Voorgaande boekjaren inboeken

Geschreven:  · Laatst gewijzigd: 

Als je eerder een ander boekhoudprogramma gebruikte of je administratie handmatig bijhield in Excel, kan het handig zijn om voorgaande boekjaren ook in Rompslomp in te boeken als je met Rompslomp begint. Je hebt zo een compleet overzicht van jouw administratie. In dit supportartikel laten we de stappen zien die je kunt nemen om je voorgaande boekjaren in Rompslomp in te boeken.

Let op de data

Het belangrijkste om te onthouden: Zorg ervoor dat alle facturen/uitgaven en boekingen die je doet de werkelijke datum hebben (datum uit het boekjaar dat je wilt inboeken). Let hier dus op zodra je een factuur/uitgave of boeking aanmaakt die een datum in het verleden hoort te hebben.

Bovenin de gele menubalk kun je je boekjaar aanpassen. Zo kan je per boekjaar jouw administratie in Rompslomp bekijken.

Stap 1. Importeer alle benodigde gegevens

Het is niet mogelijk om een complete boekhouding automatisch te importeren, maar we hebben wel de volgende importmogelijkheden die dit vergemakkelijken:

Stap 2. Voeg de juiste beginbalans toe

Zorg ervoor dat je saldi op je balans op orde zijn. Doe dit door een beginbalans toe te voegen van het boekjaar waarin je wilt beginnen. Wil je bijvoorbeeld vanaf 2019 je boekhouding invoeren? Zorg er dan voor dat je je beginbalans inboekt met boekingen tot en met datum 31-12-2018.

Stap 3. Controleer je banksaldo en bankmutaties

Bij stap 1 heb je je bankmutaties geïmporteerd. We raden je aan om dit per boekjaar af te werken. Dus werk je vanaf 2019, importeer dan een MT940 of CAMT.053 bestand van boekjaar 2019. Boek vervolgens al jouw banktransacties van 2019 in.

Dit is even wat werk, maar alleen op deze manier krijg je elke banktransactie onder ogen en weet je zeker dat je alle banktransacties verwerkt in je boekhouding. Dit zorgt ervoor dat jouw saldo blijft kloppen. Lees hier meer over het inboeken van betalingen

Hopelijk gaat het met deze stappen lukken om je voorgaande boekjaren in Rompslomp te verwerken!