Ik heb geen zakelijke bankrekening

Als zelfstandige is het niet verplicht om een zakelijke rekening te hebben. Wel voorkom je een hoop rompslomp door een zakelijke rekening te openen.

Geen inzage in bankmutaties

Onder bankmutaties verstaan we alle bedragen die op je bedrijfsrekening worden bij- en afgeboekt. Een overzicht van deze boekingen vind je terug op je bankafschriften. Zonder zakelijke bankrekening is dit lastiger, gezien alle privé uitgaven hier ook tussen staan. Zonder zakelijke bankrekening zal je handmatig betalingen moeten toevoegen. Lees hier hoe dat moet.
Je geeft dan bij "betaald met" privé aan. Omdat je alles met je privé rekening betaalt, zijn dit boekhoudtechnisch gezien privé stortingen aan je bedrijf.

Voordelen zakelijke bankrekening openen

Een zakelijke bankrekening openen kan in sommige gevallen gratis, maar meestal kost een zakelijke rekening een klein bedrag per maand. Het grootste voordeel is het duidelijke financiële overzicht. Je houdt op deze manier je zakelijke en privé uitgaven gescheiden wat een duidelijk overzicht over je geldzaken geeft. Door een zakelijke rekening toe te voegen in Rompslomp hoef je niet iedere transactie die je maakt handmatig in te voeren. Een rekening op naam van de zaak is natuurlijk ook een stukje professioneler.