via het menu naar 'SEPA-incasso' gaat dan zie je daar 2 tabjes. Een met aangemaakte batches en een met nog aan te maken batches.

In de tab nog aan te maken batches zul je voor elke SEPA-termijn zien hoeveel facturen er in deze batch vallen en wat het te incasseren bedrag hierin is. Je kunt op het aantal facturen doorklikken om te zien welke facturen er precies in deze batch zitten.
Als je op de knop 'Maak batch aan' klikt dan zal de batch gegenereerd worden, het is daarna niet meer mogelijk om nieuwe facturen toe te voegen aan deze batch dus we raden aan om te wachten tot alle facturen van je ingestelde periode gegenereerd zijn zodat je alles in een keer kunt verwerken.

SEPA-batches

Let op: Het is wettelijk verplicht om een incasso altijd 14 dagen van tevoren aan te kondigen. Daarom worden alle facturen die bijvoorbeeld in de incasso van 1 januari mee moeten tot half december in die batch gestopt. Je kunt in dit geval dus half december al de batch downloaden en naar je bank opsturen. Het bedrag wordt dan op 1 januari afgeschreven.

Upload de batch naar je bank

Je dient een SEPA-contract te hebben bij je bank of andere betaalprovider. Als je deze hebt krijg je ook de mogelijkheid om in de online omgeving van je bank een SEPA-incasso bestand te uploaden. Vanuit Rompslomp kun je dit een standaard SEPA PAIN bestand downloaden die bij alle grootbanken in Nederland toepasbaar is.

Markeer batch als geüpload

Nadat je je batch hebt aangemaakt, gedownload en geüpload hebt naar je bank kun je dit in Rompslomp aangeven via de button 'Markeer als geūpload'. Op die manier krijg je een makkelijk overzicht met welke batches je al wel en niet geüpload hebt naar je bank.

Markeer batch als geüpload

De volgende stap is het inboeken van de uitbetaling. Lees hier hoe je de uitbetaling van de automatische incasso inboekt en verwerkt