Wat is bijtelling?

Geschreven: 

In dit artikel

Als ondernemer kun je ervoor kiezen om een auto op de zaak te zetten. Wanneer je deze auto ook privé gebruikt, dan moet je bijtelling betalen. De Belastingdienst ziet dit privé voordeel namelijk als een vorm van inkomen. Als je minder dan 500 kilometer in een kalenderjaar privé rijdt met de auto, dan hoef je geen bijtelling te betalen.

Bijtelling is een bedrag dat bij je inkomen wordt opgeteld en waarover je belasting moet betalen. Als zzp’er verreken je de bijtelling met de autokosten van je onderneming. Of beter gezegd: door de privé bijtelling gaan je zakelijke autokosten omlaag. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de cataloguswaarde, het bouwjaar van de auto en de CO2-uitstoot. Voor auto's met een lage CO2-uitstoot geldt een lager bijtellingspercentage dan voor auto's met een hogere CO2-uitstoot.

Youngtimer

Als je auto meer dan 15 jaar oud is, dan noemen we dit een “youngtimer”. In dit geval betaal je een percentage van de dagwaarde in plaats van de catalogusprijs. Voor de meeste auto’s betaal je 35% van de dagwaarde, maar voor elektrische auto’s betaal je 17%. Het kan dus voordelig zijn om voor een youngtimer te gaan.

Lees hier ons blog over bijtelling voor rekenvoorbeelden, hoe het met de btw zit en nog meer tips over de bijtelling van je auto!